Avind – Stiller altfor mange krav: Nydelig, svevende gitarpop med sting

Foto: Bedroom Eyes
Jeg har fått en ny favorittlåt i form av låten «Naken» med bandet Avind. Det er en tøff, sår og melodiøs låt fra bandet som er frontet av låtskriver og vokalist Tonje Tafjord fra Valldal på Sunnmøre.

Vurdering

Avind – Stiller altfor mange krav 5/6Karakter 5

Låten finner du på bandets tredje albumutgivelse Stiller altfor mange krav, utgitt på Banditt Media. En utgivelse som preges av de skarpe, gode gitarpop-låtene som er utformet av de fem medlemmene i bandet.

Over gode og nære tekster spinner bandet alternativt sukkerspinn som er som skapt for de som liker 90-talls gitarpop i indieland

Over gode og nære tekster spinner bandet alternativt sukkerspinn som er som skapt for de som liker 90-talls gitarpop i indieland.  De gjør det med snert og en fin dose melankoli, og selv sier de at de er inspirerte av artister som Pavement, Wilco og Magnetic Fields.

Det er forresten ikke bare låten «Naken» som løfter dette albumet over skylaget og lar oss sveve med i litt over 40 minutter, også flere av de andre låtene holder et høyt nivå. Som f.eks. avslutninsglåten, den åtte minutter lange, herlige «Stummande mør(k)e.» De klangfulle gitarpartiene, det økonomiske basspillet, det presise trommespillet og den svale vokalen gjør så godt for øret at det burde vært tilgjengelig på blå resept.

Cover
Den indre tankegartneren

Stemmen til Tonje Tafjord ligger godt i det musikalske landskapet til Avind. Hun avleverer egne tekster på fortreffelig vis, og at hun synger på dialekt gjør det nært og troverdig. Tekstene handler blant annet om savn, men også om å prøve å gi slipp:
«Kast det på meg, veit’kje om eg klarer å ta mot til meg/eg blir forseinka stadig vekk/eg skal berre gjere noko anna først/rote litt rundt, drikke meg utørst/eg orkar’kje ta stilling til kva som kunne blitt

Tonje Tafjord  avleverer egne tekster på fortreffelig vis, og at hun synger på dialekt gjør det nært og troverdig

I «Tankegartnaren» toucher bandet borti lydbildet til et band som Cocteau Twins. Slett ikke det verste man kan gjøre. Det er en nydelig, nedpå låt som handler om å prøve å grave ned tanker som likevel gror og spirer opp igjen etter en stund. Den indre tankegartneren er med på å holde dem i live.

På vokalsiden får bandet god hjelp av Louien og Remi Christensen. Louien på «Puslespel» og Remi Christensen på «Større enn oss». Ellers er deler av albumet produsert av Kyrre Laastad. Resten av albumet er produsert av bandet selv. Produksjonen er luftig og god og passer det lett svevende låtuniverset. De ti låtene er spilt inn i Øra Studio, Ocean Sound Recordings og i Brageveien Studio.

Hør og bli hekta

Mitt tips er at dere sjekker ut de to siste låtene på albumet først, jeg kan nesten garantere at dere blir hekta. Hadde alle låtene på albumet vært som de to siste, hadde det glatt rettferdiggjort terningkast seks. De andre låtene er ikke langt bak i kvalitet, men som helhet rekker det ikke helt til å gi toppkarakter.

Avind har gitt ut et veldig sterkt album, og at de har gått under radaren min med de to foregående albumene sine, får jeg ta på egen kappe. Om dere som leser denne omtalen ikke griper fatt i dette fine bandet, kan dere bare skylde dere sjøl. Dette er en av de aller beste norske utgivelsene i 2023.

[iframe style=»border-radius:12px» src=»https://open.spotify.com/embed/album/0gFtsWai1HMM3FPRxvHGBP?utm_source=generator» width=»100%» height=»352″ frameBorder=»0″ allowfullscreen=»» allow=»autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture» loading=»lazy»></iframe]

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*