Ane Bjerkan: Eynni Idri (the inner island)

Foto: Signe Luksengard
Ane Bjerkan kommer fra Inderøy i Trøndelag. Hva er vel da mer naturlig enn at hennes nye album har fått tittelen Eynni Idri (the inner island). Eynni Idri er det gamle navnet på hjemstedet hennes, og albumet framstår som både  jordnært og svevende på samme tid.

Vurdering

Ane Bjerkan – Eynni Idri (the inner island) 5/6Karakter 5

Det første man legger merke til på Eynni Idri (the inner island) er det glassklare og detaljerte lydbildet. Det gjennomsyrer albumet og er en fryd for ørene. Det andre er stemmen til Ane Bjerkan. Den spenner fra sterk og kraftfull til myk, klangfull og følsom. Hun har jazzbakgrunn og man kan høre at stemmen hennes er skolert og at hun har full kontroll over den.

Sånn apropos stemmeprakt: Tuva Hellum Marschäuser bidrar på åpningslåten «The Wind Is A Horse» og på «Sailor Moon.» Ane Bjerkan har i det hele tatt med seg et sterkt lag med musikere. Håkon Brunborg Kjenstad er spesielt sentral her. Han har produsert albumet og spiller i tillegg gitar, bratsj, pedal steel og keys. Han bidrar også på vokal/koring.

Foto: Signe Luksengard

Ane Bjerkan beskriver albumet som «en hyllest til livet, naturen og kjærlighetens intrikate veier.» Det starter fint med låten «The Wind Is A Horse» som kryper forsiktig inn med klokkespill, før akustisk gitar, strykere og steel-gitar drysser vellydende støv over låten. «The Wind Is A Horse» bygger seg opp og smyger seg innpå deg, slik vinden kan gjøre.

«The Wind Is A Horse» bygger seg opp smyger seg innpå deg, slik vinden kan gjøre. 

På «Rage of Light» er det Håkon Brunborg Kjenstad som åpner med akustisk gitar, før Bjerkan kommer inn på vokal. Slik er det albumet er spilt inn også, med vokal og gitar live i studio først, før de har lagt på andre lydspor. «Rage of Light» skaper skumle stemninger, litt grøss, men mest en god fascinasjon.

Bilder og metaforer rundt natur og vær er en essensiell del av tekstuniverset på Eynni Idri (the inner island). Vi finner det på flere av sangene hennes, også i den vakre Sailor Moon: «She is a sailor on the yellow sea/The thunderstorm is howling/and her boat is filled with trees.»

Det er sju låter på albumet. Bortsett fra den siste låten, «Arrows» (en aldeles strålende cover av Einar Stray-låten), har hun skrevet alle låtene selv. Det har hun kommet meget godt ut av, og på sitt tredje album viser hun at hun har en hel del å komme med både musikalsk og tekstlig. Eynni Idri (the inner island) vokser på deg for hver lytting. Bare sjekk!

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*