Moddi i Vår Frue Kirke i Trondheim

Moodie @ Vår Frue Kirke i Trondheim. Foto: Tor Ivar Kleven
Pål Moddi Knutsen avsluttet sin juleturné i Trondheim denne gangen. Det får vi også si han gjorde temmelig ettertrykkelig. Han klarte nærmest å selge helt ut to konserter i kirka som tar opptil 700 mennesker. Det var ikke mange ledige plassene på ekstrakonserten, og den første var absolutt helt full.

Vurdering

Moddi i Vår Frue Kirke 5/6Karakter 5

Dette er litt av en bragd tatt i betraktning den intense konsertsesongen vi nå er inne i. Alle konsertarenaene og Vår Frue Kirke har kontinuerlig noe på programmet fra slutten av november og til 22. desember.

Hemmeligheten bak Moddis suksess er nok at han appellerer til et veldig bredt spekter i alder. Her var det både tenåringer og folk oppe i 70-årene som satt på benkeradene. Blant disse var det nok også en del med bakgrunn fra den nordlige landsdelen.

Vi får i tillegg ta med at Moddi har gitt ut juleplata si denne høsten, og det er derfor litt nyhetens interesse rundt dette. Tittelen på plata er Denne tida i fjor.

Moddi i Vår Frue Kirke i Trondheim 18. desember 2023.
Foto: Tor Atle Kleven (www.kleven.net)
Enkel besetning

Moddi har reist på turné med et enkelt konsept bestående av bare tre musikere. Han selv på vokal, gitar, flügelhorn og trekkspill; Katrine Schiøtt på cello og sang og Sverre Laupstad på piano, fiolin og sang.

Jeg er glad at konserten var lagt til ei kirke. Dette ga den nødvendige roen som Moddi sin stil, sangstemme og julemusikk trenger.

Disse tre klarte imidlertid å lage et akkompagnement som var både iørefallende og virkningsfullt. Det ble også til tider et litt originalt lydbilde av dette. Alle tre deltok vokalt, og Katrine Schiøtt sang også i duett med Moddi. Ellers er Moddis fløyelsmyke tenorstemme hans store varemerke. Dette er en signaturstemme.

Jeg er glad at konserten var lagt til ei kirke. Dette ga den nødvendige roen som Moddi sin stil, sangstemme og julemusikk trenger. Det stiller også klart lavere krav til lyssetting, antrekk etc.  Jeg vil også trekke frem publikum i dette. Her var det ingen skravlere.

Foto: Tor Atle Kleven
Seriøs tematikk

De sangene som Moddi har kommet med på plata si, inneholder ganske varierte aspekter i forhold til julefeiringa og norsk kultur rundt denne. Han har vært miljøinteressert helt siden han var elev på videregående, og han har også tatt en mastergrad fra Senter for utvikling og miljø ved universitetet i Oslo.

I Vår Frue Kirke var han var inne på at det å være opptatt av å kjøpe og kjøpe hele tiden har en konsekvens for kloden vår. Han ville til og med at nissen skulle få litt fri. Vi trenger ikke alle disse gavene. Akkurat denne tematikken kom i sangen «Kjære Nissen.» På plata er det den 11 år gamle oslojenta Hanne Bjerkmann som synger en duett med Moddi. I går kveld var det Katrine Schøitt som tok rollen. På en annen duettlåt, «Denne tida i fjor», var hun også erstatter for Frida Ånnevik.

Foto: Tor Atle Kleven
Mer medmenneskelighet

Moddi ønsker seg også mer snø. Han mimrer litt rundt gamle dager, og han er urolig for de mørke, våte og snøfattige periodene vi nå kan oppleve. Naturen har endret seg.

Ellers var det en sang med en kommentar til det som skjer i verden. Ja, det er en ny jul, handlegatene er fulle og alt det der, men ellers, «aillt ainna e det samme.» Det er krig, uro og fordervelse i deler av verden.

Moddi minner oss også på om at det kanskje er viktigere å være der for hverandre enn å vise vår omtenksomhet i form av innkjøp av dyre julegaver.

Moddi minner oss også på om at det kanskje er viktigere å være der for hverandre enn å vise vår omtenksomhet i form av innkjøp av dyre julegaver. Han har selv et problematisk forhold til den jula vi feirer, og han ønsker seg derfor mer medmenneskelighet enn materialiserte gleder. Han synger også om at folk går til ytterligheter og tar opp forbrukslån når pengepungen begynner å bli tom.

Ellers minner han oss i en sang om at jula kommer til alle. Dette gjelder enten det er sånn eller sånn med både det ene og det andre. Jula er der uansett. Det kan også finnes «ei stjerne for alle» ut ifra den livssituasjonen vi befinner oss i.

