Gitarfenomenet Toby Lee

Foto: Ivar Rømo
Den 18-årige engelske storgitaristen Toby Lee avsluttet fredagskvelden på festivalen Blues in Hell ved Stjørdal.  Det spesielle med Toby Lee er at han har vært en godt kjent barnestjerne over lengre tid. Dette gjelder både i hjemlandet og utenfor Storbritannias grenser.

Vurdering

Toby Lee på Blues in Hell 5/6Karakter 5

Sist gang jeg så Toby Lee var i 2018. Da var han vel 13 år og var på Nidaros Bluesfestival sammen med mora si. Festivalen ble avholdt på hotell Radisson Blu Royal Garden. Han spilte sammen med flere temmelig garvede bluesmusikere, og han var vel litt gjesteartist til disse.

Musikken hans ligger for det meste i retning bluesrock

Han har også gjestet talkshow som The Ellen Show, og han ble en verdensomspennende sensasjon i bluesverdenen etter å ha spilt på BB King’s Blues Club i 2015. Dette er opplysninger fra Wikipedia.

Nå kom han som 18-åring, med sitt eget band og også som vokalist i dette bandet. Han har rukket å gi ut én EP og to fullengdere. Musikken hans ligger for det meste i retning bluesrock, og det er ganske tunge rytmer også. Lydbildet er gitarbasert.

Foto: Ivar Rømo
Spiller låter av blueslegender

Foreløpig er det fortrinnsvis coverlåter han kjører på. I alle fall spilte han musikk av noen blueslegender i går kveld. Jeg mener den ene var Alvin Lee fra Ten Years After. Ellers hyllet han nylig avdøde Bernie Marsden fra blant annet gruppen Whitesnake. Toby sa at Bernie Marsden hadde betydd mye for ham som støttespiller gjennom karrieren hans. Ute i gangen sto det et bilde av og en kondolanseprotokoll for Bernie. Han har gjestet Blues in Hell mange ganger.

Foto: Ivar Rømo
Fremragende gitarist

Når det gjelder selve konserten, så viste Toby Lee seg frem som en gitarist som behersker både litt ulike teknikker på elektrisk gitar og forskjellige stilarter innen denne bluesrock-sjangeren.

Det var helt enormt å høre ham i rolige partier hvor det nærmest ikke var noen effekter i gitarlyden

Det var helt enormt å høre ham i rolige partier hvor det nærmest ikke var noen effekter i gitarlyden. Her spilte han utsøkt blues.

Det var ikke så veldig mange som fulgte konserten. Folk visste ikke hvem han var. De som var der, gikk imidlertid hjem med et stort glis om munnen. De var overveldet av den unge gitaristen!

Billedgalleri: Ivar Rømo

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*