Gatas Parlament med støttelåt til kulturstreiken

Pressefoto
I dag slapp Gatas Parlament lydsporet til kulturstreiken 2021. «Streikevakt» er en herlig og stemningsfylt låt og musikkvideo hvor det er lett og bli revet med. En soleklar støtteerklæring til en streik for rettferdig pensjonsordning til alle uansett kjønn.

Musikkvideoen starter med at Gatas Parlament iført de fine streikevestene viser sin støtte blant de streikende. De filmes gjennomgående foran Det Norske Teateret, Nasjonalteateret og Operaen. I tillegg får vi klipp fra en streikedes hverdag. De rapper og synger elegant om streiken og hva det vil si å stå på streikevakt.

Gatas Parlament er jo så å si alltid entusiastiske til en rettferdig streik, og denne saken var de ikke i tvil om sin støtte. Når de ble forespurt om å lage låt og konsert tok det kun to dager før låten var på plass.

«Streikevakt» handler om den gode og glamorøse følelsen av å stå streikevakt for en rettferdig streik. Den handler om vestene, fremtidens annerkjennelse og om forbipasserendes beundrende blikk.

Låten er en slags videreføring til Samvirkelagets låt med samme navn fra Musikk (2007). Deler av melodien er skrevet av Rolf Johan Bye og Leif Helland blåser i messing på refrenget. Ellers er den laget av Gatas Parlament, som består av rapper Elling Fragatas, rapper og produsent Jester og VJ/projektorpøbel Mads Faste Liang Nilsen.

Kamera og klipp: Torbjørn Ljunggren (med hjelp fra Stian Ofrim)

Noen scener ble filma av Pelle Enebro og Torgeir Gabrielsen

Pluss bidrag fra streikende kulturarbeidere i NTL, CREO og Fagforbundet

Ja til en livslang og kjønnsnøytral hybridpensjon

Siden 3. september har kultursektoren streiket for en livslang og kjønnsnøytral hybrid-pensjon.

I 2016 sa kulturarbeidernes LO-forbund, NTL og Fagforbundet ja til en midlertidig pensjonsordning med innskuddspensjon og gikk bort fra en livsvarig ytelsespensjon. Grunnlaget var dårlig økonomi. Forbundene mener de fikk et løfte om en ny livsvarig pensjonsordning et senere tidspunkt. Dette er ikke motparten enige om. Spekter avviser at det er snakk om løftebrudd, og mener dagens ordning er den beste.

Dagens ordning er ikke like god for menn og kvinner, så kulturarbeiderne står hardt på kravet om en livslang, likestilt pensjonsordning. En hybridpensjon. Siden innskuddspensjonen bare har en utbetalingstid på 10 år, blir det mange år uten tjenestepensjon. Statistisk sett lever kvinner lengre enn menn og på grunn av det er dette også en diskriminering mot kvinner.

Pressefoto

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*