Gikk du glipp av dette?

Skambankt unplugged (november 2019). Foto: Øyvind Toft
Flere av oss kjenner nok på den å ikke få gjort alt vi skulle. Dette pandemiåret har nok ikke akkurat hjulpet mye på. Siden tiden til å fremme ny musikk ikke har strekt ønskelig til i høst, har jeg viet denne helgen til disharmonis mailboks og gravd meg bakover i tid. Jeg har ramset opp navn jeg så gjerne skulle skrevet mer om, og det er selvsagt mange flere som kunne fått sin oppmerksomhet.

Før vi tar et lite dykk, må jeg fremme disse to artistene. Don Martin har nemlig skrevet dikt til Inger Hagrup og Harry Mack gir hjemmesittende folk freestyleglede!

Don Martin har skrevet dikt til Inger Hagrup

Farmoren til Don Martin var bestevennen til den norske dikteren Inger Hagrup. Så da Don Martin ble 18 år fikk han boken med Inger Hagrups samlede dikt. Noe som ble en viktig kilde til hans motivasjonsprosess i voksen alder. Den norske dikteren ble Don Martins favoritt-dikter.

Når Don Martin lagde forrige plate med Tommy Tee, hadde han en rutine der han stod opp på morgenen, fant frem en tilfeldig bok ut av bokhylla og bladde til en side for å få språkhjernen til å våkne opp. En dag var det Hagrups bok som ble valgt. Han fant et dikt som var skrevet til en annen av Martins favoritter, Nordahl Grieg da han døde i 1943. Don Martin fikk en ide og forklarte den til Tommy Tee, som mente de måtte ha noe mer. Det var da Don Martin fikk ideen om å skrive diktet til Inger Hagrup, som vers to. Du kan lese diktet han skrev til henne inne på hans nettside, og høre låta «Nordahl Grieg Inger Hagrup (mosaikk)», som starter med forklaringen jeg har brukt som kilde over, her…

En freestyle rapper utenom det vanlige

Harry Mack, en unik freestyle rapper, som rapper for tilfeldige folk på nettsiden omegle.com. Av folk får Mack et knippe ord han skal implementere i rappen. Jeg har ikke sett en eneste video hvor folk ikke får hakeslepp. Ikke rart når man hører hvor godt han tar alt på sparken. Harry Mack har spredt mye glede på internett både før og under pandemien.

Klippet som ligger under ble lastet opp på fredag på hans offisielle youtube konto. Der kan du også se en hel haug flere av hans geniale freestyles.

Harry Mack har vært support til store navn som J.Cole & Kendrick Lamar på hip-hop festivalen Day N Vegas, og til Ice Cube og Torey Lanez på festivalen High Times.

Nick Cave ute med album og kinofilm

Albumet Idiot Prayer (Nick Cave Alone at Alexandra Palace) ble sluppet den 20. november. Det ble spilt inn i England i juni, samtidig som landet sånn smått begynte åpningen etter lockdown, og er unnfanget som reaksjon på isolasjonen og innesperringen de foregående månedene. Et umåtelig vakkert album som nærmest tar pusten fra lytteren.

Filmversjonen er av Nick Cave som spiller låtene fra Idiot Prayer alene i arenaen Alexandra Palace, helt nedstrippet bare med flyglet og hans vidunderlige stemme. Filmen som i hovedsak bare var ment som et online-event traff kinoene den 5. november og inneholder fire usette fremføringer.

Nytt kapittel i Egil Olsens liv

Det har gått tre år siden sang og låtskriver Egil Olsen slapp nyskreven musikk, så 2020 skulle være det året Olsen slapp mye nytt, men i stedet druknet han i frykt, fortvilelse og streaming. I tillegg har han utvidet familien med et nytt lite medlem, flyttet ut av Oslo og tilbake til Sunnmøre.

Fredag 20. november slapp Olsen låta «Mouths to Feed». Låta er skrevet før pandemien, men den kjennes mer relevant nå enn noen gang, forklarer han med perspektivet rundt hans mål ved å gi ut ny musikk, som er å  kunne turnére, selge billetter og mette munnene til familien.

