Julekalender 2018, Luke 22 – Joddski

Foto: Cato Lauvli

Det er 22. desember og i dagens luke er det hiphopveteranen Joddski som har besvart våre spørsmål. Dagens artistspørsmål er stilt av Black Debbath.

Til årets julekalender har vi stilt 24 norske artister den samme spørsmålsrekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist. Artisten som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens den som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. Låtene som nevnes finner du i spillelisten på bunnen av saken.

Tungtvann-legenden og Bodøværingen Jørg-1 var en av de første som gjorde dialektgreia akseptert. Joddski, eller Han Far som han også kalles, fortjener all respekt sånn som han holder på. Inkludering og hedring av andre. Drar med seg folk fra flere kanter i prosjektene sine og hedrer dem akkurat som en Hedersmann. Noe han viser spesielt godt i «Glasshuset», som er plata han slipper i februar 2019.

Tidenes 40-års krise

Alle låtene på plata har sampler fra andre Bodøartister.

Plata deler navn med Bodøs handlegate. Joddski har gravd seg dypt inn i hjembyens platearkiver, sammen med rapperen og produsenten Salvador Sanchez. Det resulterte i at alle låtene på plata har sampler fra andre Bodøartister.

Plata er spilt inn i studioet Hønsehuset, der han gjorde noen av sine aller første innspillinger. I følge Joddski selv blir resultatet tidenes 40-års krise på plate.

Flere av låtene er allerede sluppet som singler, men det gledes til å få dem samlet i albumformat.

Joddski har avholdt en turné, som ble avsluttet i går på Sinus i Bodø. Publikummere på disse konsertene har fått servert låtene til det kommende albumet. På John Dee var Big Daddy Karsten support og Jaa9 gjestet Joddski. Uten at det sto på plakaten kom også Bodøværingen Mats Dawg til låta Dumsnill. Dette skal være Joddskis softeste låt i karrieren.

Ungdommer og psykisk helse

De unge strever med psykisk helse mye mer enn noen gang.

Klagesang, som ble sluppet 31.august, er en låt om mental helse. Låta er en hyllest til Magnus Bein fra Bodøs musikkmiljø, og den er også basert på et riff Magnus spilte inn hos Salvador Sanches en gang i tiden. I 2015 fikk han tilskudd fra Stjerneløftfondet hvor Joddski var en del av juryen. Magnus gikk alt for tidlig bort, da han dessverre valgte å ta sitt eget liv i 2017.

Les mer om Magnus Bein
Magnus Bein er død (Bodø Nu)
Joddski lager hyllest til Magnus Bein (Bodø Nu)

Vi må ha større fokus på ungdommene og deres psykiske helse. Noe Joddski påpeker i presseskrivet som kom før låtslippet. De unge strever med psykisk helse mye mer enn noen gang. Ungdomsmiljøene hardner til og vi får bare et mer og mer voksende kaldt og hardt samfunn. Vi bør alle gjøre en innsats for å hjelpe.

 

Hva fikk deg til å starte med musikk, hvilken låt mener du representerer dette best?

– Pelle Parafins Bøljeband. Fordi jeg ikke kan huske en tid der jeg ikke ville lage musikk, eller drive med den. Et av mine første musikalske minner er tv-serien fra tidlig 80-tall om Pelle Parafins Bøljeband, og jeg pleide å opptre med denne for familien.

Si litt om veien mot din sjangerretning, har du en låt som passer denne beskrivelsen?

– Etter dette var det rett i pappas platesamling og veien frem til fullstendig hiphop-hang up.

– Jeg har alltid vært opptatt av hard, dyster og rå musikk. Utenom da jeg oppdaga hiphop i 1984, via breakdance og singelen til breakerne Rock Steady Crew, Uprock. Den kjøpte broren min samme sommer, og det var den første jeg dansa til. Etter dette var det rett i pappas platesamling og veien frem til fullstendig hiphop-hang up.

Du kommer hjem, har hatt en drittdag, setter deg i sofaen og setter på låta …

– Bøyen Beng’s Månebarn. Det er ingen følelse som å spille denne punkklassikeren på full guffe og brøle «ØDELEGGE, ØDELEGGE» mens man sparker og slår i løse lufta.

Det er juletid og veldig mange har jo en favorittlåt i den anledningen, hva er din?

– Treachorous Threes Santa Rap fra Beat Street. Kanskje den beste julerapen. Eller kanskje ikke.

Hvilken låt og hvorfor hadde den reddet verden fra en undergang?

– Afrika Bambaataa og James Browns’ Unity. De prenter budskapet «Peace, Unity, Love and Having Fun» inn i skallen din til du rett og slett ikke har noe valg.

Har du en favorittlåt utenfor din egen genre, eller på utsiden av egen komfortsone?

– Selv om jeg driver med rap har jeg ikke noen «egen genre», siden jeg hører på alt fra Swans til Tito Puente. La Isla Bonita med Madonna er kanskje en folk ikke venter, dog, utenom hvis du kommer og danser på «Fette Najs»-kveldene mine, for der spiller jeg den nesten hver gang.

Hvilken låt ville du hørt på månen?

– …. Månebarn?

Om du kunne velge hvilken som helst artist å synge en duo med, hvilken artist hadde du valgt og hvilken låt skulle dere covret?

– Hvis jeg og Ice-T kunne fått covre Suicyco Muthafucka med Suicidal Tendencies sammen så hadde det vært Full sirkel for meg. Ellers så ville jeg gjort The Look av Roxette sammen med Gabrielle. Jeg og Steigen pleier å synge den på karaoke, men nå hadde vi sluppet å krangle om hvem som skulle være dame.

Spørsmål stilt av Black Debbath: «Hva synes du om norsk kulturjounalistikk anno 2018? Med spesielt fokus på den brede dagspresse.»

– Ja, nå var de veldig utspekulerte, altså, fordi den brede dagspresse har i praksis avviklet sin kulturjournalistikk, så det var et lurespørsmål! Heldigvis er jeg en tung, tung, politisk rapper, så jeg gjennomskuet dem. I 2018 er det flere stavefeil i kulturjournalistikk enn i skolestilene til en dyslektisk sjetteklassing, og de fleste aviser trykker bare presseskriv og setter sitt eget navn på det. De skulle skjemmes, skulle de. Selv om det er fint for oss artister, som får bestemme selv hva som skrives om oss. Dessverre nekter folk å betale for nyheter, og vil sågar fjerne lisensen så alt vi ender opp med er DU VIL IKKE TRO HVA DEN ENE KJENDISEN GJORDE NÅR DEN ANDRE KJENDISEN VAR UTRO. Det er vår egen skyld, ironisk nok. som ikke verdsetter godt hantdverk, som det kan finnes skrevit i dagens aviser.

Joddskis spørsmål til en annen artist i denne julekalenderen: «Hvis du hadde vært en heavy metal-gitarist fra 80-tallet, hvem ville du vært da?»

Hans svar på eget spørsmål: «Jeg ville vært Randy Rhoads i Ozzy Osbourne, fordi riffene snakker høyere enn runkinga!»

Hva er årets låt for deg?

– Årets norske låt som jeg ikke har lagd selv er uten tvil Smeke Reven, Halloj. «Alle har joggedresser/det er ingen her som jogger/alle går på NAV/det er ingen her som jobber». Har spilt den låta sikkert 200 ganger.

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*