Tribulation – Down Below

Tribulation gir ut et gotisk mesterverk med Down Below, som ble sluppet 26. januar på Century Media.

Foto: Esther Segarra

Svenske Tribulation er et gotisk metalband med røtter i death metal. De hadde et gjennombrudd med «Children of the Night» i 2015, og er nå klare med en oppfølger hvor de forbedrer og raffinerer sitt sound på alle felt. «Down Below» starter med litt rolig gitarklimpring før bandet slår seg løs med The Lament. Det er hardt og melodiøst, og bader i gotisk atmosfære. Derfra blir plata bare bedre og bedre, og etter 46 minutter, når Here Be Dragons toner ut, har vi vært på en fabelaktig uhyggereise nedover i mørket.

Bedre og mer ambisiøse låtskrivere

Det er hardt og melodiøst, og bader i gotisk atmosfære.

Tribulation har i løpet av karrieren blitt bedre og mer ambisiøse låtskrivere. Arrangementene er komplekse, og veksler mellom ofte mellom harde partier, brutt opp av mer harmoniske seksjoner. Lacrimos er en låt som starter med platas kanskje tyngste riff, men det tar ikke lang tid før melodiøse soloer og strykere kommer inn. Samspillet mellom gitaristene Adam Zaars og Jonathan Hultén står i fokus der de uanfektet veksler  mellom riff, harmonier og soloer. Låta har et midtparti med klokkespill, svulstige gitarer og mannskor, før det fyker avgårde i full fart igjen.

Det er det som gjøre «Down Below» så fantastisk bra. Det er noe lekende over det Tribulation gjør. Låtene lever fordi de inneholder alltid noe uventet. En låt som det The World starter med kaskader av gitarer, drivende trommer og bass, men der man forventer et typisk refreng, kjører de på med gitarsoloer og atmosfæriske elementer.

Fra Death Metal til melodiøs gotisk metal

Utgangspunktet til Tribulation har vært klassisk death metal band. Det eneste som vedvarer fra den tiden er Johannes Anderssons guttural vokal, og han har blitt riktig så god til å synge på denne raspende måten. Han makter alltid å være tydelig og forståelig, og blir aldri grøtete.

I 2018 er Tribulation langt mer melodiøse og gotiske. De er tydelig inspirert av klassisk skrekklitteratur og film. De bruker pianoer, synther, strykere og kor for å skape en uhyggelig mørk stemning. Man får følelsen av å vandre gatelangs i et Viktoriansk London hvor Jack The Ripper og Mr. Hyde lusker i skyggene.

Med «Down Below» har Tribulation levert sitt andre mesterverk på rad, og når 2018 skal oppsummeres om et knapt år kommer denne plata definitivt til å være med i diskusjonen om årets album.

Down Below 9/10

Tribulation på Facebook

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*