Intervju: Norna – Fortettet energiutblåsning

NORNA (Bilde: NORNA)
NORNA (Bilde: NORNA)
Da jeg fylte 40 tok jeg beslutningen om å lage et nytt band med folk som påvirket meg musikalsk, i stedet for å kjøpe en ny bil eller en motorsykkel. Tomas (Liljemark, kjent fra Breach og The Old Wind, red.anm.) var sangeren jeg ønsket å ha med på dette prosjektet, forklarer gitarist Christophe Macquat i bandet Norna som slipper debutalbumet Star is Way Way is Eye på Vinter Records i dag 18.februar. Den svensk-sveitsiske trioen er også aktuelle med en dobbeltkonsert i Oslo nå på lørdag sammen med danske LLNN på Youngs i Oslo.

Norna står for svimlende,herkulisk sludgemetall på albumdebuten Star is Way Way is Eye. Det er en blytung, massive eksersis i brakkvannet mellom dronende doom og sludge metal med en aggresiv gitartone som trer frem i sakte film men med stor presisjon og gjennomborrende kraft. Den maniske angstfylte skrikevokalen og de melodiske gitarriffene gir musikken sublim kraft.

 

Når de nå konsertdebuterer sammen med LLNN, som utover å ha gitt ut et albumhøydepunkt med sin Unmaker på Pelagic Records i 2021 (som forøvrig fikk full score av vår anmelder) har rykte på seg for å være et suverent liveband, bør det være duket for en bråkeaften som vil gå inn i historiebøkene for Tigerstadens fans av hardtslående musikk.

disharmoni slo av en rask prat med bandet i forkant for å finne ut litt mer hva vi har i vente.

For de som ikke er kjent med bandet allerede; hvem og hva er Norna?

Chris: Norna er en bandtrio uten bassist,vi laget et spesielt oppsett slik at vi ikke trenger en bassist på scenen 🙂 Målet vårt er å lage så mye ødeleggelse og kaos med så få hjelpemidler som mulig.

Hvordan kom prosjektet i gang?

Chris: Da jeg ble 40 år tok jeg beslutningen om å lage et nytt band med folk som hadde påvirket meg musikalsk, i stedet for å kjøpe en ny bil eller en motorsykkel. Tomas var sangeren jeg ønsket å ha med på dette prosjektet

Fortell litt om bandnavnet som dere har valgt

Chris: Jeg tror at Tomas er best til å svare på det spørsmålet.

Tomas: Navnet kommer fra tre norner (skjebnegudinnene) som bor ved Yggdrasil-treet i den nordlige mytologien.

Hvor og når oppdaget du musikk og hva var det som fengslet deg?

Chris: Jeg antar at jeg var 8 år gammel da jeg hørte en sang med Status Quo … Det var første gang jeg hørte en fyldig gitar. det tok meg år å finne ut hva som lager den lyden… Men jeg visste at det var et musikkinstrument og jeg ville spille det

Hvilken musikk var du omgitt av under oppveksten?

Chris: Foreldrene mine var egentlig ikke så interessert i musikk, så jeg vokste opp med litt ulik bedriten populær musikk, men da jeg var 12 år gammel kjøpte jeg Life After Death av Iron Maiden og Dr.Feelgood av Mötley crüe. Så jeg vokste opp med heavy metal-greier og dårlig populær musikk 🙂 Btw, jeg elsker fortsatt Mötley Crüe!

Hvorfor post-hardcore, sludge metal og noise rock?

Chris: Hvorfor ikke? Jeg mener jeg er virkelig inne på den typen musikk som er mine greier …. jeg kan ikke forestille meg å spille i et reggaeband ….

Hva har punk,hardcore og metalscenen gitt dere personlig?

Tomas: Et liv.
Chris: + 1

Hva er deres viktigste kilder til inspirasjon i de musikalske skapelsesprosessene?

Chris: Personlig er det alltid det samme hver fredag eller lørdag i øvingsrommet mitt eller i mitt lille gjør-det-selv-studio i huset mitt, jeg åpner en god flaske rødvin og begynner å spille. Til dette albumet oppdaget jeg at moren min var syk, så da jeg var i dårlig humør, hjalp det meg mye å skrive musikk og få utløp for følelsene sånn.

Et gjennomgangstema på flere av låtene er naturens kraft,skjønnhet og velde. Fortell litt om forholdet deres til naturen?

Chris: Du vil ikke tro det når du ser meg, men jeg løper to til tre ganger i uken, jeg liker å være alene i skogen, også på søndager går jeg ofte en tur med kona og barna mine i skogen. Skog kan på samme tid være inspirerende, avslappende og skummelt!

