Julekalender 2019, Luke 23 – Hanne Kolstø

Pressebilde
I dag er det Hanne Kolstø som har besvart spørsmålene våre. Dagens artistspørsmål kommer fra Cockroach Clan.

Til årets julekalender har vi stilt 25 artister/band den samme spørsmåls-rekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen deltakende artist/band. De som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens de som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. 

Artist og låtskriver Hanne Kolstø har siden 2009 gitt ut hele elleve album. Åtte som soloartist og tre som frontfigur i band, fire av disse har blitt Spellemanns-nominert. I år feirer hun ti år som artist, og har akkurat gitt ut sitt niende soloalbum Jue på Jansen Records. På albumet fortsetter Kolstø å utforske musikkens muligheter og retninger, og lar seg ikke begrense av de satte rammene. Noen uker før Jue ble utgitt offentliggjorde Kolstø albumet Jue: Remix. Her har 8 forskjellige musikere, blant annet plukket ut fra en Facebook-konkurranse, fått lage sin egen remix av noen av låtene fra albumet Jue.

Personlig og fritt

«Eg gav albumet tittelen Jue for å minne meg sjølv på at musikken min skal vere fri. Eg plasserte rett og slett meg sjølv på «jua» i skriveprosessen og prøvde ikkje tenke og analysere så mykje, heller la låtstrukturane frå demoen få vere i fred, noko som resulterte i nokre litt interessante låttvistar«, sier Kolstø selv om albumet. Ordet «jue» er et lokalt ord fra Sunnmøre, og betyr et avgrenset område eller et fristed. Det brukes ofte i barneleker, står du på «jua» kan du ikke bli tatt.

Det er tydelig at Jue er et personlig og hjemme-kjært album, dette kommer spesielt frem i låta «Heime». Om låta forteller Kolstø «Kva som kjennast heime kan jo vere mange stader, for meg er det av og til i byen og av og til på bygda. Men den staden ein veks opp vil jo for alltid ha ein spesiell plass i hjartet«. Hør «Heime» her.

Kolstøs store gjennombrudd var i 2011 med albumet Riot Break. Albumet høstet god kritikk, og Morgenbladets kunstkritiker skrev i en anmeldelse at «hun er bedre enn Beatles«. Det nye albumet inneholder ti låter, alle på sunnmørsdialekt. Musikken beveger seg mellom sjangrene pop, moderne indie og elektronika. Med gode tekster, fengende refreng og spennende musikalske elementer er dette et innholdsrikt album. Les Hanne Kolstøs svar på julekalenderspørsmålene her!

Hva har vært det viktigste som har skjedd for deg innen musikk i år?

– Å slepp eit fullt remixalbum FØR det opprinnelege albumet har kome ut. Ein gøy twist, eg likar å leike med slikt. Og folka som står bak remixane er eineståande. Respekt for remixen.

Du skal holde støttekonsert for klimaet, hvilke artister ville du hatt med på scenen?

– Ein god støttekonsert bør jo favne bredt og treffe dei fleste for å ha best effekt vel? Då må ein ha med ei bredde av artistar og sjangarar tenker eg. Ein miks av gamle travarar og hippe typar… Dei som først fell meg inn på ei norsk scene er Kari Bremnes, Isah, Kygo, Malin Pettersen, Girl in Red, Kvelertak, DDE og Røyksopp. Kanskje flyge inn Billie Eilish? Det hadde nok gjort seg haha.

Armageddonscenario; to uker igjen. Hvilken plate tror du at du ville hørt mest på?

– Det må bli noko klassisk. Klassisk musikk er jo så bra for hjerna, og hjerna treng nok ein liten piff i akkurat denne situasjonen. Og trist musikk er beroligande, så trist klassisk musikk? Kva har vi å velge mellom her… kanskje Svanesjøen? Den er jo både dramatisk og trist. Eller Bach med Air. Den vil eg tru roar ned situasjonen. Viss det går an!

Hvilken låttekst ligger nærmest ditt politiske syn?

– Dette svaret kan ein jo bruke eit år på å leite etter, men den første setninga som kjem til meg er «You can try the best you can, the best you can is good enough». Radiohead. Ikkje domt.

I motsetjing til kva mange trur (at ungdommane i dag er uinteresserte og sit berre på mobilen) så er dei superfine og veldig interesserte.

Har du tips til et nytt band du har troa på?

– Kapteinen.

Om du må velge en, hva er din eller deres mest minneverdige spillejobb i år?

– Eg har spelt tretti konsertar for tusenvis av ungdomsskuleelvar i Akershus i haust, og i motsetjing til kva mange trur (at ungdommane i dag er uinteresserte og sit berre på mobilen) så er dei superfine og veldig interesserte. Eg synest det var veldig kult å spele for dei.

Grevinnen og hovmesteren skal få ny versjon akkompagnert av live-musikk. Du får bestemme artisten.

– Aiming for Enrike. Heilt klart.

Årets beste publikum?

– Kidsa!

Hva er årets låt for deg?

– «Tenker på deg» med Gabrielle. For ein låt.

– «Tenker på deg» med Gabrielle. For ein låt.

Spørsmål fra Cockroach Clan: Hvis du var et bedehus, ville du servert te?

– Hvis eg var eit bedehus trur eg at eg hadde vore lukkeleg. Alle kristne ser jo så glade ut, og tenk å ha masse glade folk inne i seg då. Det må vere ganske deilig.

Hanne Kolstøs spørsmål til annen artist i denne julekalenderen. «Korleis trur du verda ser ut om 40 år»? (Hvem som fikk spørsmålet kan du lese om i luke 4).

Hva er din spilleliste akkurat nå?

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*