bob hund @ Rockefeller 16.05.19

Foto: Øivind Svendsen
bob hund spiller på sitt vante vis med vokalistens krumspring til glede for fansen

bob hund er på turné i forbindelse med sitt nye album, 0-100. På Rockefeller får vi høre et bredt spekter av nye og gamle sanger. Det skånske bandet spiller indierock ispedd noe pop og punk. bob hund har spilt siden 90-tallet og har lenge blitt ansett som et meget bra liveband. Vokalist Thomas Öberg opptrer på en særegen måte og gir mye av seg selv på scenen. Han stiller i et flaggermusaktig kostyme med svarte klær og starter konserten med svart kappe. Naturligvis er den svarte maska på plass, samt lyse hansker og lange, hvite perlehalsbånd som også dingler fra hoftene.

Etterpå får vi høre om tekst som ikke ble med på plata: «Hva tror du isbjørn syns om menneskelig varme?»

Det hele starter med plystring i tittellåta «0-100». Öberg finner fram en ropert og går som vanlig fram og tilbake, smådanser på stedet, bruker mimikk og fingerbevegelser. Etterpå får vi høre om tekst som ikke ble med på plata: «Hva tror du isbjørn syns om menneskelig varme?» Videre i «Mer än så kan ingen bli» kommer Öberg seg endelig opp på en forsterker, nå med roperten som hatt. Denne låta har noen tydelige gitarriff. Vokalisten poserer lenge for et jublende publikum. Han er bestemt og tøysete; rett og slett en finurlig type. Vi får både oppleve lang måping og et svar med småklapping når publikum klapper hardt.

Fart i folk og en lekende vokalist som gir alt

Med «Hjärtskärande rätt« begynner det å bli fengende. Folk danser og småsynger til låta. Enda mer dansing blir det på Thomas Öberg i «Harduingetmankandansatill?» Store deler av låta har synthriff og vokalisten spretter opp skjorta, leker med perlene og synger gjennom roperten. Igjen stiller han opp for foto, men nå med et mystisk uttrykk. Synthmannen Jonas Jonasson får skryt for at han spiller hele fire instrumenter og vi får høre at han kalles bandets personalsjef.

Hele bandet starter tydelig og rett på med låta «Många bollar i elden». Her skal det klappes i flamencotakt med hjelp fra publikum. Bandet holder tempoet oppe, men med noe avdempet lyd. De er flinke på å bruke store deler av styrkeskalaen. Gitarene fungerer flott som krydder. Vokalisten står plutselig på gjerdet med noen fra publikum som hjelper ham med å holde balansen. Öberg putter mikken i buksa og skryter av samarbeidet med publikum.

Konsertene er minnerike takket være Öbergs utallige påfunn og bandets stødige fremførelse av musikken.

Mer stemning får vi med «Nu är det väl revolution på gång?» Vokalisten river av skjorta og biter på perlene. I takt til musikken har han noen gåbevegelser som kan minne om Michael Jackson. Öberg leker dukke med fingene og en rykkende fot. Videre får vi høre en rolig start av «Blommor på brinnande fartyg». Låta er seig og det blir allsang på referenget mens vokalisten smådirigerer publikum. Det blir litt mer fart i folk og musikk når bob hund spiller «Tinnitus i hjärtat». Publikum skaper ekstra liv med rask og taktfast klapping. Vokalist Öberg leker ved å slenge mikken til publikum og trekke den tilbake. Til slutt neier han pent og smiler stort til publikum.

Om folks misnøye og særtrekk ved bandet

Thomas Öberg snakker om at folk alltid er misfornøyde. Vi finner misnøye overalt. Bandet svarer med låta «Vi är såå lyckliga som bara olyckliga människor kan bli». En trafikkjegle som hittill har stått til pynt brukes nå som mikrofonstativ. Med kappa foran seg synger Öberg på noen rolige vers og gir bare litt mer liv i refrenget. Låta er relativt seig og spilles i et taktfast tempo.

Hovedsettet avsluttes med «RockaBilligt», en typisk bob hund-låt. Vokalisten starter det hele med latter, kappe og roperthatt. Etter hvert blir det ganske mye støy og høyt tempo med mer bass og trommer. Her spilles det noen akkorder som er typisk for bob hunds musikalske univers. Bandet har et eget musikalsk uttrykk som ofte er lett gjenkjennelig. Likevel har de en egen evne til å variere låtene, slik at lytteren sjelden blir lei. Konsertene er minnerike takket være Öbergs utallige påfunn og bandets stødige fremførelse av musikken.

Konserten er egentlig over

Før første ekstranummer får vi spørsmål om hva billetten kostet. Vi får til svar at så godt som hele konserten er over, men siste krone av konserten er mye verdt. bob hund spiller «Allt på ett kort», en låt med tydelig takt og klapp til. Öbergs hånd banker som et hjerte under skjorta. Videre får vi høre en halvveis rolig låt. «Festen är över» framføres med en fascinerende stor variasjon i dans og fakter. Vokalist Thomas Öberg danser sogar med trafikkjeglen.

Vi får en påminnelse om at konserten er slutt for lenge siden. Plutselig blir det fart med låta «Tralala lilla molntuss, kom hit skall du få en puss». Både bandet og publikum er gale. Videre i andre ekstranummer får vi høre bob hunds versjon av Pere Ubus «Final Solution». «Ett fall & en lösning» er som originalen en skranglete låt, men i en forbedret versjon med et høyere tempo. Thomas Öberg løper rundt på scenen mens han roper en løsning i roperten. Helt til slutt får vi høre «Vårt lilla hörn av är värld», en rolig og ny låt. Her er ikke vokalen så tydelig og tidvis for lavmælt for vokalisten å være.

bob hund byr på en variert konsert med smakebiter fra mange ulike plater. Til tross for Thomas Öbergs uttallige sprell underveis, opplever jeg dessverre at bandet er litt på autopilot og mangler noe piff.

 

bob hund @ Rockefeller 16.05.19: 7/10

 

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*