I går slapp The Band Called Oh nytt album. Hver uke siden 22. august har bandet sluppet interludes og låter. Ved midnatt slapp de siste låt med samme tittel som albumet «Guerilla Gardening».
Foto: Tuva Åserud
Konseptalbum om Guerilla Gardening
Albumet ble opprinnelig skrevet som et bestillingsverk til Varangerfestivalen i 2016. Bestillingen hadde to kriterier: Det skulle være et konsept, og det skulle være et sjangeroverskridende samarbeid.
Albumet bygger på konseptet Guerilla Gardening, som er å plante ting i offentlige byrom uten å spørre om lov.
Vi er nødt til å fokusere mer på å dele enn å eie.
— Det er inspirert av folk som gjør ting for alles beste uten å spørre om lov. Alt som er guerilla, alt som er gardening og alt du kan gjøre som du mer er for alles beste, men da uten å nødvendigvis sjekke med andre om det er greit eller spørre om lov. Sånn tolker vi det, sier vokalist Frode Larsen.
Vokalisten forteller at bandet ville noe mer enn å bare synge om damer og festing.
— Vi må prøve å dytte verden i en litt mer fremtidsrettet retning, både med tekstene og måten vi slipper musikken på. Vi er nødt til å være greiere med hverandre og jorda vi bor på, og vi er nødt til å fokusere mer på å dele enn å eie, hvis det her skal funke. Det er jo skrevet som en slags politisk kommentar, hele tingen.
Larsen legger vekt på at det var noen hendelser som var viktig å få med på albumet.
— Blant annet da Trump vant kampen om å bli republikanernes sin presidentkandidat, men også da han Bernie Sanders tapte demokratene sin. Det var to personer som var viktig å få med fordi de sto for så radikalt forskjellige menneskeverdier. Valget i USA angår oss alle. Jeg kunne jo ha samplet Erna Solberg, men Erna Solberg har litt mindre innflytelse for verden enn Donald Trump og vi bor jo i verden alle sammen.
Lag din egen remix
Derfor prøver vi jo å bare gi bort plata på alle mulige måter, sånn at folk kan leke med det, lære av det, gjøre det til sitt eget.
Hele «Guerrilla Gardening» slippes 100% open source, trolig som det første i hele verden av sitt slag. Låtene blir fortløpende tilgjengelig i de «vanlige» streamingtejenestene, men samtidig legges de ut på bandets egen plattform, thisis.gg, hvor de som vil kan laste ned hele låten, teksten, synthpatchene, signal chains og alt som utgjør hver enkelt låt. De kan remixes, covres og samples fritt både i egen programvare, og på thisis.gg i nettleseren kan man gjøre enkle mikser og leke seg med nivåene på de ulike instrumentene. Et svært prosjekt man ikke har sett maken til i Norge, og som speiler bandets filosofi om at alt skal være tilgjengelig for alle.
— Vi er nødt til å fokusere mindre på hva vi kan eie, hva vi kan ta med oss i graven og hva vi kan arve, for det betyr jo ingenting. Det gir en veldig kortsiktig gevinst når vi bruker opp jorda vår. Vi trenger å tenke nytt, vi trenger å utfordre rammen, vi trenger å finne litt nye bedre løsninger. Derfor prøver vi jo å bare gi bort plata på alle mulige måter, sånn at folk kan leke med det, lære av det, gjøre det til sitt eget.
Hvordan jobber dere i kreative prosesser?
— Vi har ikke funnet noe formel på det. Jeg vet ikke om det finnes. Men det er ofte en idé som kommer fra en av oss som forhåpentligvis har en sterk identitet som man prøver å bevare, så er det egentlig bare å drive med litt arkeologisk virksomhet, å prøve å grave frem resten av sangen.
Han forteller at de er opptatt av alle sangenes visjon skal få blomstre for fullt.
— Vi ble enig om det i studio i Praha at så lenge det er oss fem som spiller, så er det The Band Called Oh. Vi gadd ikke ha noe sånn “nei, det her er ikke neo-soul” eller “nei, det her er ikke rnb”, så derfor spriker det sikkert litt på albumet.
I går startet turnéen med konsert i Bergen. Videre skal bandet til blant annet Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.
— Nå skal vi spille og ha det artig. Se hva folk syns, se om folk kommer til å klappe fortsatt når vi spiller live. Vi håper vi får spilt det masse live.
Kommer albumet ut i fysisk form?
— Ja, vi jobber med det. Vinyl. Også skal vi trykke noen CDer til Japan, så vi kommer nok til å lage noen i Norge også.
The Band Called Oh består av Eirik Fjelde, Frode Larsen, Arnljot Nordvik, Morten Steene og Jonas Karlsen
Vær den første til å kommentere