Pustepauser gjennom et vakkert univers: Tuvaband – New Orders

Foto: Daniel Almås
«I do believe something good is going to happen», synger Tuva Hellum Marschhäuser på låten «Something Good». Låten setter tonen for det nye albumet til hennes alter ego Tuvaband.

Vurdering

Tuvaband – New Orders 5/6Karakter 5

For det er ifølge henne sjøl en mer optimistisk tone i den fjerde fullengderen fra multitalentet. Jeg kaller henne multitalent, for hun spiller alle instrumentene på albumet, bortsett fra trommer (Kenneth Ishak) og trombone (Andreas Rotevatn). I tillegg har hun mikset og produsert albumet som har fått tittelen New Orders.

Selv om det ikke er uten melankolske undertoner, er New Orders et album der Tuva har gitt mer slipp på egne forventninger til seriøsitet og mørkhet og har gått for det mer fengende og umiddelbare uttrykket. Hun setter ord på det sjøl:  «I arbeidet med tidligere utgivelser har jeg alltid vært redd for å høres for klissete ut, men denne gangen bestemte jeg meg for å ikke forholde meg til mine egne uskrevne regler og begrensninger».

«I dream of totally new orders, and the end of closed borders»
En samling vakre låter

Det vi får er en samling vakre låter som alle har det til felles at de er luftig og svevende i uttrykket, med stemmen til Tuva Hellum Marschhäuser som bærende kraft. Jeg kommer ikke på noen i farten som synger som henne. Stemmen er lys, klangfull og har en undertone av sårbarhet i seg.

Det vi får er en samling vakre låter som alle har det til felles at de er luftig og svevende i uttrykket

Det er sagt før, men noen av stemningene minner om salige Cocteau Twins, noe man blant annet kan høre på gitarklangene på låter som «Rejuvenate», «Your Ride to Be Free» og tittellåten «New Orders». Ellers er det mye annet snadder i form av akustiske gitarer, synthtepper og kult, økonomisk basspill. Dream pop? Kanskje.

Foto: Daniel Almås
Pust ut, pust inn

Ifølge Tuva Hellum Marschhäuser, er den røde tråden i tekstene hennes at ting kan ordne seg, men ikke nødvendigvis. Uansett hva som skjer, må man prøve å ha det bra i kaoset. Ellers er det mange referanser til det å puste. De to siste sporene på albumene heter da også «Breathe In» og «Breathe Out».

En låt som «Something Good» beskriver hun som den mest optimistiske låten hun har skrevet

Låtene er skrevet mens hun var i Berlin under koronaperioden, en tid hvor hun fant lyspunkter i tilværelsen til tross for pandemien. En låt som «Something Good» beskriver hun som den mest optimistiske låten hun har skrevet. Man kan alltid drømme om en ny verdensorden – New Orders.

Det er mange perler på dette albumet. Jeg vil fremheve åpningslåten «Rejuvenate», «Karma is a Beach» og «Cross My Fingers». Det er tidlig i 2023 og Tuvaband har satt standarden for norske utgivelser dette året. Vi gir albumet en sterk femmer.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*