Kiss feiret, og ble feiret, i Tønsberg

Kiss' Gene Simmons på scenen i Tønsberg. Foto: Hans Martin Høydahl
Så var det ubønnhørlig slutt (i alle fall på Europeisk jord) – etter 50 år som et av de mest innflytelsesrike bandene i verden var gravølet satt til Kaldnes Vest i Tønsberg. Med en heldagsaffære for historiebøkene tok Norge et verdig farvel med Kiss.

Vurdering

Kiss live i Tønsberg 5/6 (Kvelden sett under ett 6/6!)Karakter 5

I forberedelsene til denne konserten hadde undertegnede en formening om at denne saken nesten ville skrive seg selv. Ingredienser som legendestatus, opptak, største konsert i Tønsbergs histore etc. var nøkkelord som lett skulle ristes sammen til en (forhåpentlig) god anmeldelse. Dette ble skjøvet litt bort, til fordel for det å oppleve en real feiring av, og med, et band som var banebrytende i starten av karrieren sin, som har vært maniske i byggingen av merkevaren, som ble ikoner innen rocken, og som jeg ikke har hørt så veldig mye på siden jeg gikk over fra kassetter til CD-er tidlig på 90-tallet. Og for en kveld det ble!

Kiss-legendene på scenen i Tønsberg. Foto: Hans Martin Høydahl
Verdig feiring

Det ble en opplevelse som ikke blir glemt med det første.

disharmoni startet dagen på Støperiet sammen med Kiss Army, Kliss Lik og Åge Sten Nilsen, før turen gikk bort til Kaldnes Vest for å overvære Fangst, Eagles of Death Metal, The Darkness og Kiss, før den endelige avslutningen kom på Støperiet, der WigWam kjørte sitt eget sett av Kiss-låter. Det ble en opplevelse som ikke blir glemt med det første.

Familien samlet

På Støperiet var store deler av den norske Kiss-familien samlet. Varmen fra rocke-publikumet kunne smelte hvert ett hjerte, og det å få se barn i alle aldre (fra 5 til 80 år?) hylle favorittene sine med ansiktsmaling, t-skjorter og andre effekter var en veldig hyggelig start på dagen. Langs den ene veggen kunne man få kjøpt diverse Kiss-memorabilia i alle varianter, og Gene hadde jo også tatt med sin egen Coca-Cola-utfordrer i Money Bag Cola som mange var ivrige etter å smake på.

Kiss Army og Steinar Lindberg. Foto: Hans Martin Høydahl
«Hardtarbeidende trikkefører fra Oslo»

Kiss Army tok scenen og ønsket å gjøre ære på en av sine egne. En mann som ble beskrevet som en gledesspreder, og en «hardtarbeidende trikkefører fra Oslo», Steinar Lindberg. Til stor applaus fra salen ble han overrekt en «meet and great» med bandet for sine tjenester i rockens tegn.

Kliss Lik på Støperiet. Foto: Hans Martin Høydahl
Kliss Lik

Historiene og smilene satt løst fra bandet og publikum var helt klart med på festen.

Deretter var tiden kommet for Kliss Lik – kanskje det beste Kiss tribute-bandet i Europa. Gjengen gikk hardt ut fra start og gjøv løs med storheter som «Detroit Rock City», «Shout it out loud» og «I was made for lovin’ you». Historiene og smilene satt løst fra bandet og publikum var helt klart med på festen. Åge Sten Nilsen gjorde sitt inntog på flere låter som satt som skudd, blant annet fantastiske «Love Gun». Som avslutning bød Kliss Lik på «Rock and roll all nite». En perfekt start på det som for mange var en emosjonell dag i Tønsberg.

Åge Sten Nilsen med Kliss Lik på Støperiet. Foto: Hans Martin Høydahl

Feiringen av Kiss fortsatte på Slottsfjell-området, Kaldnes Vest, og der bød Fangst opp til fest som første offisielle oppvarmer for Kiss. Bandet hadde fortjent at det var tilgang for alle publikummerne på innsiden av Golden Circle-gjerdene, men det hindret ikke bandet i å gi alt i regnet i Tønsberg. Etter Fangst gikk Eagles Of Death Metal på scenen. Bandet som for all tid vil bli husket for den skjebnesvangre Paris-natten, spøket og var i godt humør. EODM har, etter min erindring, aldri tatt helt av i Norge, så de fikk også mest oppmerksomhet da de gjorde en meget god versjon av David Bowies fantastiske «Moonage Daydream».

Feiringen av Kiss fortsatte på Slottsfjell-området, Kaldnes Vest, og der bød Fangst opp til fest som første offisielle oppvarmer for Kiss.

