Ny singel fra Sorgen!

Foto: Mathias Skjelland
Det dialektforvirrede kunstrock-bandet fra Omegn slipper ny låt om viktig kampsak. «U864» ble gitt ut 14. februar.

Sorgen består av gitarist/vokalist Eivinn Arne Jensen Larsen, gitarist/vokalist Espen Sande Larsen, bassist/vokalist Magnus Andersen, og trommeslager Mathias Skjelland. Deres nye låt, «U864», kaster lys over en viktig og tilsynelatende glemt sak; en ubåt med samme navn (og 65 tonn kvikksølv) som ligger brakk utenfor Fedje i Hordaland*.

Trusselen fra dypet

«U864» er tredje singel fra bandets tredje fullengder, som etter planen vil komme i 2020.

Den formodentlig unge kvartetten, som tidligere har gått politisk til verks bl.a. i låten «Vi Må Få Opp Panten», forklarer sitt engasjement med følgende ord:

«– Utenfor Fedje ligger en nazi-ubåt med 65 tonn kvikksølv ombord. Kvikksølvet ble i en av Hitlers siste krigsstrategiske krampetrekninger, sendt mot Japan for å brukes i våpenproduksjon i håp om økt styrke mot de allierte. Den kom ikke lenger enn til Fedje, hvor den ble skutt ned av en 25 år gammel britisk ubåtkaptein i 1945.

Der ligger tankene med kvikksølv og ruster. Levetiden til en slik tank i saltvann, før den begynner å lekke, er på rundt 75 år. Dette er 75 år siden.

Kvikksølv brytes ikke ned. Det følger næringskjeden oppover og samler seg mer og mer, i hver fisk, blekksprut og hval, helt til det når toppen. Menneskene.

Kvikksølv er livsfarlig for mennesker. Deformerte barn i Minamata, Japan, kan si seg enig.

Da ubåten ble oppdaget i 2003 var politikerne raskt ute med å love en løsning. Ubåten skulle heves! Men det er dyrt å heve kvikksølvtunge ubåter, med torpedoer om bord, på en trygg måte. Noen mente at å dekke hele greia med betong var bedre. Befolkningen på Fedje ville ikke godta noe annet enn heving.»

«U864» er tredje singel fra bandets tredje fullengder, som etter planen vil komme i 2020 og som etterfølger Sushi Gutteklubb fra 2017. Herr Jensen Larsen står for opptak, produksjon og mastring av verket, mens Magnus Andersen står for miksen. Christian Borch har bidratt med stemmebidrag til låten, mens Frida Tharaldsen Skaftun har bidratt med celloer. Bra saker!

* Regionreformen kan suck it!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*