Christian Tilt live på Skur 14 i Bergen

Foto: Rolf S. Haugen
Foundation booket Christian Tilt til å spille live på Skur 14 sist lørdag. Dette ble en unik og legendarisk klubbkveld fra en av landets dyktigste live-technoartister.

Vurdering

Christian Tilt på Skur 14 5/6Karakter 5

I en svartmalt betongkjeller lokalisert i musikkhuset Skur 14, fylt med mye lys i alle regnbuens farger og danseglade bergensere, pumper det harde og dype 808 kickdrums og hypnotiserende synth-mønstre. En av Bergens mest profilerte technoartister, Christian Tilt, har tatt med seg en performancesampler og en trommemaskin for å gi publikum i hjembyen sin en «once in a lifetime»-konsertopplevelse.

Det er ingen låter som er planlagt, bare løse konsepter som han jammer med, og remixer i «realtime». Måten han setter alt sammen på er unikt for kvelden, noe som er sårt savnet i et miljø dominert av dj-er som ofte spille ganske lik og generisk musikk for å tilfredsstille publikum, fremfor å dyrke eget utrykk. Christian Tilt går mot strømmen og han er i sitt rette element.

Foto: Rolf S. Haugen
Minimalistisk klubbmusikk

Christian Tilt går mot strømmen og han er i sitt rette element.

I kveldens sett bruker Christian Tilt sin bakgrunn innen techno og house-musikk. Vi får servert mye minimalistisk klubbmusikk med synkoperte rytmer, harde monotone basstrommeganger, hypnotiske synth-mønstre, og flørting med acid house-kulturen. Tidlig i settet bruker han elementer som bryter med tradisjonen. Det kommer rytmiske innslag som heller mot galskapen i Plastikman – Spastik, og han drar inn melodiøse temaer som ligger langt utenfor den minimalistiske klubbmusikken sin kjerne.

Jo lengre ut i settet vi beveger oss jo nærmere beveger vi oss vekk fra det kjente og inn mot et avantgarde-utrykk, inspirert av støymusikk. De rytmiske elementene får mere swing og et groovy utrykk som bryter helt med techno og house sin mekaniske rytmiske struktur. Det hele avsluttes i et ganske høylytt og kaotisk klimaks.

Nye «ravere» og gamle veteraner

Skur 14 er perfekt for kveldens artist. Man blir sugd tilbake til 90-tallet og rave i gamle slitne fabrikklokaler, det er noe nostalgisk over det hele.

Kveldens publikum er en god miks av nye «ravere» og gamle veteraner i miljøet. Det er tydelig at Christian Tilt når et bredt publikum, som ser ut til å være sulteforet på nye utrykk innen musikken de elsker. Det er mye jubel i salen og når konserten avsluttes får han en skikkelig applaus fra kveldens klubbere. En veteran i miljøet kommer bort til meg og sier «dette er høykultur», mens han smiler fra øre til øre. Dette oppsummerer kveldens opplevelse perfekt!

Foundation har gjort en solid booking med å ha et live-sett med Christian Tilt, og lokalet til Skur 14 er perfekt for kveldens artist. Man blir sugd tilbake til 90-tallet og rave i gamle slitne fabrikklokaler, det er noe nostalgisk over det hele. Christian Tilt anerkjenner røttene sine, men viser også at det er vanskelig å plassere ham i en bestemt musikalsk bås. Det er klart og tydelig at han har finpusset sine tekniske ferdigheter de siste to årene, som har vært preget av få spillejobber og mye tid i studio. Dette er en konsert klubbmiljøet i Bergen sent vil glemme.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*