Julekalender 2018, Luke 23 – Hilma Nikolaisen

Foto: Elvira Nikolaisen

Lille julaften og årets nest siste luke. I dag er det Hilma Nikolaisen som har besvart spørsmålene våre. Dagens artistspørsmål kommer fra Tuvaband.

Til årets julekalender har vi stilt 24 norske artister den samme spørsmålsrekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist. Artisten som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens den som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. Låtene som nevnes finner du i spillelisten på bunnen av saken.

Mjusic

Allerede i 1987 startet Hilma sitt første band sammen med storebror Ivar (Kvelertak/ GBZ/ Silver). Etter det har hun holdt på med flere prosjekter før hun kom dit hun er i dag. Ene prosjektet, Umbrella har undertegnede selv minner fra. Husker faktisk godt da de avholdte sin konsert på Disippel-punk festivalen i 2002. I tillegg har hun fartstid som bassist i både Serena Maneesh og The Lock Ness Mouse.

Den 30. november slapp hun ny plate «Mjusic». Den er oppkalt etter navnet på hennes første band og oppfølger den kritikerroste debuten «Puzzler», som ble sluppet i 2016. Den kompromissløse og unike låtskriveren, musikeren og produsenten formidler bare kvalitit fra øverste hylle. Akkurat som på «Puzzler» innehar «Mjusic» hennes unike låtkomposisjoner. I tillegg har hun skapt rom for å la den fine julesangen Merrily Merrily, som ble sluppet i fjor få sin plass på albumet.

[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/dimGMqd2Sl8″ frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe]

 

Hva fikk deg til å starte med musikk, hvilken låt mener du representerer dette best?

– Hos oss var det nok ganske ganske naturlig, om ikke uunngåelig, å spille musikk i barndommen. Den ene broren min ville alltid spille, og jeg ville leke med ham. En låt som representerer dette kan være Jag tror på Gud med Charlotte & Per. Syns å huske at dette var en kul låt, men det viste seg dessverre å være et nokså falskt minne. Sjekket ut låta på Spotify nå, etter alle disse årene, og den låt dessverre ikke så kult som håpet.

Si litt om veien mot din sjangerretning, har du en låt som passer denne beskrivelsen?

– Åpningslåta fra min nye plate heter Missionary. Den syns jeg i alle fall prinsipielt sier litt om hvilken vei andreplaten min har gått.

Du kommer hjem, har hatt en drittdag, setter deg i sofaen og setter på låta: …

Dungens Sista Festen funker nok supert til drittdager, og fungerer imidlertid også til jubeldager, helligdager og hverdager. Livet blir en dans med den låta.

– Dungens Sista Festen funker nok supert til drittdager, og fungerer imidlertid også til jubeldager, helligdager og hverdager. Livet blir en dans med den låta.

Det er juletid og veldig mange har jo en favorittlåt i den anledningen, hva er din?

– Det er noen julelåter jeg har varme følelser for, men er kanskje ikke så glad i å faktisk å høre på dem. Hehe. Opppdaget en relativt ny julelåt i fjor, Neil Halsteads Home For The Season. Veldig varm og finVet ikke om den kvalifiserer til jul på linje med Sissel Kyrkjebø, men den får uansett gå gjennom hos meg.

Hvilken låt og hvorfor hadde den reddet verden fra en undergang?

– Dét blir nok en vanskelig sak, men vi kan kjøre på med Sista Festen så lenge det varer.

Har du en favorittlåt utenfor din egen genre, eller på utsiden av egen komfortsone?

– Beklager kjedelig svar her, men komfortsonen min er ganske omfangsrik, rommer det meste. Utenfor min genre kan nevne Roberta Flack med Feel Like Makin´ Love.

Hvilken låt ville du hørt på månen?

– Definitivt Sista Festen, hehe.

Om du kunne velge hvilken som helst artist å synge en duo med, hvilken artist hadde du valgt og hvilken låt skulle dere covret?

– Tja, føler at jeg må følge opp og foreslå Gustav Ejstes, og Sista Festen? Hehe.

Spørsmål fra Tuvaband: «Hvilken sang var yndlingssangen din i gjennom ungdomstiden?»

–  Ai. Vanskelig å velge! Så mange låter som er stuck i ungdomstidssjela. Også vanskelig å definere ungdomstid. Tidlig ungdom hørte jeg så å si bare på kristen-ortodoks punk som ikke finnes på Spotify. Haha! Velger en låt fra 1998, fylte da 16 år. Husker at eksempelvis «The Banana Question» av Royal Trux og «I´ll Be Gone» av Broder Daniel bidro til heftig sekulær oppvåkning. Fun Fact her! Mattias Glavå som produserte og mikset Broder Daniel, har faktisk mikset to låter på min nye plate! I den anledning velger jeg «I´ll Be Gone«.

Hilmas spørsmål til annen artist denne julekalenderen: «Hvilken av dine egne låter ville du gjerne hørt covret/ tolket, og av hvem?»

Hennes svar til eget spørsmål: «Hm. Vanskelig spørsmål (hehe). Jeg velger Into the Music tolket av Lindstrøm og Prins Thomaseventuelt Bob Dylan.»

Hva er årets låt for deg?

– Det ville være snodig å svare noe annet enn Sista Festen her? Den er fra 2015, dog, så jeg kan svare Ariel Pinks Hang on to life fra 2018går nokså hyppig i ørene mine nå for tiden

[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/user/zt2ljdppxju5vekbc5kss2l1t/playlist/419tpyTPKDUrpG55YFxe7Z» width=»300″ height=»380″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true» allow=»encrypted-media»></iframe]

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*