Sommerintervju med Daufødt

God mandag og 10. august. Dette er dagen da diakonen Laurentius feires av den katolske kirke. Laurentius var skattemester og en av syv diakoner i Roma. Når Sixtus II ble henrettet, sier den vanligste legenden at Laurentius ga kirkens skatter til de fattige. I 1903 oppdages det staselige vikingskipet Osebergskipet i en gravhaug i Vestfold. Viking fotballklubb stiftes i Stavanger i 1899 og på denne dagen i 1918 stiftes fotballklubben Ham-Kam.

Det er også dagen hvor vi har fått svar på årets sommerintervjurekke. I dag er det gitarist Eirik A. Reithaug fra Daufødt som har besvart våre spørsmål.

Mange av sommerens festivaler og konserter er avlyst, på grunn av pandemien som har herjet rundt i verden de siste månedene. Stengte grenser og restriksjoner. Svært små størrelser på gruppene man kan være i. Fra avlysninger, flyttinger og ingen konserter til sofa-konserter.

Siden vi ikke får gå like mye på konserter og festivaler som vi hadde håpet på denne sommeren, har vi laget en liste med spørsmål som er sendt ut til et bredt utvalg av artister. Det vil komme svar på følgende spørsmålrekke hver mandag i sommer.

Punkrockerne i Daufødt er blant de store live-snakkisene. I eget presseskriv omtales de som: «den kroppslige reaksjonen på alt som er feil i verden. Dette er reaksjoner som gir seg uttrykk i alt fra den nye folkesykdommen autoimmunitet til behovet for å miste kontrollen på punkkonsert».

Låta «Forbudte Frukter», som ble utgitt på Fysisk Format sommeren 2019, etterfulgte konserter på Øyafestivalens klubbdag og Vill Vill Vest i Bergen. I tillegg spilte de som support på Honningbarnas siste norgesturné. I 2020 startet de som juryens utvalgte på både Trondheim Calling og by:Larm.

Selv om alt ikke endte som planlagt denne våren har de ikke tatt det med ro. «Forbudte Frukter» fikk sin musikkvideo live fra Blitz den 6. juli. Musikkvideoen er et klart bevis på hvorfor Daufødt er av de største live-snakkisene akkurat nå.

Den 13. mars slapp de singelen «Et eller annet radikalt». Låta handler om mennesker som sitter fast i et bestemt tankesett, som er så komfortabel med livet sitt til å stille spørsmål til en autoritet. Det er slike mennesker som gir rom til både religiøse og politiske radikaler. Den 18. september får vi mer av Daufødt når de slipper debutalbumet, 1000 island på Fysisk Format. Det gleder vi oss til.

Har nedstengningen og situasjonen ført til noe positivt for deg eller dere som band?

– Vi har fått brukt litt ekstra tid på å skrive og spille inn materiale til debutalbumet vårt som kommer til høsten, og forsåvidt også tatt unna litt kontorarbeid som kanskje hadde blitt utsatt enda lengre hvis ikke ting hadde blitt avlyst.

Hvilken låt har gitt deg mest glede eller energi under nedstengningen?

– Doorman med Slowthai og Mura Masa. Sinnsykt driv i trommene og rappen, man kan ikke ikke få kick når man hører den låta.

Kan du nevne tre mest hørte album på din streamingtjeneste akkurat nå?

– La Ilden Lyse – Okkultokrati. Black n roll med d-beats og svære gitarer, med sykt fine synthpålegg og dritbra svartmetall-vokal.

– Amyl and the sniffers – Amyl and the sniffers. Fandenivoldsk og erke-australsk punkeskive med sinnssyk attitude og den beste frontfiguren jeg kan huske å ha hørt om.

– Debutskiva til Bad Brains. Den er nok kanskje den mest hørte skiva på mine kontoer noensinne. Hands down den beste punkeskiva noensinne.

Har du spilt egen eller fulgt noen av konsertene online under nedstengingen. Hvordan var det?

Har likevel sjekka ut litt forskjellige konserter og ble som alltid helt blåst av banen av Golden Core. De guttene slutter aldri å imponere.

