Debutalbum fra Kristabel!

Foto: Jorun Husdal
Kristabel er plateaktuell med det ujålete debutalbumet Into Lo.

Etter 20 år med låtskriving befant Oslo-baserte Kristabel seg i en situasjon hvor hun satt med  hundrevis av upubliserte låter, og ikke lenger tålmodighet til å vente på at et band skulle ramle et band ned i hodet på henne. Hun bestemte seg dermed for å «bare begynne et sted, få det ut», og gjorde det selv. 12 av låtene hennes ble valgt ut, venner stilte opp i studio, og resultatet ble Into Lo, et spennende debutalbum preget av ufiltrert råskap, lurvete gitarer, og et sjangerkaotisk lydbilde.

Frihet, opprør, og oppgjør

For meg er det å lage musikk en utøvelse av frihet, og et lite opprør mot roller som blir tredd nedover øra på oss fra fødselen av.

Som artist er Kristabel inspirert av idéen om frihet, nærmere bestemt frihet fra støyen i våre egne hoder, frihet fra kjønn, og frihet fra alle roller vi inntar i alle våre hverdagslige gjøren og laden. Albumet omtales som en hyllest til alle som lever, går på en smell, og så reiser seg på beina igjen. Ikke minst er det en hyllest til rocken og artister som PJ Harvey, Patti Smith, Edith Piaf, og Michelle Gurevich.

Opphavskvinnen selv kan røpe at det har blitt noen erkjennelser med tiden:

«– Det tok meg lang tid å lære meg at jeg ikke trenger å synge pent, være pen, oppføre meg pent for å kunne stå på en scene. At jeg ikke trenger å være like god på gitar som alle de jeg ser opp til. For meg er det å lage musikk en utøvelse av frihet, og et lite opprør mot roller som blir tredd nedover øra på oss fra fødselen av.»

Levd liv

– Jeg er ute etter råskapen i oss, i øyeblikkets brutalitet.

De 12 låtene som utgjør Into Lo er forskjellige i både uttrykk og innhold. Hver låt forteller om en sinnstilstand koblet mot en konkret opplevelse. Dramaturgien i skiva er et interessant og gjennomtenkt element; det starter med det søkende, naive, og uskyldige, men etterhvert som livserfaringene akkumulerer seg går det hele i en mer «crash and burn»-retning. Samtidig er det stadig voksende og modnende, og etter hvert åpenbarer det seg en ny ro ut av kaoset.

«– Into lo betyr for meg, å være inne i noe, i dypet eller mørket. Det handler om å omfavne alt som kommer og å ta imot gode og dårlige opplevelser og øyeblikk med åpent sinn. Jeg er jo et ekstremt følelsesmenneske. En annen egenskap jeg har er at jeg kaster meg inn i alle situasjoner og på den måten har jeg kanskje opplevd, eller levd, mer enn gjennomsnittet på min alder. Med årene har jeg forstått at det ikke handler om å ha kontroll, men om å slippe kontrollen, ha tillit, og være i det.», sier Kristabel, og fortsetter:

«– Jeg er ute etter råskapen i oss, i øyeblikkets brutalitet. Man kan si jeg har levd ganske mange liv på disse 36 årene mine, og sånt blir det refleksjoner og musikk av. Jeg vil dra lytteren inn i et følelsesland, hvor man kan erkjenne og vokse. Det handler om å stille seg åpen og uredd, og falle inn i verden. Danse med mørket i lyset.«

Medvirkende på skiva er Christelle Ravneberget aka Kristabel (vokal og rytmegitar), Christian Næss (trommer), Øystein Sandsdalen (bass), og Morten Øby (sologitar). Alt er spilt inn i Taakeheimen Lydrike to dager våren 2018, med Morten Øby som produsent. Albumet er mastret av Christian Næss. Kristabel selv har laget musikkvideo til alle 12 låtene på skiva, og har sluppet/vil fortsette å slippe en ny hver fredag.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*