Intervju: Sâver er i studio og skaper en ny mastodont!

Bilde for bruk i artikkel
Gjengen i studio! Fra h: Jøran Normann, Ole Christian, Kim, Ole og Markus. Foto av Ørjan H Kollstrøm
En drøy times kjøretur utenfor Oslo ligger en gård idyllisk plassert ved siden av en innsjø. Den gjør såpass lite ut av seg at vi passerer den og må rygge tilbake. Jeg parkerer bilen og hører så vidt det er lyden av trommer fra innsiden. På gårdsplassen blir jeg tatt imot av Ole Petter «Ollis» Andreassen, som viser meg inn i Caliban Studio Storsjøen. På innsiden jobber Sâver med å spille inn sin nye plate. Vi tok en liten prat med guttene i studioet.

Guttene er i perlehumør – strålende fornøyd med fasilitetene som «Ollis» har bygget.

For de som ikke kjenner godt til dere, kan dere fortelle hvem og hva Sâver er?

Ole ler og ser ut over innsjøen: Har du hørt om The Cumshots? Har du hørt om Spice Girls? Vi er sånn cirka midt i mellom der.. Neida, vi spiller følelsesladet, mørk musikk med store kontraster.

Bilde for bruk i artikkel
Sâver i Caliban Studio 2022. Fra h: Ole, Ole Christian og Markus. Foto av Ørjan H Kollstrøm

Sâver er et av Norges mest spennende band i undergrunnen og er signert på det meget spennende plateselskapet Pelagic Records. Bandet består av Ole Rokseth på gitar/vokal, Ole Christian Helstad på bass/vokal og Markus Støle på trommer. Guttene er meget produktive og kan finnes igjen i band som Kite, Hymn, Taiga Woods, og Gundelach, for å nevne noen.

Hva er det som har inspirert dere i det musikalske uttrykket deres?

Ole: Det er kjærligheten for det mest aggressive, den gode produksjonen og de gode låtene. Vi tenker ikke på hva vi være som gruppe. Vi har en relativt stor frihet i bandet.

Ole Christian: Sâver er og skal være åpent, fritt og fett.

Bilde for bruk i artikkel
Ingen tvil om hvem som er i studio. Foto av Ørjan H Kollstrøm
Hvilke band/sjangere har formet musikken/musikksmaken deres gjennom oppveksten?

Vi vil ikke bli for komfortable i studio. Det er viktig for oss å utfordre oss selv, og bytte på litt. Vi vil reise vekk og være i en boble.

Ole: Vi er ganske forskjellige, sånn sett. Det kan ha med aldersforskjell å gjøre. Jeg var nok mest inni black og death metal. Groovebasert, morbid, heavy lyd.

Ole Christian: Jeg hørte på skatepunk som NOFX, Refused, Final Exit og Breach.

They Came With Sunlight ble spilt inn på Underjod av Joona Hassinen. Emerald ble spilt inn på Sentralen og Amper Studios av Kim Lillestøl og Eivind Sten Johnsen. Nå er dere her i Caliban Studios, også nå med Kim. Hva gjorde at valget landet på Caliban Studio for denne innspillingen?

Ole: Vi vil ikke bli for komfortable i studio. Det er viktig for oss å utfordre oss selv, og bytte på litt. Vi vil reise vekk og være i en boble. Vi kjenner «Ollis» og utstyret han har her i studioet. Her er det høy kvalitet på alt, og så må jeg jo innrømme at jeg ble helt starstruck da jeg så gitaren hans. Jeg husker han spilte på den i Sandvika da jeg så The Cumshots live for mange år siden, og nå har jeg til og med spilt inn noen av mine gitarsoloer med den!

