Inferno 2023: Djevel erobret festivalen

Djevel @Infernofestivalen 2023 (Foto: Willy Larsen)
Dag 1 av Inferno Metal Festival 2023 bød på legender som Emperor, Dark Funeral, Cannibal Corpse og Djevel. Sistnevnte holdt publikum i sin hule hånd med sin atmosfæriske svartmetall, og avsluttet likeså godt settet sitt med en av de hardeste låtene på årets første dag av Inferno.

Vurdering

Djevel – live på Inferno Metal Festival 5/6Karakter 5

Djevel fikk æren av å øse fra sin meget kritikerroste katalog på Rockefeller klokken 18.00. Oslo-bandet, som ble dannet i 2009, er en av frontløperne i den nye bølgen av black metal som har skyllet over kontinentet de siste 10-15 årene.

Bandet har en hengiven fanskare både i inn- og utland, og har 9 album bak seg. Det seneste, Naa skrider natten sort fra i fjor, fikk topp kritikk i alle medier. Albumet befestet bandets posisjon som et av de mest kompromissløse bandene i sjangeren.

Djevel anno 2023

Djevel startet som et soloprosjekt for gitarist og låtskriver Trond Ciekals. Etter hvert fikk han med seg andre medlemmer til prosjektet sitt. Disse har gått inn og ut av bandet etter hvert som bandet har utviklet seg og lydbildet har endret seg. Den seneste inkarnasjonen av Djevel består av Faust (Bård Eithun) på trommer, Kvitrim (Eskil Blix) på bassgitar og vokal, og nevnte Ciekals (Trond Ciekals) på gitar og kor.

Djevel @Infernofestivalen 2023 (Foto: Willy Larsen)

Lydmessig er Djevel et band som er tro mot pionérene innen sjangeren, med upolert og rå lyd krydret med melodiske passasjer som gir frysninger ned ryggsøylen på lytteren. I 2021 vant også bandet Spellemannprisen for albumet Tanker som rir natten.

Englene som falt ned i min seng, skal jeg sette fri med brukne vinger og torneglorier

Når veggen av gitarer kommer inn i lydbildet, tar publikum helt av.

Første låt ut er «Englene som falt ned i min seng, skal jeg sette fri med brukne vinger og torneglorier» fra nevnte Tanker som rir natten fra 2021. Flere i publikum har stått og ventet på bandet i lang tid, det er veldig tydelig at gjensynet med Djevel er både viktig og hjertelig. Låten er en av bandets mest populære, og når de kalde gitarene og koringen setter i gang er det høy gåsehudfaktor i det ellers så beintøffe publikummet. Når veggen av gitarer kommer inn i lydbildet, tar publikum helt av. I sannhet et kjært gjensyn.

Blant svarte graner

Den altfor korte konserten (5 verk) hadde hovedvekt av låter fra den seneste platen, som seg hør og bør. Foruten nevnte «Englene..» så fulgte bandet opp med «Det svartner på likbleik hud» fra 2018-utgivelsen Blant svarte graner. Mens Kvitrim messer «De er ikke lenger til for å høres – Vi er ikke lenger her for at lytte» headbanges det for fullt i alle tre etasjene av gamle Torggata bad.

Djevel @Infernofestivalen 2023 (Foto: Willy Larsen)
Kronet av en væpnet hånd

Sistelåten slo som en bølge gjennom salen og kan nok være noe av det hardeste som blir levert på Inferno i år.

Dernest fulgte tre låter fra bandets nyeste plate, Naa skrider natten sort; «Afgrundsferd», «I Daudens Dimme Natt» og «Kronet Av En Væpnet Haand». Sistelåten slo som en bølge gjennom salen og kan nok være noe av det hardeste som blir levert på Inferno i år. Rett og slett en bulldoser av en låt som føk over publikum.

Etter fem låter takker Djevel av og går av scenen. Faust hiver en stikke til en lykkelig fan. De kan det med å la publikum få kjenne på følelsen av å ønske enda litt mer..

  • Englene som falt ned i min seng, skal jeg sette fri med brukne vinger og torneglorier
  • Det svartner på likblek hud
  • Afgrundsferd
  • I Daudens Dimme Natt
  • Kronet Av En Væpnet Haand

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*