Julekalender 2018, Luke 14 – Hysj

Foto: Sara Angelica Spilling

Det er 14. desember og i dagens luke er det Sigrun Sæbø Åland og Kim Mikal Torp i duoen Hysj som har besvart spørsmålene våre. Dagens artistspørsmål er stilt av Joffe bassist i Syndrom.

Til årets julekalender har vi stilt 24 norske artister den samme spørsmålsrekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist. Artisten som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens den som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. Låtene som nevnes finner du i spillelisten på bunnen av saken. 

Ny retning

Hysj har holdt det gående som duo helt siden 2007. De valgte å ditche andre bandmedlemmer til fordel for trommemaskinen, som er blitt en stor del av deres lydbildekonstruksjon. Lenge har de holdt seg litt bortgjemt i de mørke lokalene, med sin intense og grensesprengende musikk.

I et intervju vi gjorde med bandet tidligere, kom det frem at de i fremtiden vil gå mer og mer vekk fra hardcore og skrikende vokal. At de blir å beholde elementer fra sjangeren, men vokalmessig er det lagt et større fokus på renere vokal. Noe vi kan høre spesielt godt i låtene Vingespenn og Sammen for å, som ble sluppet i år.

Låta Sammen for å er et samarbeid de gjorde med elektropopbandet Ponette, og består av en fin miks med beatbasert elektro- pop, hip hop innblandet av både Sigrun og Helene Svalands vokaler. Det er ganske stor forskjell på den nye vrien i forhold til hva man har hørt tidligere av Hysj. Spesielt om man ser tilbake på deres første slipp «Pylon», eller «Blokers» som ble sluppet i 2017.

Jeg likte det de gjorde før og er nysgjerrig på hva de er i gang med nå. Det blir spennende å følge med på hva som er i vente.

[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/WyYXxW8CE_E» frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe]

 

Hva fikk deg til å starte med musikk, hvilken låt mener du representerer dette best?

– Hvilken låt eller låter som fikk oss til å starte med musikk i utgangspunktet har vi ikke noe bevisst forhold til, men her er en låt som representerer det at vi begynte å lage musikk sammen.

Fugazi – Waiting room

Si litt om veien mot din sjangerretning, har du en låt som passer denne beskrivelsen?

– Vi sliter fortsatt med å finne en sjanger vi hører helt hjemme i, mye fordi vi er glad i å blande. Men vi har absolutt blitt inspirert av andre som har likt å blande samme musikalske ingredienser som oss.

– Vi sliter fortsatt med å finne en sjanger vi hører helt hjemme i, mye fordi vi er glad i å blande. Men vi har absolutt blitt inspirert av andre som har likt å blande samme musikalske ingredienser som oss.

Death Grips – Get Got

Du kommer hjem, har hatt en drittdag, setter deg i sofaen og setter på låta:

– Air – Cherry Blossom Girl

Det er juletid og veldig mange har en favorittlåt i den anledningen, hva er din?

– Mariah Carey – Oh Santa

Hvilken låt og hvorfor hadde den reddet verden fra en undergang?

– Det er mye ansvar å legge på en låt. Umulig å si akkurat hvordan den skal greie det, men vi tror denne låten ligger best an til å redde verden.

Daryl Hall & John Oates – Kiss on My List

Har du en favorittlåt utenfor din egen genre, eller på utsiden av din egen komfortsone?

– Vi har ingen favorittlåter vi skammer oss over egentlig, og er heller ikke så opptatt av sjangerbegrensinger. Men som alle andre lurer også vi på hva som egentlig feiler Kanye West. Denne låten digger vi begge og Kanye er featured. Så sånn sett er den kanskje på grensa av komfortsonen i alle fall?

ScHoolboy Q – That Part

Hvilken låt ville du hørt på månen?

– The Wrens – Hopeless. Fordi den kommer til å være like bra på månenen som den er på jorda.

Om du kunne velge hvilken som helst artist å synge en duo med, hvilken artist hadde du valgt og hvilken låt skulle dere covret?

– St. Vincent sin Strange Mercy sammen med Syd fra The Internet.

Spørsmål fra Joffe bassist i Syndrom: «Hva er beste låta fra forrige skiva du kjøpte fysisk?»

– Den siste skiva jeg kjøpte fysisk er Thea Hjelmeland sin Kulla, og der er nok favoritten Placenta, fordi den lett kunne ha vært en gammel Motown-låt hvis det ikke hadde vært for den ukonvensjonelle instrumenteringen (harpeleik?) og Thea sin umiskjennelige stemme. En feelgood hitlåt om morkake og fødselsangst, fra en av årets beste skiver, uansett sjanger.

Hysj sitt eget spørsmål til en annen artist i denne julekalenderen: «Hvilken låt er det helt umulig å sitte stille til?»

Deres svar på eget spørsmål: «Corona – Rythm of The Night«.

Hva er årets låt for deg?

– Ponette – Hours

[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/user/zt2ljdppxju5vekbc5kss2l1t/playlist/2UDMeg0rJiF0DInjsDeFgd» width=»300″ height=»380″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true» allow=»encrypted-media»></iframe]

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*