– Vi har ikke spilt noe selv fordi vi føler at mye av magien med en punkegig skjer i samspillet mellom band og publikum – og det ville vært vanskelig å matche i en strømme-situasjon. Isteden har vi laget noen videoer som er mer i krysningen mellom musikkvideo og livevideo, som vi spilte inn på blitz, med livelyd og greenscreen og sånt. Har likevel sjekka ut litt forskjellige konserter og ble som alltid helt blåst av banen av Golden Core. De guttene slutter aldri å imponere.

Hvilke tre artister/band har vært inspirasjon for deg?

– Jeg husker jeg så musikkvideoen til «I believe in a thing called love», med omtrent 800 Marshallforsterkere og laserstråler ut av gitarene i en alder av omtrent seks år. Bestemte meg øyeblikkelig for at jeg måtte lære meg å spille gitar, så The Darkness er kanskje hele grunnen til at jeg begynte med dette.

Da jeg skjønte at det gikk an å spille punkeband, samtidig som man kan ha blastbeats og mer streite rockeriff ble jeg virkelig gira.

– I litt mer voksen alder har jeg i større grad blitt ordentlig lei av gitarsoloer som musikalsk virkemiddel, med mindre jeg opplever dem som ærlige. Det blir fort bare oppgulp av blues-klisjeer, og det føler jeg fort kan bli veldig intetsigende, med mindre man gjør noe ordentlig interessant med soloen. Derfor vil jeg også trekke fram Gregg Ginn og hans gitarspill i Black Flag som en slags vekker for meg, da jeg skjønte at en gitarsolo kan være veldig effektfull uten å egentlig være «innafor» tonearten og låta.

– Kvelertak står også høyt på lista. Husker da jeg satt i klasserommet i niendeklasse og hørte på P3 med min Sony Ericsson K810i og hørte «Mjød» for første gang. Jeg fikk sykt kick samtidig som jeg ble livredd, i og med at jeg på den tiden aldri hadde hørt noe særlig hardere enn Black Sabbath. Da jeg skjønte at det gikk an å spille punkeband, samtidig som man kan ha blastbeats og mer streite rockeriff ble jeg virkelig gira.

I tillegg så jeg også veldig frem til å dra på min favorittfestival, Fjellparkfestivalen i Flekkefjord som er landets lengstlevende rockefestival og som alltid leverer dritbra line-ups og opplevelser.

Festivalsesongen er avlyst. Hadde du tenkt deg på festival i sommer og hva så du frem til å gjøre og se?

– Daufødt hadde litt jobber planlagt og sånt, så jeg så veldig frem til å reise rundt med vennene mine og spille og ha det moro. I tillegg så jeg også veldig frem til å dra på min favorittfestival, Fjellparkfestivalen i Flekkefjord som er landets lengstlevende rockefestival og som alltid leverer dritbra line-ups og opplevelser.

Hva mener du er den beste sommerlåta?

– Dumdum Boys av Iggy Pop. Akkurat passe kul og laidback – sjelden jeg føler meg *kulere* enn når jeg går på vei til å bade med den på ørene.

Hvis du fikk endre et samfunnsproblem akkurat nå, ingen begrensning på midler. Hva ville det vært?

– Hvis det kunne vært mulig å fikse fattigdom/sosial ulikhet på en bærekraftig og miljøvennlig måte – så tror jeg det kunne hjulpet på veldig mange andre problemer vi ser rundt oss i dag, med økt polarisering, rasisme og anti-intellektualitet. Når folk ikke nødvendigvis har det de trenger er det veldig lett å sette opp fiendebilder og skape en «oss mot dem»-mentalitet, og flytte skylda over på andre som heller ikke har det de trenger.

Hvilken musikkvideo må bare ses?

– Må jo nesten bli «I believe in a thing called love» på grunn av alle forsterkerne og laserne.

Hva er det første du skal gjøre når restriksjonene er fullstendig hevet?

– Komme meg på en gigg, stå foran og kjenne svetten renne – både fra meg selv og andre.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*