Khold – mesterlig black’n’roll-kveld på John Dee!

Bilde for bruk i artikkel
Khold underholdte fra start til slutt! - Foto: Ørjan H Kollstrøm
Legendene i Khold ga ut sin comback-plate tidligere i år, Svartsyn og den 23. september befant gjengen seg på John Dee i Oslo. På tross av at salen nok ikke var mer enn halvfull, ble det den fantastisk reise gjennom hele Khold sin musikalske karriere, mesterlig smidd sammen i en fascinerende helhet.

Vurdering

Khold – Live på John Dee 5/6Karakter 5

Khold returnerte tidligere i år med deres seneste fullengder, Svartsyn på Soulseller Records. Dette var bandets første album siden 2014-utgivelsen av Til Endes. Personlig husker jeg meget godt når deres debutplate, Masterpiss of Pain ble utgitt i 2001. Da stod Khold for noe nytt og spennende innen black metal-sjangeren. 21 år senere var John Dee vertskap for et «black’n’roll»-band som virker både mer harmoniske og enda mer spillesugne.

7 album ut i en spennende karriere

Khold ble dannet i Oslo i 2000, og derfra gikk det fort oppover for gjengen som oppstod etter splittelsen av legendariske Tulus. Samme år spilte de inn en demo som gjorde at de ble signert til Moonfog. I 2001 kom debutalbumet og bandet mottok unison hyllest fra kritikere så vel som fra black metal-fansen. Siden den gang har gjengen rukket å gi ut syv plater.

Bilde for bruk i artikkel
Sort Black’n’Roll messe på John Dee – Foto: Ørjan H Kollstrøm

Khold anno 2022 består av Gard på vokal og gitar, Rinn på gitar, Crowbell på bass, Sarke på trommer og Hildr står fortsatt for tekstene. Foruten nevnte Tulus har medlemmene spilt i blant annet Sensa Anima, Minas Tirith og Sarke.

[iframe style=»border-radius:12px» src=»https://open.spotify.com/embed/album/7aToolqeR4gXWjbrfLLPKl?utm_source=generator» width=»100%» height=»380″ frameBorder=»0″ allowfullscreen=»» allow=»autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture» loading=»lazy»></iframe]

Selvsikkert og uanstrengt

Live fremstår bandet solide, noe som vel bare skal mangle etter alle disse årene sammen, men de later også til å være mer spillesugne og mer tilfreds med hverdagen enn tidligere. Undertegnede så bandet i Trondheim tilbake på det tidlige totusentall, og bandet er rett og slett mer fokusert og energisk enn da. Selv om bandet bruker sminke som de fleste andre i denne sjangeren, er de langt fra redde for å la fasaden falle og byr både på smile, latter og godt humør. Det hele fremstår veldig uanstrengt, og det er tydelig at Khold selvsikker og sterk enhet.

Bilde for bruk i artikkel
De fremmøtte fikk et heidundrende show! – Foto: Ørjan H Kollstrøm

Settet består av låter fra hele katalogen fra Masterpiss of pain til Svartsyn. Med hovedtyngde på låtene fra den nye plata. Først ut for kvelden var «Apostel» som drives av en skarp gitar og Sarke sitt trommespill. Låten setter standarden for kvelden, og bandet ser seg aldri tilbake. Standarden holdes høy gjennom de 16 låtene som bandet valgte seg ut for kvelden.

Rovnatt

Publikum ga mest respons på de mesterlige låtene fra førsteplaten; for kvelden var dette «Rovnatt», «Svart Helligdom» og «Nattpyre». Disse krydrer settet og bringer de nyere låtene enda mer inn i kontekst og lydlandskapet som bandet ønsker å male.

Når «I demonenes bok» etterfølger «Phantom» fra bandets andre plate, er det som de nyere låtene bare fortsetter og forsterker det brutalt gode gitar-sounden som bandet har perfeksjonert over alle disse årene. Khold fremfører musikken sin på en rå og primitiv måte og de gammelnorske tekstene gjør de til noe helt særegent på innen skandinaviske black metal. Man spørre seg selv, hvorfor har ikke disse gutta en enda større stjerne på den kullsvarte nattehimmelen over oss?

Nattpyre
Bilde for bruk i artikkel
Rått og primitivt – på aller beste måte! – Foto: Ørjan H Kollstrøm

Bandet kompletterer kvelden med en intens og kraftfull versjon av «Nattpyre». «Pyren har varslet den ondskap hun førte / Den smerte hun har voldt / Tilbake står intet av det hun berørte / med flammene som hun holdt». Som kontrast til hva avslutninsglåten prediket, så stod alle igjen med et veltilfreds smil når konserten omsider var over og de gode samtalene ble gjenopptatt.

Bilde for bruk i artikkel
Nattpyre! – Foto: Ørjan H Kollstrøm
 • Apostel
 • Død
 • Myr
 • Svart Helligdom
 • Hundre år gammal
 • Ødslet blod
 • Rovnatt
 • Helligdom av døde
 • Der kulden rår
 • Ravnestrupe
 • Phantom
 • I demonens bok
 • Dommens Armé
 • Blod og blek
 • Skarpretter
 • Nattpyre

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*