Bilde for bruk i artikkel
Inspirerende vegg av lyd og design. Foto av Ørjan H Kollstrøm

 

Bilde for bruk i artikkel
Det er antallet det kommer an på! Foto av Ørjan H Kollstrøm

Ole Christian: Det har vært veldig fint for oss å være her. «Ollis» og kona har tatt godt vare på oss, og vist oss en gjestfrihet som vi knapt har sett maken til. Her har vi overnatting og alt vi trenger, og her om dagen fikk vi til og med servert pinnekjøtt! «Ollis» vet hva det vil si å være i band og har forståelse for hva et band har behov for. Han har både støttet og pushet oss.

Er det noen forskjell i hvordan dere har spilt inn denne platen, kontra hvordan det var med «They Came With Sunlight»?

Ole Christian: Absolutt! På They Came With Sunlight spilte vi inn låter som vi hadde spilt live utallige ganger før – låter som på mange måter var klare. Denne gangen er det flunkende nye låter som vi aldri har spilt live før. Vi har rett og slett lekt oss litt her i studio, og jobbet med å finne ut hva som fungerer, eller ikke fungerer, og hva som gjør seg best i en live-setting.

Ole: Soundet oppstår i studio denne gang.

Bilde for bruk i artikkel
Markus og Kim jobber hardt. Foto av Ørjan H Kollstrøm

 

Bilde for bruk i artikkel
Ole og Ole Christian jobber med å finne godlyden. Foto av Ørjan H Kollstrøm

 

Bilde for bruk i artikkel
Ole, Markus og Kim lar lydene synke inn. Foto av Ørjan H Kollstrøm

Ole Christian: Og så har vi, igjen, med Kim. Han har vært med i all innspilling, og det har rett og slett vært en drøm å ha han med i studio alle disse dagene. Han er en smart fyr og vet nøyaktig hva det er vi ønsker å oppnå lydmessig.

Hva er ambisjonen med denne platen?

Reisen mot det ukjente er et gjennomgangstema i Sâver. Vi formidler abstrakte, utenomjordiske historier om den evinnelige søken mennesket er i.

Ole Christian: Vi vil tilbake til momentet vi hadde i begynnelsen. Sâver fikk en «flying start». Vi hadde masse konserter og økende popularitet. Så kom pandemien og vi måtte avbryte turneen vår i Budapest. Vi vil jo ikke bare være et undergrunns doom-band.

Ole: Vi skal ta Sâver så langt som mulig!

Platetittel er ikke ennå klart, men mye av tematikken er på plass. Kan dere avsløre litt for våre lesere?

Ole: Reisen mot det ukjente er et gjennomgangstema i Sâver. Vi formidler abstrakte, utenomjordiske historier om den evinnelige søken mennesket er i. Det er som en reise i verdensrommet, og alt man kan møte på underveis. Det er de store kontrastene mellom lys og mørke. Jeg har alltid vært fascinert av det «tomme» mellomrommet mellom oss og månen. Det gjorde meg nesten livredd når jeg tenkte på det da jeg var liten.  All tekst er ikke klart ennå, så vi blir nok ikke helt ferdige i studio i denne runden. Tekstene er veldig viktig for oss. Jeg må føle det jeg skal formidle.

Hva kan lytterne forvente seg?

Vi fikk beskjed om at rosteren deres var full, men at de ikke kunne ignorere kvaliteten på det Sâver leverte! Jeg hoppet av glede da jeg hørte det!

Ole Christian: En plate som blir veldig vanskelig å sjangersette, men den blir som en real knyttneve i trynet. Den er hissig.

Ole: Det blir et fett album, med en wow-effekt. Det kommer til å føles «nytt», men man skal kunne kjenne igjen Sâver. Man vil kjenne utviklingen på kroppen. Vi implementerer nye elementer, men det vil ikke bli like mye elektroniske elementer som på Emerald.

 Vil lytterne finne en rød trød fra «They Came With Sunlight» til denne utgivelsen?

Ole: Helt klart. Vi tar egentlig et lite steg tilbake i retning av They Came With Sunlight fra Emerald på denne platen.

Når kan vi håpe på å kjøpe platen på den lokale platesjappa?

