Sabaton i Oslo Spektrum

Sabaton @ Oslo Spektrum 2023 (Foto: Willy Larsen)

Vurdering

Sabaton i Oslo Spektrum: 5/6Karakter 5
Sabaton besøkte 29.april Oslo Spektrum som del av sin pågående «The Tour to End All Tours»-turne.

Krigshistorikerne fra Falun har holdt det gående i snart 25 år, og har de senere årene rettmessig inntatt tronen som et av verdens kanskje største powermetal band.

De er også svært populære her til lands, og Spektrum var for anledningen fullstappet. Finske Lordi og japanske Babymetal var kveldens supportband.

Post-covid

Bandet spilte også i Oslo Spektrum i februar 2020, en knapp måned før lockdown inntraff. Som bassist Pär Sundström påpekte før siste ordinære set-låt, så var det på det tidspunktet enkelte byråkrater og helsetopper som mente at publikum aldri mer ville trenge å gå på store arenakonserter igjen etter covid.

For Sabaton ble konserten i Oslo den siste de fikk spille før verden normaliserte seg igjen etter at koronasirkuset dabbet av. Publikum i salen viste tydelig at de var uenige i ønsket til byråkratene, og ønsket powermetal-gigantene hjertelig velkommen tilbake til Norge.

Sabaton @ Oslo Spektrum 2023 (Foto: Willy Larsen)
Skyttergravskrig

Sabaton leverte som vanlig et storslagent sceneshow, med intet mindre enn 60 pyrostasjoner, samt røyk, CO2- og konfettikanoner på og rundt scenen.

Sabaton leverte som vanlig et storslagent sceneshow, med intet mindre enn 60 pyrostasjoner, samt røyk, CO2- og konfettikanoner på og rundt scenen.

De på første rad måtte tidvis passe på både øyenbryn og hår, for pyroteknikerne leverte slik de skal på en Sabatonkonsert. Det er vel omtrent bare Feuer-aficionadoene i Rammstein som topper Sabaton på dette punktet.

I likhet med tidligere turneer hadde de også denne gangen med seg sitt skyttergrav-inspirerte sceneoppsett, komplett med trommetanks. I tillegg vartet de opp med både bazooka-, rifle- og gassvåpenavfyringer på scenen, flammekastende tyske soldater, brennende piano og kjemiske gasslaboratorie-kulisser for å nevne noe.

Sabaton @ Oslo Spektrum 2023 (Foto: Willy Larsen)
Ikonisk frontmann

Vokalist Joakim Brodén er nok ikke verdens beste sanger, men stemmen hans passer perfekt til Sabaton-arrangementene, og han er en showman av rang på scenen.

Vokalist Joakim Brodén er nok ikke verdens beste sanger, men stemmen hans passer perfekt til Sabaton-arrangementene, og han er en showman av rang på scenen. Med sine karakteristiske solbriller og kampvest er han blitt en av de mest gjenkjennelige frontmennene i metalverdenen.

Brodèn og Sundström grunnla bandet i sin tid, og sammen med de to nåværende gitaristene Tommy Johansson og Chris Rörland, samt trommis Hannes Van Dahl, utgjør svenskene en samspilt gjeng på scenen.

Lordi @ Oslo Spektrum 2023 (Foto: Willy Larsen)
Monsterrock

Lordi fortjener absolutt sin egen headlinerkonsert her til lands.

Det er også verdt å nevne at monsterrockerne i Lordi var første band på scenen denne kvelden. Finnene har ikke hatt noen ordentlige opptredener tidligere i Norge, og det var mange i salen som åpenbart var store fans av bandet. For de store massene er Lordi mest kjent for sin seier i Eurovision Song Contest i 2006.

Tomi Petteri Putaansuu, bedre kjent som Mr. Lordi, var i det joviale hjørnet for kvelden, og sammen med de andre maskerte monstrene leverte de en heidundranes start på kvelden. Lordi fortjener absolutt sin egen headlinerkonsert her til lands, og kanskje publikumsresponsen på denne oppvarmingsjobben kan skaffe dem nettopp det etterhvert. De avsluttet selvfølgelig settet med «Hard Rock Hallelujah».

Gammelt og nytt

Som alltid leverer Sabaton et knallsterkt metalshow.

Band nr to på scenen var forøvrig Babymetal, men ettersom japanerne ikke ønsker pressedekning hopper vi elegant over de og returnerer til kveldens hovedattraksjon.

Setlisten åpnet sterkt med de eldre godlåtene «Ghost Division», «Bismarck», «The Last Stand», «Into the Fire», «Carolus Rex» og «Winged Hussars», før de dreide innom låter primært fra deres to nyeste album. Siste låt før encore var «Christmas Truce» fra 2022-skiva The War to End All Wars. Etter et par minutter kom bandet tilbake på scenen og spilte klassikeren «Primo Victoria»,  før de tok en liten pause for å være joviale med publikum. Konserten ble deretter avsluttet med «Swedish Pagans» og «To Hell and Back».

Som alltid leverer Sabaton et knallsterkt metalshow, og det eneste som trakk ned var et par uheldige låtvalg. Men totalpakken som presenteres leverer så til de grader likevel, så dette blir en solid 5’er på terningen.

The Tour to End All Tours dundrer på videre, og allerede søndag 30.april spiller de i København.

Alle foto: Willy Larsen

 

1 Comment

  1. Her har anmelder glemt å få med seg flere sanger på setlisten. Sangene 1916 og Red Baron som var glimrende gjennomførte med svært god komunikasjon med publikum.

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*