Musikkfest Trondheim som «live stream» i år

Foto: Skjermbilde
Fra å være en festival med scener over hele byen og i alt 90 konserter ble det i år en digital løsning med live stream-konserter. Dette var i regi av Musikkfest Trondheim med TotalLyd og Nidelven Bar og Scene som samarbeidspartnere. Konsertene ble sendt på Musikkfest Trondheim sin facebook-side, men både andre «live stream-sendere» og utesteder var med å formidle dette.

Festivalen Musikkfest Trondheim har den første helga i juni preget Trondheim by i noen år. Det har vært konserter på byens torg, i flere av parkene, på enkelte utesteder og på Solsiden. Når de tidligere har avviklet 90 konserter på tolv timer, så sier det seg selv at dette har satt et tydelig preg på bybildet. I år hadde de til og med planlagt omlag 100 konserter.

Dette året måtte de naturligvis tenke annerledes. Selv om løsningen ikke lenger er original, så er det likevel imponerende at de fikk til dette. Det er mange involverte i et slikt prosjekt –  både sponsorer, Trondheim kommune, utesteder, lyd og lys etc.

Jeg hørte gjennom konsertene til en 5-6 grupper i løpet av kvelden, og noen ting slo meg. Bare én av gruppene hadde jeg hørt om fra før, og da som et tributeband. Dette er underskogen i norsk rock, og denne «skogen» er også temmelig mangfoldig. Alle gruppene hadde gode og til dels meget gode gitarister, trommiser likeså. Lydbildet her var vel gjennomgående gitarbasert. Rytmisk sitter det hos disse gruppene, og alle hadde i tillegg et egenskrevet repertoar. Det var også noen vokalister her som er i stand til å få i gang stemningen på festivaler og liknende. Etter min mening er det å være litt stueblind ikke å bruke noen av disse på festivaler.

Foto: Skjermbilde. Vokalist Estela Andreetta og bassist Julianne Murbrekk i Deadline.

Vokalist Estela Andreeta var både energisk og karismatisk.

Rocke-gruppen Deadline fra Malvik utenfor Trondheim var kanskje de som overrasket meg mest. Dette er unge musikere, men de er likevel på et høyt ferdighetsnivå. Det var et skikkelig driv over disse, og gitararbeidet til de to gutta var ikke akkurat dårlig. Vokalist Estela Andreeta var både energisk og karismatisk. Dette er ei som kan få litt liv i folk på festivaler! Gruppen spilte eget stoff, da med ett unntak, Black Sabbath-låten «Paranoid.» Her tror jeg til og med Ozzy ville dratt et anerkjennede smil?) Ok, den siste låten de presenterte, var det virkelig klasse over, «Live! Shout!» Denne er på en EP som ligger ute på strømmetjenestene. Se opp, disse kan vi få høre mer fra!

Foto: Skjermbilde. Gruppen Tons of Sobs

Vokalist Ann-Lill Elshaug var ei rimelig «cool» rockedame.

Heavy blues-rock-gruppen Tons of Sobs fra Trondheim leverte også et temmelig sterkt sett. Som navnet indikerer, er gruppen inspirert av 60/70-talls hard rock-gruppen Free. Navnet er hentet fra dennes første album. Tons of Sobs har også opptrådt som tributeband for Free. I går kveld var det imidlertid egenskrevet stoff som ble fremført, og her var det også mye bra! Dette er drevne musikere som er litt mer oppe i åra. De har spilt i ulike grupper i Trondheim tidligere, og de har en fartstid på flere tiår. Det høres også! Vokalist Ann-Lill Elshaug har en litt mørk, kraftig og fyldig stemme som passer godt til dette konseptet. Ut over det er hun ei rimelig «cool» rockedame. Jeg tror de vil komme med en utgivelse snart. Kvaliteten på disse låtene vil sannsynligvis avgjøre om de får noe gjennombrudd. Det står i alle fall ikke på kvalifikasjonene.

Foto: Skjermbilde. Gruppen Reckless Souls

Gruppen bør kunne brukes på mindre scener på festivaler.

Et annet Trondheimsband som opptrådte lørdag kveld, var Reckless Souls. Det var tredje gangen gruppen spilte på Musikkfest Trondheim. Stilen må kanskje betegnes som rock eller en blanding av rock/punk. De åpnet med to låter fra deres album What about us fra 2018, «Intro» og «Freaks N’ Geeks.» Det var skikkelig fengende saker! Også her var det et sterkt gitararbeid og et stødig komp. Gruppen bør kunne brukes på mindre scener på festivaler.

Foto: Skjermbilde. Gruppen Trudio

Musikken til Trudio var pop-preget og i en noe mykere form

Et band som spilte litt mer i popgenren, var Trudio. Disse hadde med keyboard i tillegg til gitarene, og musikken var i en mykere form. De hadde også en sjarmerende og dyktig kvinnelig vokalist i Trude Bekkavik. Hun tok både hovedvokal og koringer, det siste når andre gruppemedlemmer sang lead-vokal. Jeg opplevde disse sangene som melodiøse, og det var gode improvisasjoner på gitar til enkelte instrumentalpartier. Det kan dere alle finne litt mer ut av ved å høre på gruppens CD, og snart kommer de visstnok med en plate nummer to.

Foto: Skjermbilde. Yogishine

Arrangørene av Musikkfest Trondheim fikk  gjennomført en online-festival på om lag åtte timer. Opplegget var definitivt vellykket, men noen av oss tok litt feil i forhold til at vi måtte logge oss inn på nye konserter hele tiden. Du kunne ikke følge bare éi sending. Neste år håper de naturligvis å ta dette utendørs igjen med over 100 konserter osv. Vi fikk i alle fall se at det gror hele tiden i norsk rock. Jeg hørte i tillegg både en jazz-trio, Rundmo, med en imponerende bra ung pianist, og en mer pop-preget og god soulinspirert duo på el-gitar og sang som kaller seg Yogishine.

Musikkfest Trondheim er en stor festival som også satser på andre kulturelle uttrykk, både dans, kunst osv. Det er artister fra hele landet, og faktisk også fra utlandet, som søker om deltakelse, men arrangørene prioriterer trønderske aktører.

Link til Vipps-oversikt

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*