Ole: Release blir nok tidlig vår 2023, forhåpentligvis i Mars eller April.

Litt ventetid blir det jo, men har dere noen andre spennende ting i kalenderen fremover?

De to ser på hverandre og smiler.

Ole Christian: Ja, vi kan vel avsløre noe. Vi har en uutgitt singel der vi har gjort vår egen coverversjon av en Frøkedal-låt. Tiger ønsket å sette sammen en samleplate der Oslo-baserte band gjorde egne versjoner av Frøkedals låter fra albumet Floral.

Ole: Den er fet, og lengre inn i synth/ambience-verden. Den kommer som en split-singel på Pelagic Records, før den nye platen kommer. Som om ikke det var nok så har også Frøkedal gjort en egen versjon av vår låt «I, Vanish» på den andre siden.

Dere hørte det først her i disharmoni altså (red.adm)!

Bilde for bruk i artikkel
En gjeng som trives i hverandres selskap! Fra h: Jøran Normann, Ole Christian, Kim, Ole og Markus. Foto av Ørjan H Kollstrøm
Hva har Pelagic Records betydd for dere som band, og hvordan fant dere veien inn i akkurat dette plateselskapet?

Release blir nok tidlig vår 2023, forhåpentligvis i Mars eller April.

Ole Christian: Pelagic Records passet perfekt for det vi ønsket å oppnå. Vi sendte forespørsel til mange plateselskaper, men det var til Pelagic Records vi helst ville. Da de ikke svarte på henvendelsene våre så brukte vi kontaktnettverket vårt fra Roadburn. Dette gikk veien, og vi oppnådde kontakt. Vi fikk beskjed om at rosteren deres var full, men at de ikke kunne ignorere kvaliteten på det Sâver leverte! Jeg hoppet av glede da jeg hørte det!

Ole: Og på første konsert etter dette hadde vi full overtenning. Pelagic Records har en veldig fet bandroster. De er proffe og strenge, og har en klar profil. Rett og slett kompromissløse i sitt kvalitetsfokus.

Hva tenker dere om abonnementsløsningen til Pelagic Records? Tror dere den kan ha bidratt noe for populariteten deres utenfor landegrensene?

Ole: Det er vinn-vinn for alle parter. Noen vil kanskje ikke betale for et abonnement til et plateselskap, men kvaliteten til Pelagic Records gjør at det er ganske mange som faktisk er villige til å gjøre akkurat det for dette plateselskapet. Vi når ut til mennesker som kanskje aldri ville ha oppdaget oss.

Sâver har som nevnt publisert datoer for en kommende Europaturné, men det mangler datoer for Norge. Vil vi få se dere live igjen på Østlandet snart?

Ole, smilende: Vi håper å ha på plass en dato i Oslo igjen snart, det er bare ikke 100% bekreftet ennå. På turneen vil vi nok også spille en av de nye låtene våre, men vi ønsker ikke å avsløre for mye om albumet, så det blir med den ene.

Avslutningsvis så ønsker jeg å gi dere muligheten til å si akkurat hva dere vil til våre lesere. Har dere noen oppfordring til det norske folk?

Ole og Ole Christian, samstemte: Gå på konserter! Kjøp plater! Kjøp t-skjorter og annen merch! Begynn å leve litt igjen! Konserter er det beste vi vet om, og hvis vi alle bidrar med vårt så holder denne næringen seg i gang. Kom dere ut og møt mennesker igjen.

Vi i disharmoni støtter oppfordringen fra Sâver! Og, mens vi venter på ny plate, lar vi They Came With Sunlight kjøre en runde til på platespilleren.

Bilde for bruk i artikkel
Sâver Caliban Studio Sessions 2022. Fra h: Ole, Ole Christian og Markus. Foto av Ørjan H Kollstrøm
Bilde for bruk i artikkel
Det skal høres! Foto av Ørjan H Kollstrøm
Bilde for bruk i artikkel
Tromme-setup. Foto av Ørjan H Kollstrøm

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*