Julekalender 2019, Luke 6 – Exploding Head Syndrome

Exploding Head Syndrome på John Dee - Foto: Johannes Andersen
I dag er det Exploding Head Syndrome som har besvart spørsmålene våre. Dagens artistspørsmål kommer fra SOFIA.

Til årets julekalender har vi stilt 25 artister/band den samme spørsmåls-rekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist/band. De som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens de som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. 

Exploding Head Syndrome er et hardcore/punkrock-band fra Oslo som holdt det gående i bortimot et tiår. Etter å ha funnet formen som fulltallig band i 2010, ga de ut sin selvtitulerte debut-EP året etter. I 2013 albumdebuterte de med det kritikerroste Disciples of Reason, og siden da har pilene kun pekt oppover for bandet.

I tillegg til deres bunnsolide diskografi – som også teller den vel så hyllede World Crashes Down og EP’en Aristocratical Tendencies fra i høst – har Exploding Head Syndrome også opparbeidet plenty med erfaring på konsertfronten. Undertegnede har kun hatt gleden av å se dem innenriks, men bandet har også spilt i land som Sverige, Østerrike, Slovenia, Tsjekkia og Ungarn.

Bandet består av Eirik Ekholdt (vokal), Morten Rørvig (gitar), Lars Kirkerud (trommer), Jonas Andreassen (gitar) og Håvard Jacobsen (bass). Sistnevnte har svart på spørsmålene våre nedenfor!

Hva har vært det viktigste som har skjedd for deg innen musikk i år?

– Her skal det ikke nevnes band, men samhold. Norsk punk-scene fortsetter sin inkluderende og støttende ferd videre. Scenen har flere ildsjeler som møter opp på konsert, promoterer på nett, kjøper merch, driver fremsnakk, booker konserter, arrangerer minifestivaler og har det fett sammen. Dette gode miljøet skaper grobunn for god musikk, og er derfor viktig for meg å hylle!

Du skal holde støttekonsert for klimaet, hvilke artister ville du hatt med på scenen?

– Har ikke Greta Thunberg fått seg et metalband da? Syns jeg hørte en låt og så en video på Youtube av dette. Må jo være midt i blinken. Nåtidens største symbol og fremste stemme på dette området!

Armageddonscenario; to uker igjen. Hvilken plate tror du at du ville hørt mest på?

– Vi lever i en tid hvor jeg føler mange tar mye av våre rettigheter i samfunnet for gitt.

– Deafheaven – Dream house. Så kan jeg få ut aggresjonen og sinnet mitt på at jeg har så liten tid igjen å leve i de harde partiene, men samtidig reflektere og se tilbake på de fine stundene i de melodiøse og rolige partiene. I tillegg varer plata akkurat én time, som gjør at jeg får spilt den 336 ganger i løpet av de to ukene, som sikkert gjør at jeg tenker at nok er nok.

Hvilken låt-tekst ligger nærmest ditt politiske syn?

– Her er det faktisk litt vanskelig å velge, fordi det er så mange band som skriver sanger om enkeltemner innenfor politikken. Men la oss ta en klassiker. Billy Bragg – «There Is Power In a Union». Vi lever i en tid hvor jeg føler mange tar mye av våre rettigheter i samfunnet for gitt. Kjenner ikke til historien, eller bryr seg om den. Som fagorganisert lærer har jeg troen på at flertallet, stående sammen, har en makt, og bør bruke den (fornuftig vel og merke).

Har du tips til et nytt band du har troa på?

– Her faller man fort ned på norsk musikk, siden man ofte får høre om band i oppstartsfasen via kompiser og bandfolk. Combos fra Trondheim må nok være det bandet som jeg er mest spent på å følge videre. De ga ut en knallsterk EP tidligere i år, og har ridd hype-bølgen etter det med spilling på Trondheim Calling (eller det var før EP-slipp kanskje?), Vill Vill Vest, Pstereo, Malakoff og Fjellparkfestivalen. Imponerende merittliste første året. Veldig fengende og melodiøst, men samtidig fylt av energien man finner i punken. Syns spesielt vokalmessig at tekst, melodi og koringer er arrangert sinnsykt kult. HØRER DERE COMBOS?! SINNSYKT KULT!

Om du må velge en, hva er din eller deres mest minneverdige spillejobb i år?

– I år var vi på vår første Europa-turné, med høydepunk på punk-festivalen Punk Rock Holiday i den nydelige fjellbyen Tolmin. Her planla vi å ha to pausedager i turnéen slik at vi fikk følt litt på festivalstemningen og sett litt fete band i tillegg til å spille selv. Festivalen ligger i en frodig nasjonalpark mellom fjellene, med elver fylt av klart og blått vann rennende ned fra fjellene rett ved siden av scenen. Det er 30 grader, og enorme mengder tatoverte punkere i alle former og fasonger badene i det 12 grader kalde vannet, med oppblåsbare badedyr. Ingen skam. Bare fest, moro og god stemning. Veldig kule omstendigheter å spille konsert i. Her må man og takke sikkert 50-60 nordmenn som støttet opp om konserten og var med på å skape den livlige og gode stemninga det var. For det var en enormt kul konsert å spille. Prikken over i-en var at vi fikk sett band vi selv er fan av, som blant annet NOFX, Descendents, Less Than Jake, Pennywise, Frank Turner og Sick Of It All.

Grevinnen og hovmesteren skal få ny versjon akkompagnert av live-musikk. Du får bestemme artisten.

– Combos fra Trondheim må nok være det bandet som jeg er mest spent på å følge videre.

– Dette er jo en perfekt jobb for Bare Egil Band!

Årets beste publikum?

– Vi spilte på Oslo Bloodbath på Vaterland i oktober.

Hva er årets låt for deg?

– Die A Legend – «Bloodthirst». Den gikk på repeat hos meg i dagesvis. Det var vel Dying Scene som fikk lov å slippe den først, så det var ikke den enkleste sangen å skulle høre om og om igjen. Den slapp heldigvis på vanlig streaming noen dager senere, sånn at jeg kunne trykke på repeat-knappen. «Bloodthirst» innfridde så til de grader!

Spørsmål fra SOFIA: Kva låt får opp energinivået ditt på eit blunk?

– Comeback Kid – «Wake The Dead»!

Exploding Head Syndrome sitt spørsmål til annen artist i denne julekalenderen: Hvem i Spice Girls er du, og hvorfor? (Hvem som får spørsmålet kan du lese om i luke 17).

Hva er deres spilleliste akkurat nå?

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*