TeeBee og Phace på Hulen

Foto: Tor Aksnes
Fredag 20. Mai spilte Drum and Bass-legendene Teebee og Phace på Hulen i Bergen, i regi av NXT LVL. Dette ble en legendarisk kveld for klubbglade Bergensere, som fikk en solid presentasjon av sjangerens opprinnelse og hvor landskapet ligger i 2022.

Vurdering

TeeBee og Phace på Hulen: 6/6Karakter 6

Drum and bass er en sjanger som oppstod i England på tidlig 90-tall. Det var da et utspring fra Jungle-scenen, som var stor i undergrunnen i de dager. Kjennetegnene inkluderer raske beats, drøy sub-bass, synth patterns og samples. Drum and bass har siden oppstarten vært en kompromissløs sjanger som har en lang tradisjon med å hente innflytelse fra andre sjangre som hip-hop, dubstep, Ambient, techno, jazz, rock, pop og funk. Rundt år 2000 kom sub-sjangeren Neurofunk frem, et utrykk som ofte er noe mørkere og hardere enn sin forgjenger.

Solid oppvarming

Arrangørene selv, kollektivet NXT LVL, stilte for kvelden med 4 solide DJer som varmet opp for kveldens to headlinere. Dette er et yngre kollektiv som fint presenterte hvor langt Drum and Bass og sub-sjangeren Neurofunk har utviklet seg i 2022. Alle fire hadde et sterkt personlig utrykk i musikken de spillte.

Foto: Tor Aksnes

Først ut var Ody. Settet hans var preget av klassisk Neurofunk som var ekstremt basstung, samt gjerne inspirert av 2-step musikk. Han la lista for hvor røff musikk som kom til å bli spillt utover kvelden, og det ble fort rikelig med liv på dansegulvet i Hulen.

Foto: Tor Aksnes

Settet var rett og slett en solid miks av alt som har vært fett av elektronisk musikk siden 80-tallet.

Neste mann ut var Triggerfingers. Han startet ganske seigt, og hadde i begynnelsen av settet sitt et fokus på røff 2-step musikk. Han hentet inspirasjon fra ganske klassisk Drum and bass, men settet hans utartet seg veldig etter en liten stund. Det tok seg opp med mer skranglete rytmer som hadde endel synkoperte elementer.

Et stadig større spekter av elektronisk musikk fikk sin rettmessige anerkjennelse gjennom settets gang. Det var elementer fra Acid, 80 talls synt musikk, Ravestabs, House vokaler, Dubstep bass, og gode gamle reggae-vokaler som gav et dypt nikk til Jungle-sjangeren. Settet var rett og slett en solid miks av alt som har vært fett av elektronisk musikk siden 80-tallet, pakket inn i en tempo-drevet og hardtslående rytmisk innpakning med tung og dyb bass i kjernen

Foto: Tor Aksnes
Hardt, men tilgjengelig

Så var det NOX sin tur. Han startet med Four-on-the-floor-rytmer og techno hi-hats-mønstre, for så å kort tid etterpå kjøre på med beinharde oldschool Drum and bass-rytmer. Settet inneholdt også passasjer med store og svevende lydbilder. Det var til tider noe mere melodiøse bassganger enn hva de oppmøtte hadde blitt servert så langt denne kvelden.

Også her ble det anerkjennelse av klassisk Drum and bass, med fine samples fra 90-tallet. Til tross for hvor hard musikken var, opplevdes dette som kveldens mest tilgjengelige sett. NOX sin misjon virket å være å bringe god festmusikk til bords, noe han serverte i en fabelaktiv innpakning.

Foto: Tor Aksnes

Siste DJ fra NXT LVL var Progeny. Progeny sitt repertoar lå nærmest det jeg er vant med som Neurofunk. Han spillte abstrakt, mørk, seig og nedstrippet musikk, med rytmikk som lå midt mellom 2-step og Drum and bass – litt ala Bong-Ra sin Dubstep periode. Han anerkjente sjangerens oppstandelse ved å spille en låt med det legendariske Amen-breaket (trommesample).

Selv om settet hans var mer etter boken enn noen av de andre fra NXT LVL, hentet han også inn inspirasjon fra andre sjangre. Det var blant annet innslag av house-akkorder, happy hardcore i vokaler og selvfølgelig et innslag av reggae-vokaler.

Foto: Tor Aksnes
Legendenes tur

TeeBee viste frem Drum and bass fra en mer personlig, meditativ og introvert side enn de andre DJene som spilte denne kvelden.

Etter Progeny inntok Bergens store Drum and bass-legende TeeBee scenen. Der kveldens tidligere DJer viste hvor sjangeren befinner pr dags dato, valgte TeeBee å gi kveldens klubbere en leksjon i Drum and bass-fundamentet. Musikken han spilte var kun nytt materiale, men klassisk TeeBee -utrykket var strippet ned til kjernen av sjangeren. Sounden var mye dypere, og en mystisk, mørk stemning lusket under hele settet.

TeeBee sitt utrykk hadde også en sterkere anerkjennelse av minimalistisk musikk. Det fokuserte og nedstrippete settet var jevnt over ganske repetitivt, men perfekt krydret med små detaljer som holdt musikken fokusert og interessant. Det var også lengre partier uten beats, som fokuserte kun på dyp bass og ambiente teksturer som kunne føles som en manifestering av en slags urkraft. TeeBee viste frem Drum and bass fra en mer personlig, meditativ og introvert side enn de andre DJene som spilte denne kvelden.

Foto: Tor Aksnes

Sist ut på kveldens agenda var Hamburg-baserte Phace. Phace avsluttet kvelden med et beinhard Neurofunk-sett. Musikken var ganske typisk Neurofunk slik hans venner i Noisia definerte sjangeren; forskjellen var at Phace kjørte mye mer på enn hva man vanligvis hører. Hulen ble fylt av et massivt lydbilde som jeg vil definere som mørk kaotisk råskap. Det var haltende rytmer, drøye dubstep-inspirerte bassganger, typiske 808 Claps, og alt annet som gjør Neurofunk fett. Det var rett og slett en perfekt avslutting på en legendarisk klubbkveld.

Høyt nivå

Kveldens virkelig store overraskelse var Triggerfingers, som spilte et unikt sett som virkelig omfavnet et vidt aspekt av elektronisk musikk inn i Drum and bass-sjangeren.

NXT LVL viser igjen at de har store ambisjoner. DJene i kollektivet demonstrerte talent av insternasjonal standard, og igjen av dem leverte ett sett jeg ville ha gitt terkningkast 5 hadde jeg sett noen av dem spille alene. Kveldens virkelig store overraskelse var Triggerfingers, som spilte et unikt sett som virkelig omfavnet et vidt aspekt av elektronisk musikk inn i Drum and bass-sjangeren.

Når det kommer til bookinger, er det heller ikke noe å utsette på ambisjonsnivået til NXT LVL, som har tidligere booket både Noisia og Black Sun Empire til Bergen. Kveldens bookinger er tungvektere i samme liga; TeeBee har siden 1996 har vært en av de viktigste artistene inn sjangeren, og en som har banet vei for mange av de senere legendene innen sjangeren som Noisia. Phace er på sin side en artist som i dag er en av de ledende innen Neurofunk-sjangeren.

NXT LVL har dermed fortsatt tradisjonen sin med bookinger av internasjonal standard.  Dette er et kollektiv man bør følge med i tiden fremover – jeg er mektig imponert over hva dette Bergenske crewet har fått til så langt.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*