Olsen kommer til å holde fokus på enkeltlåter fremover, og «Mouths to Feed» er den første i rekken fra albumet som planlegges mot høsten 2021. Vi kan se frem til melodiøse, vakre og morsomme låter, som er mørkere og tyngre enn tidligere hvor han har temaer med observasjoner av seg selv og mennesket utenfra.

Shame lover musikalsk helomvending

Den 15. januar slipper det britiske bandet Shame sitt andre album, Drunk Tank Pink. Bandet som for tiden er blant Storbritannias mest hyllede nye, og som har spilt på by:Larm, Bukta og Øyafestivalen, lover en musikalsk helomvending. Fjernt fra den opprørske postpunken som tidligere var i fokus. Frontmann, Charlie Steen ønsket å skifte fokuset til selvrefleksjon, etter destruktive forsøk på å selvmedisinere vekk tristessen. Albumtittelen kommer av at Steen barrikaderte seg inn på et rom i samme rosa-farge som brukes i fyllearesten. Shame slapp singelen med tilhørende musikkvideo, «Water in the Well» den 18. november.

Eventyrlig og surrealistisk musikkvideo passende til en vokal man ikke glemmer med det første

Sturle Dagsland slapp den 9. november musikkvideo til låta «Kusangi», første låt fra albumet som ventes den 5. februar. Med tanke på hva han allerede har sluppet av låter skal det bli interessant å høre hva albumet blir til. Sturle Dagsland har fått internasjonal musikkpresse til å applaudere med lovord der hans unikum fremmes. Vokalbruken, hvor han berører moderne, folketradisjonelle og primale uttrykk er virkelig ikke likt mye annet jeg har hørt.

Videoen er laget av animatøren Eirik Heggen, som er kjent for sin eventyrlige og surrealistiske stil. Den passer låta «Kusangi» helt utmerket.

Space psykedelisk stoner hardrock fra byen Thessaloniki i Hellas

7. november slapp Grande Fox lyrikkvideo til låta «Hangman» fra sin kommende andre fullengder, Emty Nest, som slippes tidlig i 2021. Dette er kanskje perfekt for folk som liker det visuelt, litt country og americana, prog og så klart stoner-rock. Sikkert mye annet også..

Islandsk postrock med nytt album

SÓLSTAFIR slapp den 6. november albumet Endless Twilight of Codependent Love. Musikk lar seg ofte inspirere av miljøet den er skapt i. Med det utrolige utvalget av variert landskap i Island, som strekker seg fra hvite isbreer via vulkansk bisarrhet, mosegønne boblefelt, dype fjorder og frostsprukne fjell til svarte strender. Denne gang fremmer SÓLSTAFIR, mer enn noen gang de kontrasterende påvirkningene som har inspirert de gjennom årene.

Bandet er kjent for sine virkningsfulle musikkvideoer, og slapp den 1. oktober musikkvideo til låta «Her fall from Grace» fra albumet.

Norsk Råkk leverer med forsterkninger

Med sin ska- og punkinspirerte rock har Oslo-baserte Norsk Råkk spredt glede på mange av konsertscenene vi har innen landets grenser. Albumet Balansekunstnere ble sluppet den 30. oktober. Uttrykket er noe hardere og mer «rocka» enn tidligere og blåseinstrumentene er stabilt og godt plassert.

Alle de ni låtene er skrevet av vokalist og bassist Torstein Eriksen. I tillegg har de tatt med en nyinnspilling av låta «Det Beste Laget» fra en utgivelse i bandets ungdom. Norsk Råkk har denne gang fått med seg forsterkninger der Mikael Lindqvist (DumDum Boys og Løkbrød) spiller keyboard på noen av låtene, og Ida Dorthea Horpestad (Blomst og The Ida) synger hovedvokal på låta «Hånd i Hånd» og korer på flere av de andre låtene.

En svaiende dans gjennom gatene i New York

Australske Julia Stone slipper sitt etterlengtede tredje album Sixty Summers den 19. februar. Hele åtte år etter den siste soloplata. Albumet blander villmarkens folk og indie-rock med et dykk ned i den kosmopolitiske, hedonistiske verdenen av månelys pop.

