Gájanas – Čihkkojuvvon

Foto: Juha Kauppinen

Vurdering

Gájanas – Čihkkojuvvon: 5/6Karakter 5
Fra det spennende finske selskapet Bafe’s Factory, som har artister som NIEMI, Áššu og VILDÁ i stallen sin, får vi nok en kvalitetsutgivelse. Det er bandet Gájanas som er ute med albumet Čihkkojuvvon. Tittelen på albumet betyr «gjemt»,  og bakgrunnen for tittelen skal vi komme tilbake til.

Gájanas (ekko) består av Hildá Länsman på vokal og joik, Erkki Feodoroff på bass,  Kevin Francett på trommer og Nicholas Francett på gitar, cello og vokal.

Det er et kraftfullt og tungt lydbilde, med Hildá Länsman sin enorme stemmeprakt som et sterkt element i lydlandskapet.

Selv sier bandet at de spiller «Northern Sámi ethno-progressive music». Det som er sikkert, er at det er et kraftfullt og tungt lydbilde, med Länsman sin enorme stemmeprakt som et sterkt element i lydlandskapet. Vokalist Hilda Länsman er samisk og kommer fra nord i Finland fra området Inari-Utsjoki. Hun har bakgrunn fra grupper som VILDÁ og Solju, og dette er den første utgivelsen til Gájanas. Hun er datter av den finsk-samiske artisten Ulla Pirttijärvi. Dermed har Hildá fått inn musikken og joiken med morsmelken. Det høres godt, for maken til vokalteknikk, innlevelse, sjel og urstemme skal man lete lenge etter.

Skjulte skatter i omgivelsene

Tilbake til tittelen: Meningen bak den er at det ligger skjulte skatter i våre omgivelser, i oss selv og i andre. Skatter som vil bringe oss og andre glede og utvide horisontene. Det gjelder bare å lete og finne dem, noe som ikke alltid er så lett: «Rivttes luodda lea cihkkojuvvon – The right path is hidden».

Kombinasjonen gitar og cello fungerer aldeles utmerket!

På den siste låten på albumet beveger de seg mer i jazz- og funkland, men bortsett fra den har låtene sterke innslag av progrock med islett av postpunk. Kombinasjonen gitar og cello fungerer forresten aldeles utmerket!

Symboltung lyrikk med naturreferanser

De samiske tekstene er symboltunge og inneholder flere referanser til natur i form av stjerner, flodbølger, reinsdyr, sandkorn og regn. Så er det det med å finne skattene da, i overført betydning. På «Vuolgge muinna – Come with me» synger Länsman: «Come and I’ll show you/hidden paths/Come along/Come along». Det fins altså en vei inn til skattene i oss og rundt oss.

De sterkeste låtene på albumet syns jeg er «Dollagaccat – Hooves of Fire», «Diamántadulvvit – Floods of Diamonds» og «Hussa sisa – Into the Racket». Albumet er sterkt tvers gjennom, og det er så utrolig passende at denne plata kom ut 6.februar. Det skjer mye spennende i det samiske musikkmiljøet for tiden, og denne utgivelsen er med på å understreke akkurat det.

 

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*