Norsk Råkk – Helgardert

Norsk Råkk slapp i dag det gledesspredende albumet «Helgardert». En plate som er så variert at nesten hvem som helst garantert finner noe de liker i den.

Foto: Tarjei Krogh

Bandet har holdt på i et helt tiår og gjort tre albumproduksjoner selv. Nå har de jobbet med produsent Jørn Christensen og signert hos Big Day Records. De har skaffet seg en fast blåserekke og endt opp med musikk som gjør en både glad og tankefylt til sinns. Hoftevrikkende, dansbar ska- og new wave-infisert rock, på norsk, (en låt på svensk). Reggae, jazzelementer og punk. En skikkelig godbit.

Lekent og godt

Norsk Råkk setter standarden for plata allerede ved første låt, som er albumets tittelspor. Teksten i Helgardert er skrevet av Stein Fosslie og kler det lekne lydbildet veldig godt. «Med hetta over hodet en regnværsdag, bakoversveis garantert». Det er noe ved låta som skiller seg ut fra resten av plata, noe som har fått meg til å høre den på repeat opptil flere ganger. Det er mange gode låter samlet på en plate her, men dette er nok en favoritt.

Jeg forstår meg ikke på deg og du heller ikke på meg.

Det er en del følelser i sving her tematisk. Både politisk, vennskap, kjærlighet og brudd. Skarpladd, Du Sklei Meg Så Nært Innpå Livet, Håp «Jeg har grått mine siste tårer, mine siste tårer for deg». Svenske låta Vil Du Inte Ha Mig samt Adjø og Farvel «Kan du ikke se, vi to har det ganske bra. Kan sikkert bli bedre, vet jeg kan være sta. Hvorfor kreve noe mer når det er du som gjør meg glad? Jeg forstår meg ikke på deg og du heller ikke på meg».

Platas korteste låt er dedikert til pubben No.53 i Gamlebyen, hvor de også hadde lyttefest uken før slippdato. «Så lenge jeg har krefter til å holde på sånn her, så er No.53 der jeg alltid er».

Har lurt litt på hvorfor ikke en låt som skryter at «jeg klarer alt på fem minutter», varer i fem minutter? Men kanskje utfordringen ble litt stor? Uansett resultat liker jeg låtas melodi veldig godt.

En låt fylt så opp til randen av feelgood.

Noe Norsk Råkk klarer gjennomgående er å spre dansbare rytmer og glede. Den låta som gjør meg gladest er Gatelangs. Så hyggelig tekst, som jeg er sikker på mange vil finne glede i. Lekende riff og blåsing. En låt fylt så opp til randen av feelgood. «Alt jeg har å si er takk».

«Helgardert» har en elegant avslutning med platas eneste instrumentelle låt, titulert på engelsk Song For My Father. Hvor Axel Vetlesen så fint spiller solotrompet. Jeg har danset, lyttet på repeat og koset meg stort med denne plata. En plate som driver tankene mot varmere tider og kulda som snart er over.

Liker spesielt godt disse låtene: Helgadert, Du Sklei Meg Så Nært Innpå Livet og Gatelangs.

Helgardert: 8/10

Facebook

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*