Olga Amalie – ILD: Perfekt opptakt til sankthansaften

Foto: Elisabeth Fosse
I kveld feires sankthansaften rundt om i landet med bål og festligheter. Fullt så trivelig har det ikke alltid vært. Flere kvinner ble i middelalderen brent på bålet fordi de feiret heksesabbat rundt sankthans.

«St. Hans er en gammel tradisjon da man tidligere tente bål for å beskytte seg mot hekser, da man trodde heksene kom fram i lyset for å møte djevelen på denne tiden av året,» står det å lese i presseskrivet til den nye låten og videoen til artisten Olga Amalie (Olga Amalie Økland Molteberg). Låten heter «ILD» og handler om å « ta kraften sin tilbake som kvinne, stå i sin egen urkraft. Det er på tide å vekke ilden i seg selv og andre kvinner.»

Med dype trommedrønn og nøkkelharpe introduseres vi for den messende musikalske bakgrunnen for «ILD». Vokalen til Olga Amalie er kraftfull og spenner over et vidt spekter. Låten maner fram stemninger som vi før har hørt i krysningspunktet mellom mollstemt nordisk folkemusikk/urmusikk og pop/rock. Artistnavn som Hedningarna, Mari Boine og færøyske Eivør dukker opp i minnet.

Foto: Elisabeth Fosse

«Du prøve dempa mitt lys/Så du kan ha kontrollen,» er åpningslinjen i låten. Videoen viser oss Olga Amalie som på sjamanistisk vis slår på sin tromme (eventuelt runebomme) for å vise styrke og kanskje kaste trolldom over dem som prøver å kontrollere hennes lys, ild og lidenskap. Videoen viser hovedpersonen i trolsk natur med de fire elementene ild, jord, luft og vann i sentrum.

Olga Amalie har vært support for før nevnte Eivør og Thomas Dybdahl, og kommer med en ny EP om ikke lenge. Den er produsert av Jogeir Mæland fra Kalandra. Mens vi venter på den, kan vi nyte både den kraftfulle låten og den stemningssterke videoen til «ILD.»

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*