Kaktus Einarsson – Kick the Ladder

Vurdering

Kaktus Einarsson – Kick the Ladder 5/6Karakter 5

Kaktus Einarsson var frontfigur i det fine islandske bandet Fufanu. De ga ut to fullengdere og varmet opp for band som Radiohead og Blur. Der Fufanu opererte i postpunk-landskapet har Einarsson nå beveget seg mer i retning pop – tilført fint krydder – på sitt første soloalbum.

Kaktus Einarsson er sønn til Einar Örn Benediktsson fra det legendariske bandet Sugarcubes.

Kaktus Einarsson er sønn til Einar Örn Benediktsson fra det legendariske bandet Sugarcubes, hvor Björk var et svært sentralt medlem. Han har med andre ord både noen å slekte på og se opp til når det gjelder musikk.

Nå tar han altså steget ut av bandtilværelsen og gir seg solokarrieren i vold. Han debuterer med Kick the Ladder, utgitt på selskapet One Little Independent Records

Åpner med tittellåten

Kick the Ladder åpner med tittellåten. Den har blitt sluppet som singel og utmerker seg med godlyd i form av tolvstrengsgitar, piano og Kaktus som hvisker og synger: «Kick down the ladder I don’t wanna go down/And if we fall we will end on higher ground/So kick the ladder down

Einarsson har sluppet flere singler fra albumet, og en av de fineste låtene på albumet er singelen «Hypnotized» som handler om innvandrere som blir deportert fra Island. Noen av dem er barn som har bodd der hele livet. “Are the children scared? Do they belong with us here?”. En herlig, duvende låt med varm synth, spansklydende gitar og fint pianospill. En låt og tekst som fortjener å bli hørt av riktig mange.

Nybakt far

Tekstene på albumet kretser rundt hvordan mennesker forholder seg til hverandre, til omgivelsene og naturen. Kaktus har nettopp blitt far, og det har naturlig nok påvirket perspektivet når han skriver tekster.

Lydbildet er påvirket av samarbeidet med den franske pianisten og eksperimentalisten Thibault Gomez.

Mye av lydbildet er påvirket av samarbeidet med den franske pianisten og eksperimentalisten Thibault Gomez. Det gjør at det er mange fine detaljer og fint krydder i miksen. Albumet er produsert av Einarsson i samarbeid med den sveitsiske komponisten Kurt Uenala, og det låter rett og slett strålende.

Elleve låter har Kaktus fått plass til på albumet. Det er mange gode låter her, og i tillegg til de som to som er omtalt er det låter som «Daydream Echo», «One Of Those» og «45rpm» som utmerker seg. Det er ikke samme jevne kvalitet på alle elleve låtene, men likevel har Kaktus Einarsson gitt oss nok et eksempel på at det kommer mye musikalsk snadder fra øya i vest.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*