The Darkness

The Darkness sprudlet, med en frisk og energisk Justin Hawkins i front. Debutplaten Permission to land feirer 20 år i år, og det er fortsatt låtene fra denne som danner ryggraden av det bandet serverer. «Black Shuck», «Get Your Hands Of My Woman» og «I Believe In A Thing Called Love» rocker akkurat like godt som for 20 år siden! Så får vi håpe at eierne av leilighetene som Kaldnes kjente sin besøkelsestid og fikk solgt leiligheten sin til Hawkins som mer eller mindre bød på leilighetene fra scenekanten.

Foto: Hans Martin Høydahl
18 000 publikummere på Kaldnes Vest

Rundt kl 20.00 virket det som om antallet publikummere doblet seg og strømmen av mennesker som skulle inn og til scenen var formidabel. Det var til tider vanskelig å bevege seg rundt på det kliss våte og gjørmete underlaget.

Vi er på et rockeshow, så vi overlever noen tekniske blemmer helt i starten.

20.30 falt teppet ned og Kiss gikk i gang med «Detroit Rock City» som kveldens første låt. Vi er på et rockeshow, så vi overlever noen tekniske blemmer helt i starten. Det at Paul Stanley ikke helt vet hvilken dag det er eller hvilken by han befinner seg i, ja hører ikke det også med? Det gikk fort nok over fra Oslo til Tønsberg, så det får vi ta med et stort smil. Dette var en Kiss-fest, ikke en gravalvorlig og dyp Tool-affære (ikke vondt ment). 18 000 mennesker (rekord i Tønsberg) latet i alle fall til å ta det hele med et stort smil.

Kiss’ Gene Simmons på scenen i Tønsberg. Foto: Hans Martin Høydahl
«Black Diamond»

Setlisten bestod ikke av særlig mange overraskelser, og det er også i tråd med hva vi kan forvente på en kveld som denne. Kiss bød på klassikere som «Shout it out loud», «War Machine» og «Lick it up» i første halvdel av konserten, men lot publikum vente til ekstranumrene for å høre «I Was Made For Lovin` You» og «Rock And Roll All Nite». Kveldens høydepunkt for undertegnede var dog en energisk versjon av «Black Diamond».

Kiss’ Eric Singer i Tønsberg Foto: Hans Martin Høydahl
Elefanten i rommet

Kvaliteten på lyden som badet Tønsberg i rockenostalgi på lørdag var veldig bra. Ja, den var kanskje for bra på enkelte opplagte partier, men man kan heller ikke forvente at et såpass aldrende band ikke tar i bruk noen hjelpemidler for å levere så godt som mulig for fansen. Alternativet ville muligens vært en mindre heldig opplevelse, så la oss bare lande på at det lød veldig bra ut gjennom høyttalerne. Og det er jeg for så vidt glad for.

Kiss’ Paul Stanley på scenen i Tønsberg Foto: Hans Martin Høydahl
Et realt Kiss-show

Kiss bød på alle sine effekter fra bomber og flammer, til zipline og scenegulv som hever og senker seg. Det er dette bandet har vært så gode på gjennom sine 50 år i bransjen. De har satt standarden som alle har forsøkt å etterligne og forbedre.  Etter i underkant av to timer takket bandet for seg med «Rock and roll all nite» – et verdig punktum for den offisielle markeringen av Kiss som turnevirksomhet i Europa.

Kiss’ Gene Simmons og Tommy Thayer i Tønsberg Foto: Hans Martin Høydahl
«Festen er ikke over…»

På Støperiet gikk Wig Wam i gang med sin egen hyllest til legendene i det som ble en fantastisk avslutning på en helaften uten sidestykke. Bandet spilte primært Kiss-låter, men bød også på flere av sine egne hits som «Do You Wanna Taste It» og In My Dreams». Det var en symbiose som de aller fleste av oss forstod at var en god match.

Wig Wam og Åge Sten Nilsen avsluttet kvelden på Støperiet. Foto: Hans Martin Høydahl

Kiss-eventyret er over i Europa, men det ble tatt et verdig farvel med rockemestrene i Tønsberg. Takk til alle som gjorde denne dagen og kvelden til nettopp det den ble!

PS. Det er fortsatt mulig å oppleve Kiss live i USA frem til starten av Desember.

Setlist Kiss i Tønsberg:

  1. «Detroit Rock City»
  2. «Shout It Out Loud»
  3. «Deuce»
  4. «War Machine»
  5. «Heaven`s On Fire»
  6. «I Love It Loud»
  7. «Say Yeah»
  8. «Cold Gin»
  9. «Lick It Up»
  10. «Calling Dr. Love»
  11. «Makin` Love»
  12. «Psycho Circus»
  13. «100 000 Years»
  14. «God Of Thunder»
  15. «Love Gun»
  16. «Black Diamond»

– Ekstranummer:

  1. «Beth»
  2. «I Was Made For Lovin` You»
  3. «Rock And Roll All Nite»

Alle foto: Hans Martin Høydahl

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*