Moddi i Vår Frue Kirke i Trondheim 18. desember 2023.
Foto: Tor Atle Kleven (www.kleven.net)
Eget julerepertoar

Som sagt så har Moddi kommet med sin første juleplate nå denne høsten. Dette er egenskrevet stoff, men da med litt hjelp av Sverre Laupstad på noe. Tematikken er nå i og for seg velkjent, men i sammenhengen juleplate er det samlet sett noe originalt over dette.

Innholdet i lyrikken passer også til Moddi sin egen nøkterne livsstil. Det å være sammen med andre betyr mye for ham. Han er en sosial person, og en mer folkelig type finnes knapt på denne jord. Det er ikke rart at medmenneskelighet står i fokus i en del av Moddi sine sanger.

Repertoaret var selvfølgelig i hovedsak preget av juleplata hans.

Under nedstengningstiden mistet han publikumsoppmerksomheten og det sosiale konsertene trakk med seg.  Han trengte faktisk litt hjelp fra en psykolog til å komme seg gjennom dette. Med hans bakgrunn forstår jeg dette veldig godt.

Supplerte juleplata

Repertoaret var selvfølgelig i hovedsak preget av juleplata hans. I tillegg tok han noen sanger utenom den. Den første var «Have Yourself a Merry little Christmas.» Her fikk vi ei nordnorsk tekst skrevet av kona til Moddi. Denne teksten var basert på den opprinnelige versjonen av sangen.  Denne sa Moddi var ganske nitrist, og han henviste til at en familie måtte forlate hus og hjem. Etter hvert ble det en mer sukkersøt lyrikk til denne sangen. Moddi spilte på flügelhorn her.

Moddi i Vår Frue Kirke i Trondheim 18. desember 2023.
Foto: Tor Atle Kleven (www.kleven.net)
Grisetrøstevisa

Så var det ei vise om dyret som er det viktigste på menyen i den norske, kristne jula, grisen. Finnsnesværingen Ragnar Olsen har skrevet denne «Grisetrøstevisa» til påminnelse om den skjebnen dette dyret møter før jul.

Ellers tok Moddi ei vise hvor teksten er skrevet av den norske dikteren Rudolf Nilsen, «Den nye dressen.» Dette henspeiler på at Moddi selv har et noe anstrengt forhold til det å pynte seg. Ullgenseren var naturligvis på plass i Vår Frue Kirke.

Den siste sangen på det oppsatte programmet var «Nordnorsk Julesalme».

Vi skal jo også reise i jula, og der hadde Moddi selv en sang som passet godt, «Togsang». Dette er en profilert låt han har fra tidligere. Moddi husket selv godt at han hadde tatt toget til Trondheim. Kommunikasjonsmiddelet til Moddi må jo selvfølgelig være tog.

Så kom en sang av Nordnorsk visegruppe, «I Mørkeste Daga.» Dette handler om mørketida i nord, og at folk lengter etter lysere tider. Dette er et tema som nordnorske artister naturligvis må innom.

Den siste sangen på det oppsatte programmet var «Nordnorsk Julesalme». Her fikk vi et ganske utradisjonelt akkompagnement. Dette har han også på juleplata si, men da sammen med Artic Philarmonic. Dette symfoniorkesteret har sin base i Tromsø og Bodø. Sangen ble en flott avslutning.

Ekstranumre

Som ekstranumre hadde han en sang som han er gjesteartist på. Denne heter «Hus ved en Fjord» og tilhører Camilla Susann Haug. Dette handler om en slags hjemlengsel, komme hjem til et hus ved en fjord, og de er det mange av i Nord-Norge.

Siste ekstranummer ble hentet fra hans eget julerepertoar. Nå fikk vi også et fullt backing-akkompagnement og mer liv i kirka. Sangen var «Smil til Kamera.»

Jeg hadde ikke stått mange minuttene utenfor kirka før Moddi var på plass der også. Nå tok han imot hyllest fra konsertgjengerne samtidig som han solgte plater og ei notebok.

Vi hadde alle overvært en stillferdig og rolig konsert med ettertenksomme tekster, spennende arrangementer og en lun atmosfære. På Moddi og hans musikk sine premisser, terningkast 5.

Foto: Ivar Rømo
Settliste    :

 • Instrumental
 • Denne tida i fjor
 • Nå kommer jula til alle
 • E det detta som e jul?
 • Dyre råd
 • Have Yourself a Merry Little Christmas
 • Sku ønske det kom sny
 • Grisetrøstevise
 • Den nye dressen
 • Togsang
 • Kjære nissen
 • I desember
 • De mørkeste dage
 • Nordnorsk julesalme
 • Hus ved en fjord
 • Smil til kamera

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*