Tomas, hvordan fant du din musikalske stemme og hvordan klarer du å gi uttrykk for så mye angst og benytte vokalen på så ekstremt vis uten å ødelegge stemmen?

Tomas: Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg «fant» stemmen min, men jeg kom til den konklusjonen at lange turneer krever litt vedlikehold av vokalen for at stemmen min skal fungere, så jeg hopper aldri over vokal oppvarming og jeg har også tatt vokal coaching, lært å puste riktig, presse rett og bruke utholdenheten min på riktig måte.

Hvordan kommer du i riktig stemning?

Tomas: Jeg vet ikke helt … det bare er der i den kreative skriveprosessen og når jeg opptrer.

Hvor mye av tekstene er hentet fra ditt eget liv?

Tomas: Jeg er ikke en historieforteller, så alt kommer fra personlige erfaringer og sinnstilstanden jeg er i.

Hva er den viktigste forkjellen med tanke på bandkjemi og musikalsk tilnærming i forhold til deres andre og tidligere band Breach, The Old Wind, og Ølten og innspillinger med The Ocean, og Skümback?

Chris: For meg selv er Norna helt annerledes enn Ølten med Marc, vi tok oss tid til å skrive det nye materialet, jeg mener vi kan bruke en hel kveld på ett riff for å flytte de musikalske grensene, det var ikke mulig å gjøre det med Ølten. Vi måtte også tenke på stemmen og stemningen synth og moog-ting.

Tomas: Det er helt andre ting. Det jeg gjør i ett prosjekt sørger jeg for å forlate der før jeg går videre til neste ting, det eneste jeg har med meg er meg.

Fortell litt om de musikalske rollene i Norna

Chris: Jeg er nerden i det bandet, og også en gitartekniker. Fordi vi ikke har noen bassist, bygde jeg tre spesialpedalbrett som lar oss spille gitar eller bass eller begge deler samtidig. Jeg spiller gitar og tar meg av det tekniske på scenen. Tomas er sanger og han spiller også gitar mens Marc (Theurillat, også fra Ølten, red. anm.) er trommeslager og han tar seg av samplene på scenen. Jeg føler at vi tre utfyller hverandre ganske bra.

Tomas: Som Chris sa. han er teknologinerden, jeg er visjonæren og Marc holder seg vanligvis unna alt det der og fokuserer bare på å spille trommer.

Kan dere si litt om albumtittelen Star is way, way is eye?

Tomas: Kort fortalt er tittelen en metafor for en høyere tilstand av bevissthet og transcendens.

Hvordan har pandemien påvirket bandets musikk og innspillingen av albumet?

Chris: Jeg vil gjerne si en positiv innvirkning. I begynnelsen var ikke Norna et band, men et prosjekt, og formålet var å spille inn ett album i 2020… på grunn av pandemien utsatte vi alt, så vi tok oss tid til å jobbe så mye som mulig med hver sang, og vi tok beslutningen om å lage Norna og skrive og spille inn mer enn ett album og gjøre det til en live-akt.

Hva skiller Norna live og på plate?

Chris: Ikke mye, vi spilte inn live, jeg mener gitar og trommer, og vi spilte inn bassen separat, men med gitarer, moog og vokal. Live kan vi spille alt med det vi har, så det er egentlig ikke annerledes.

Hva kan vi vente oss når dere opptrer live i Oslo sammen med LLNN på Youngs lørdag 19. februar?

Chris: Dette blir vår første ordentlige show med Norna, den fantastiske Chris Noth (fra Kruger og The fawn, redaksjonell kommentar) ble med i bandet som lydtekniker. For meg, er han det fjerde medlemmet av Norna . Med ham har vi skapt live-lyden. Så du kan forvente å bli knust lydmessig og å se tre veldig glade gutter som kommer for å spille vårt første show i Norge.

Fortell oss litt om forholdet deres til Norge og nordmenn

Chris: Jeg er gitartekniker, jeg jobber for 1349 og noen ganger Abbath. Liker virkelig nordmennene, men jeg har aldri vært i Norge før, så jeg er så glad for å være der og spille mitt første show i Norge
Tomas: Det vakreste landet i verden!

Kan dere si litt om plateselskapet Vinter Records?

Tomas: Til å begynne med hadde vi et par andre etiketter i tankene, men Vinter-gutta henvendte seg til oss med så mye hjerte og lidenskap, og vi følte at vi hadde et felles mål for dette prosjektet.

Kan dere til slutt velge tre låter som dere lyttet mye til i perioden da dere spilte inn Star is Way, way is eye»

Chris:

Möltley Crue – Dr Feelgood

Daughters – City Song

Burning Love – Burning Love

Tomas: Ingen låter, bare meditasjon.

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*