by:Larm Black er rett rundt hjørnet!

Om litt over en uke går by:Larm Black av stabelen for andre gang. Med én ekstra dag på programmet og en bunnsolid lineup kan dette lett bli et av årets musikalske høydepunkt i hovedstaden.

Den bransje- og undergrunnsorienterte festivalen by:Larm trenger neppe noen formell introduksjon, men mindre kjent er nok dens «onde tvilling», by:Larm Black. Som navnet antyder ligger fokuset her på tyngre materie, og fra den 1-3. mars kan festivalpublikummet velge og vrake blant 27 konserter med 18 forskjellige artister. Åstedet er Vulkan Arena og Pokalen, hvor det også er lagt opp til plenty med interessante konferanser. Artistprogrammet er som følger:

Pokalen

Desperaux (Torsdag 19.30 & Lørdag 23.45)

Desperaux er et norsk hardcoreband med røtter i Mysen og Rakkestad. De har blant annet spilt med Sibiir og The Good The Bad and The Zugly. De ga ut 2 EP’er i 2017, med navn «Cursed» og «Hugging The Cactus».

Psykopath (Torsdag 20.30 & Fredag 22.30)

Psykopath er en gjeng unge bergensere som fusjonerer den stolte Thrash-arven fra 80-tallets storheter som Slayer, Toxic Holocaust, Exodus, Sodom m.fl. med et mer kontemporært lydbilde. I Bjørgvins buler har de rykte på seg for å levere heftige saker fra scenen.

Kvesta (Torsdag 21.30 & Fredag 20.30)

Kvesta er rotfestet dels i Oslo og dels i Trondheim, og består blant annet av disharmoni’s Vetle Raatten Skogmo. Fans av band som Darkthrone og Aura Noir vil kunne sette stor pris på deres primitive og upretensiøse KVLT-formel. Debutplaten «Ibex Arrival» så nattens lys i 2016, og de vil fremføre musikk fra sitt kommende 2018-album på by:Larm Black.

Bokassa (Torsdag 22.45 & Lørdag 20.30)

Bokassa er en Trondheimstrio som selv omtaler seg som «Stonerpunk». De ga ut «Divide & Conquer» i 2017, som fikk plenty med oppmerksomhet i både innland og utland – blant annet via lovord fra Metallica-trommis Lars Ulrich.

Barren Womb (Fredag 21.30 & Lørdag 22.30)

Denne spennende og eksperimentelt orienterte støyduoen har siden sin unnfangelse i 2011 blitt godt bemerket i den internasjonale undergrunnen, og har turnert i både Europa og Statene gjentatte ganger. De har delt scene med blant annet Entombed A.D, Voivod, Conan m.fl., og ga i 2017 ut «Crown Control». Albumets oppfølger – «Old Money / New Lows» ble gitt ut for kun få dager siden via Loyal Blood Records.

JABBA (Fredag 23.45 & Lørdag 21.30)

JABBA titulerer seg mer enn gjerne som «Tromsøs eneste rockeband», selv om de opprinnelig kommer fra bygda Sørreisa. De sverger til Sabbath, Motörhead, Primus og ZZ Top.

 

Vulkan Arena

Devin Townsend Acoustic (Torsdag klokken 20.00)

Den kanadiske eksentrikeren står for festivalens åpningsnummer på Vulkan Arena’s scene. Devin Townsend har en lang og stadig muterende karriere bak seg, hvor han blant annet har vært sanger i bandet til Steve Vai samt frontet Strapping Young Lad. Hans primære syssel i senere tid har vært Devin Townsend Project, hvilket han nylig bekreftet at han akter å ta en pause fra. I tillegg til å være en høyst kapabel vokalist og instrumentalist, er han også kjent for å være en særs sympatisk, selvbevisst og latterspredende scenepersonlighet.

BAEST (Torsdag klokken 21)

BAEST er et band fra Århus i Danmark, som sverger til Death metal a la Entombed og Bloodbath.

Aura Noir (Torsdag klokken 22)

Aura Noir er et norsk band med en lang fartstid. De formet ble formet av Carl-Michael «Aggressor» Eide og Ole Jørgen «Apollyon» Moe så tidlig som i 1993, som et utløp for frustrasjonen de følte over det de anså å være gimmicker og kjipe trender i metalundergrunnen – et voksende fokus på bruk av keyboards og overpolert produksjon. Black metal ble etter deres syn symfonisk og banal, mens genrens thrash-røtter ble kastet til side. Dette gjenspeiler seg i deres musikk den dag i dag; bandet er og forblir fanebærere for den mer oldschool, thrashy black metal-sounden.

Sólstafir (Torsdag klokken 23.15)

Islandske Sólstafir beveger seg i et atmosfærisk krysningspunkt av metal, psykedelia, og progressiv rock. De har utgitt mange kritikerroste album, og sammenlignes ikke sjeldent med deres landsmenn i Sigur Rós.

Solbrud (Fredag klokken 21.00)

Solbrud er et København-basert Black metal band som fokuserer på rå og stormende uttrykk. De har 3 album bak seg, det seneste er «Vemod» fra 2017.

Atena (Fredag klokken 22.00)

Atena kommer fra Drammen, og har etter hvert spilt Norge rundt gjentatte ganger. Deres tredje album, «Possessed», ble gitt ut i 2017.

Gaahls Wyrd (Fredag klokken 23.00)

Gaahl er blant norges mest notoriske (og kontroversielle) black metal-personligheter, med fartstid i blant annet Gorgoroth, God Seed, Wardruna, og Trelldom. Han har nå har rekruttert en imponerende gjeng med meritterte musikere til sitt prosjekt Gaahls Wyrd. Setlisten vil bestå av musikk fra Gaahls tidligere prosjekter, samt originalmateriale signert Gaahls Wyrd.

LÜT (Fredag klokken 00.15)

Det unge Tromsøbandet LÜT har hatt litt av et år i 2017, hvor blant annet singelen Du Vet Ingenting fikk heftig rotasjon på P3, og bandet var blant finalistene i Urørtfinalen.

Zeal & Ardor (Lørdag klokken 21.00)

Sveitsiske Zeal & Ardor er et det unike «brainchildet» til Manuel Gagneux, en sveitsisk-amerikaner som har fusjonert black metal med delta blues og sørstats-gospel. Denne spesielle sammenblandingen fungerer særdeles bra, og albumet «Devil Is Fine» er en av de mer minneverdige kuriositetene som har kommet ut i senere år.

Maraton (Lørdag 22.00)

Apropos uvanlige sjangerhybrider, så vil skjebnen ha det til at Prog-popperne i Maraton følger hakk i hæl. Det Oslo-baserte bandet henter mye inspirasjon fra Muse, Meshuggah, og Mars Volta i sine komposisjoner.

Spiders (Lørdag 23.00)

Svenske Spiders serverer en syttitalls-orientert formel, som drar tankene i retning alt fra Sabbath og Fairpoint Convention til mer samtidige tolkninger av samme sound som Witchcraft og Graveyard. Etter sin debut i 2012 har de turnert med band som Metallica, Kvelertak og Uncle Acid & The Deadbeats.

Skambankt (Lørdag 00.15)

Jærbuene i Skambankt avslutter festivalen. Med seg i kofferten har de sitt nye album «Horisonten Brenner», som allerede har blitt en hit i kritikerbestanden. Les vårt omfattende intervju med bandet her!

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*