Den 29. oktober slapp Stone den tredje låta «Dance», som tilhører det kommende albumet. «Dance» fikk en tilhørende musikkvideo regissert av Jessie Hill. Videoen inneholder ekstraordinære opptredener av prisbelønte skuespillere som Susan Sarandon og Danny Glover. Disse har sammen med Hill skapt en sensuell, leken og mystisk fortelling. Et eventyr i tiden.

«Skuespillerne skildre en ung kjærlighet, de forbereder seg til sin første date med svimmel spenning, svingende rundt i sine respektive hjem, forventningsfulle til det som måtte komme. Senere danser paret seg svaiende gjennom gatene i New York, tapt i hverandres armer og tilstedeværelse».

Håper på et bedre festivalår for 2021 enn hva vi fikk i 2020

Tons of Rock slapp den 21. oktober fullstendig program til neste års festival, som vi krysser alt vi kan lar seg gjennomføres denne gang. Tons of Rock har gjenbooket de fleste som skulle spilt i 2020 i tillegg til noen nye.

Blant de nye har vi storheter som Scorpions, Mastodon og Gojira. I tillegg til en eksklusiv konsert med en av den moderne rockens største personligheter. Maynard James Keenan fra Tool når han kommer med hjertebarnet Pucifer, som han slapp musikkvideoen til låta «Theorem» den 2. november.

Mektig miks av alternativ pop og rock

Kalandra slapp den 23. oktober albumet The Line, som er skapt over flere år fra en tid i bandets liv hvor de har opplevd stor forandring og selvrefleksjon. Låtene beskriver følelser av undring, sinne, lengsel og aksept i det man ser sitt eget liv utfolde seg i møte med verden.

«The Line skildrer også barrierene i livet, om de så er mentale, streker på et kart, eller fasaden vi bygger for å beskytte oss selv. Livet kan være fantastisk og samtidig svært utfordrende, likevel opplever vi at et sted langs veien, så blir det faktisk lettere».  

Albumets innhold er en mektige miks av alternativ pop og rock. Den 11. september slapp de singelen «Slow Motion» med tilhørende musikkvideo som du kan se her.

Melankolsk rockeperle

I januar blir rockelegendene i Skambankt å følger opp fjorårets akustiske album, 1994, med ny albumutgivelse. «SOS» ble sluppet den 16. oktober og er den første singelen fra det kommende albumet. Låta er en melankolsk rockeperle med et innhold av en krysning mellom full øs av rock og det akustiske vi ble kjent med i 2019.

Tematikken rundt motløshet, oppgitthet og vår ubegripelige hjerne er for mange lett gjenkjennbar.

Her er noen flere som definitivt skulle fått mer oppmerksomhet

Sang og låtskrift fra Ole Kirkeng – singel, «Double Shift»

Hilma Nikolaisen – singel, «Maybe Today (Satan)»

Postpunk fra Doused – singel, «Humanity»

Støyende sukker fra Pom Poko – singel, «Like A Lady»

Elektropop fra briis – singel «Oxytocin»

Indie folkrock fra Kefeider – singel, «The Island»

Pop-punk fra Ventura Lake – singel, «Popular»

Finsk-norsk samarbeid og rapp med Aaron Salovaara X Stella Mwangi –  singel, «Long Way Coming»

Elektropop fra Datarock – singel, «Tick Tock»

Folkpop fra Kim Rysstad – singel, «Der var du»

Rock i førsteklasse fra Death By Unga Bunga, singel «Live Until I Die»

Alternativ pop fra Das Body – debutalbum, Peregrine

Psykedelisk spacerock fra Dune Sea – album, Moons of Uranus

Indiefolk fra Simen Mitlid – album, Birds; Or, Stories from Charlie B’s Travels From Grønland to the Sun and back again

Lekende retrotvist fra Hedda Mae – debut-EP, Introducing: Hedda Mae

Lavmælt og dypfølt av Juni Habel – debutalbum, All Ears

Indie-pop fra boy pablo – debutalbum, Wachito Rico

Nedstrippet og nytolkninger av egne låter fra Sløtface – album, the slumber tapes

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*