Langs Akerselva 2023 – Dag 2

Tøyen Holding @ Langs Akerselva. Foto: Ådne Evjen
Dag 2 av Langs Akerselva gir oss bl.a. jazzy eleganse, americana-toner, svensk-islandsk pop og reinspikka hiphop.

En variert og fin lineup gjør at det er et godt utgangspunktet for at dette skal bli en bra dag. Nå er det litt rusk i maskineriet i form av regnvær og forskyvning i programmet. Det siste fører til irritasjon, men ikke nok til å rokke ved inntrykket av en godt gjennomført festival med vekt på musikalsk mangfold.

Først på plakaten for vår del er Resa Saffa Park, som på tross av hva man kanskje skulle tro, er norsk. Hun heter Theresa Frostad Eggesbø og har gått på LIPA hvor hun utdannet seg innenfor soul og jazz. Det merkes godt, det er en jazzy sound med utgangspunkt i gitar, synth, bass og trommer. Det er også innom en på trompet og ei som spiller kontrabass. Det er vakkert og sjelfullt og stemmen til Resa Saffa Park er helt strålende.

Vi er også innom svenske ViViii som spiller fin pop i Cardigans-sjiktet. De har en litt utakknemlig oppgave i og med at regnværet er på sitt heftigste under konserten deres på torget. Ellers blir publikum fint oppvarmet før  siste konsert med Tøyen Holding i form av rapperen Ivan Ave. Under brua står alle tørt.

Her er er omtaler av de artistene vi konsentrerte oss litt ekstra om:

Vurdering

Buck Meek på Langs Akerselva 4/6Karakter 4
Buck Meek

Amerikanske Buck Meek er nok bedre kjent som gitaristen i bandet Big Thief, men han har også en solokarriere gående. Han har gitt ut to album og det tredje er like rundt hjørnet.

Buck Meek og bandet hans er dyktige og godt samspilte. Musikken befinner seg i det som sikkert nå kalles americana, mens andre vil kanskje kalle det country-inspirert.

Innimellom er det tilløp til at bandet drar på, men det blir for lite av det

Musikken og låtene til Buck Meek kan først og fremst betegnes som koselig. Bandet gir også inntrykk av å kose seg på scenen. Det er mye smil og glede her. Bare det kan jo være et godt utgangspunkt. Så må det nevnes, og jeg liker egentlig ikke å mase om det, at det er mye prating under konserten. Det er veldig forstyrrende for de som er til stede for å høre på, og det er respektløst overfor artistene som spiller.

Tilbake til Buck Meek. Det blir aldri noe særlig mer enn koselig, litt som da jeg så Big Thief på Øyafestivalen: Det var bra, men det tok aldri helt av. Innimellom er det tilløp til at bandet drar på, men det blir for lite av det.

Buck Meek virker ellers som en usedvanlig sympatisk fyr. «Nice to be here, y’all», sier han på sitt sjarmerende Texas-mål. At han i tillegg til å være sympatisk også er en god gitarist, kan ingen ta fra ham, men denne gangen manglet det litt på snert og skarpere kanter. En litt snill firer.

Buck Meek. Foto: Ådne Evjen

Vurdering

Freyr på Langs Akerselva 4/6Karakter 4
Freyr

Freyr er islandsksvensk eventuelt svenskislandsk og ga for et par år siden ut det veldig fine albumet Nicotine Bunker. Han har to andre album bak seg og kommer med et nytt nå på fredag.

Freyr og bandet spiller fin pop, gjerne med utgangspunkt i akustisk gitar. Han har med seg en gitarist, en bassist og ei på kor som visstnok nettopp hadde fått øvd inn låtene. Ellers bruker de trommemaskin, noe som i og for seg fungerer greit, selv om det aldri blir helt det samme som en ekte trommis.

Referansen til artister som er fundert rundt akustisk gitar er kanskje uunngåelig. Selv tenker jeg både på Nick Drake og norske Kings of Convenience, men det er feil å si at det er veldig likt. Freyr og vennene hans har absolutt mer egenart enn som så.

Referansen til artister som er fundert rundt akustisk gitar er kanskje uunngåelig

Han spiller både nye sanger og sanger fra Nicotine Bunker. De nye låtene havner på det nye albumet som får tittelen Night & Day. Han og bandet spilte også tittellåten fra både den og fra Nicotine Bunker. Sistnevnte låt handler om en gresk dame som han bodde sammen med i ei leilighet. Hun var veldig dramatisk og røykte hele tiden inne i leiligheten – Nicotine Bunker.

Lyden er upåklagelig og bandet gjør en god jobb og et pent og ryddig sett foran ca. 50 publikummere på torget. Noe av grunnen til at det er såpass få oppmøtte, er nok garantert regnværet. For oss som møtte opp, blir det en fin stund på tross av vannet som kommer ned fra himmelen.

Freyr. Foto: Ådne Evjen

Vurdering

Tøyen Holding på Langs Akerselva 4/6Karakter 5
Tøyen Holding

Hiphop i sentrum på siste konsert denne kvelden. Tøyen Holding blir for meg høydepunktet under årets Langs Akerselva. På tross av litt trøbbel med lyd og med at settet deres er forskjøvet, gjør de en formidabel jobb under brua. Det er også den siste konserten under festivalen, så da passer det ekstra bra at dette blir høydepunktet.

Fra de entrer scenen gir de jernet og gir publikum valuta for pengene. Det er allsang, dansing og handclaps. Fra scenen drikkes det dyr hvitvin og i det hele tatt er det fest Tøyen Holding byr opp til.

Bandet stiller med trommer og elpiano, noe som gir både ekstra groove og dynamisk fylde. Mannen på elpiano er dyktig og muligens jazz-skolert. Det blir i hvert fall en jazzy feeling over det hele når han bidrar.

Bandet stiller med trommer og elpiano, noe som gir både ekstra groove og dynamisk fylde

De spiller låter som «Har du lyst har du lov» og Flagger i hooden» fra det siste albumet Tøyen Holding 3, men også låter fra de to andre albumene. Daniel Yalew Steinset aka Mest Seff er en god rapper og frontfigur. Han er mystisk innhyllet i hetta si når han kommer inn på scenen, men etter hvert åpner han mer opp og gir oss fantastiske rim med perfekt timing.

Fredrik Øverlie, eller Fredfades, etterlyser mer lyd fra beats og vokal i monitor. Når de får det, trøkker de på videre, selv om det blir kommentert lyd underveis. Selv kan jeg ikke si at jeg tenker over at lyden ikke er bra, jeg syns det funker aldeles strålende.

«Så jævlig heldig at vi står under en bru nå,» sier Fredfades. Det regner fremdeles, så han har helt rett i det. Det drikkes mer hvitvin og selvsagt får de besøk av andre rappere, tradisjonen tro. Ivan Ave er bl.a. innom og får skryt for settet han hadde tidligere på kvelden.

Så blir det kødd med lyden på beatboxen. Det ender med at lyden blir kuttet på vokal og beat. Vi er 20 minutter på overtid og gutta forlater scenen. På tross av en litt sur avslutning, hindrer det ikke at Tøyen Holding blir festivalens høydepunkt. Tøyen Holding er rett og slett noe av den aller beste norske hiphopen du finner der ute. De gir oss en sterk avslutning på Langs Akerselva!

Tøyen Holding. Foto: Ådne Evjen

 

Fotogalleri: Ådne Evjen

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*