Kråkesølv – Force Majeure

Foto: Dan Mariner
Kråkesølv har gitt oss fire fine forretter, nå serveres hovedretten

Vurdering

Kråkesølv – Force Majeure: 5/6Karakter 5
 Kråkesølv sitt sjette album er klart for verden. Det har gått hele fire år siden deres forrige album, Pangea kom ut. I påvente av at albumet Force Majeure skulle se dagens lys, har bandet siden mai 2019 velsignet oss med fire fine singler som har hatt som oppgave å være appetittvekkere før hovedmåltidet blir servert.

Force Majeure har i følge bandet blitt til «nesten uten hjelp fra voksne»

 Ti låter har fått plass på plata, fem låter på hver side av vinylen. Det er med andre ord et klassisk LP-format vi snakker om. Låtene er produsert av bandet sjøl og fint mikset av trommeslager Jørgen Smådal Larsen. Lydbildet er tight og økonomisk: Vellyd der dét passer og trøkk når dét trengs. Musikken er spilt inn i Hønsehuset Studio i Bodø, og bandet har gitt ut plata på eget plateselskap. Albumet har, som de sjøl sier, blitt laga “nesten uten hjelp fra voksne.»

Force Majeure

Sjøsykt gitarriff på åpningslåten

Force Majeure starter med et aldeles sjøsykt gitarriff i låten «Algoritmen», med den smarte tekstlinja «Algoritmen logra vilt med halen/som en leken valp/ Visste akkurat ka vi lengta etter /uten at det hjalp.» Det fortsetter fint med «Pass på ka du ønska dæ» og tittellåten «Force Majeure». Så kommer det som kanskje er det sterkeste kuttet på plata, «Lett for mæ å si».

Låten handler om de som velger å avslutte livet på egen hånd og teksten setter søkelys på hvor vanskelig det er å snakke om temaet: «Kordan skal man prat om det/Uten å trå feil/Eller pakk det inn i slør av romantikk/Som kan send flere ut på samme vei?» En neddempet låt som innledes med fin koring før Fredrik William Olsens klare stemme trer fram. Sterkt og vakkert!

Tre sterke låtskrivere

De tre låtskriverne skriver godt om viktige tema

 Det er ikke alle band forunt å ha tre så sterke låtskrivere som Kråkesølv (det kjente engelske bandet som starter på B er det eneste jeg kommer på i farten). Brødrene Kristoffer og Petter Unstad leverer godt, Fredrik William Olsen likeså. Tekster er ikke noe de tar lett på.

De tre skriver godt om viktige tema som følelsen av mislykkethet, oppbrudd og savn, selvmord og epokegjørende opplevelser mens «hundre runda rundt sola samles i ett sekund». Alt godt emballert i fin indie-musikk preget av klangfulle gitarpartier, voksen og trygg bass, fin koring og regelrett gitarøs her og der.

Naken sårbarhet

Singlene Steinvinga, hvor Petter får spille gitar, og Nådeløst klar, med sterk tekst og godt gitar- og trommeøs, kommer på andre halvdel av plata. Det var ikke tilfeldig at bandet valgte nettopp disse låtene som singler, for de står som påler under ei fiktiv musikalsk brygge i Bodø havn. Den nest siste låten på albumet er den vemodige, akustiske balladen «Kom tilbake» hvor vi får naken sårbarhet servert gjennom tekstlinjen «Kom telbake/Æ kvæles uten dæ.»

Sterk avslutning på et sterkt album

Kråkesølv har gjennom ti låter bevist at de holder stand som ett av de mest spennende bandene i Norge

Så avslutter bandet likegodt Force Majeure med den usedvanlig fengende singelen med det lange navnet «Hundre runda rundt sola samles i ett sekund». Da har de gjennom ti låter bevist at de holder stand som ett av de mest spennende bandene i Norge. De har ikke fått mye «voksenhjelp» denne gangen, Kråkesølv, men hva gjør vel det når bandmedlemmene har blitt så til de grader modne menn som utmerket godt står på egne musikalske og tekstlige bein.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*