Ingeborg Oktober presenterer sitt profilprosjekt for Festspillene i Nord-Norge

Foto av Ingeborg Oktober. Fotograf: Gry Dahl
Foto: Gry Dahl
Spelemannprisvinner Ingeborg Oktober ble høsten 2019 lansert som festspillprofil for Festspillene i Nord-Norge. Nå presenterer hun sitt profilprosjekt.

Profilprosjektet skal ha premiere tirsdag 22.juni i Harstad kino. Det er et audiovisuelt verk som hun har gitt tittelen «Et fucka år». Det vil også bli utgitt en bokversjon av prosjektet på forlaget Utenfor Allfarvei som har base i Harstad.

«Et fucka år» handler om da ekskjæresten døde og sorgprosessen rundt det. Ingeborg Oktober sier dette om verket:

– Etter å ha opplevd de enorme ringvirkningene et selvmord kan utløse har jeg forsøkt å skape et kunstnerisk verk som kanskje kan være med på å forebygge selvmord. Selv om det er et alvorlig tema blir ikke dette en trist suppe med låter, men et energifylt sammensurium av voksent alvor, barnlig fantasi og vitenskapelige funfacts.

Foto av Ingeborg Oktober: Margit Omholt Rønning
Foto: Margit Omholt Rønning
Komplekse tema

«Et fucka år» er bygd opp rundt historien om en veldig liten forsker og eventyrer, og animasjonene og illustrasjonene er bl.a. inspirert av Mummidalen.

– På mange måter vil «Et fucka år» være et verk som man kan vende tilbake til flere ganger og oppdage nye ting, sier Ingeborg Oktober. – Jeg har forsøkt å forenkle svært komplekse tema som alene kan kjennes overveldende.

I tillegg til presentasjonen av det audiovisuelle verket og bokutgivelsen, vil det bli holdt en panelsamtale hvor mental helse står på dagsorden. Her vil blant annet psykolog Peder Kjøs være med. Han har fungert som en rådgiver for Ingeborg Oktober i prosessen.

– Det har kjentes viktig å kunne gi folk verktøy til å snakke sammen om det som kanskje er det mest universelle tabuet vi har har. Jeg har aktivt unngått romantiseringen som ofte skjer etter slike dødsfall, og heller valgt å fokusere hvordan man kan håndtere selvmordsrelaterte problemstillinger.

 

Ingeborg Oktober har gitt ut to fullengdere som soloartist, Hjerteræk (2014) og Skjømmingsboka (2018). I 2019 fikk hun Spellemannsprisen i visekategorien for Skjømmingsboka. Hun er også en del av musikkollektivet Likholmen.

Behøver du noen å snakke med? Mental Helse sin hjelpetelefon har døgnåpent og nummeret er 116 123.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*