Nylenda – Medicating a Prophet

Foto: Iselin Høyvik
Etter seks singelutgivelser har Stavanger-kameratene i Nylenda, Øivind Hatleskog og brødrene John og Sigbjørn Håland endelig debutert på albumfronten – og det med stort hell. Medicating a Prophet er et tvers igjennom gøyalt og dynamisk album, som formelig bobler over av utemmet kreativitet og nytenkning.

Vurdering

Nylenda – Medicating a Prophet: 6/6Karakter 6

Nylenda byr på åtte låter og 40 minutter med moderne psykedelisk pop med elektronisk puls. Popaspektet kommer tydelig frem gjennom de finurlige, men selvklebende melodiene og akkordprogresjonene. De tar tidvis de mest uforutsigbare og overraskende vendinger – litt som en plot-twist i en velskrevet thriller. Resultatet er at låtene i stor grad treffer tilsiktet blink i lytterens følelsesregister. 

Om å medisinere en profet

Tittelsporet understreker poenget. “Medicating a Prophet” er en lykkepille av en låt, til tross for at tematikken er heller dyster. Den tar for seg en sann historie om en psykotisk mann, som gjennom medisinering gradvis må erkjenne sin faktiske tilværelse som hjemløs og døende. Mannen har i flere tiår vært overbevist om at han er en profet. Denne erkjennelsesprosessen blir stemningsfullt formidlet gjennom låtas melodiske og tekstlige ambivalens. Albumet for øvrig holder seg stort sett i samme landskap, gjennomsyret av bittersødme og melodier til ettertanke, som f.eks. i den påfølgende “Blind”.

 

Blankpolert og striglet

Selv om Nylenda har mye til felles med slektningen Tame Impala, er det langt mindre slark hos våre norske venner.

I motsetning til det meste annet av psykedelisk pop, som ofte kan være nokså rått og røft i kantene, fremstår Medicating a Prophet som mer blankpolert og striglet. Selv om Nylenda har mye til felles med slektningen Tame Impala, er det langt mindre slark hos våre norske venner. Den nevnte elektroniske pulsen har nok mye av skylden, selv om flere av låtene drives frem av elementer fra andre sjangre, slik som den prog-rock-inspirerte “Without and Still Within”.

Nylendas debutalbum er en psykedelisk cocktail hvis sammensetning vekselvis fremkaller det euforiske og melankolske, og er som skapt for å akkompagnere mørke høstkvelder. Takk for trippen!Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*