The Iron Maidens @ John Dee

Foto: Willy Larsen
Det var knyttet store forventninger til kveldens konsert med verdens eneste kvinnelige Iron Maiden tributeband, The Iron Maidens fra Los Angeles, på deres første Norgesbesøk, og det var et relativt mannsdominert publikum som tok imot de på et utsolgt John Dee denne torsdagskvelden.

Men før jernjomfruene inntar scenen, skal Painkiller sørge for å gi oss en solid dose Judas Priest-metall. De åpner overraskende nok med tittellåta fra den siste Priest-skiva, «Firepower», mens resten av repertoaret er en ren parademarsj av klassikere som Metal Gods, Jawbreaker, Breaking The Law og Beyond The Realms Of Death.

Bandet låter veldig bra og både høres og ser autentisk ut. Likevel er det først og fremst vokalist Mathias Molund Indergård og gitarduoen bestående av Lars Gunnar Marthinussen og Tom Grana som imponerer mest. Videre får vi, i løpet av den snaue timen bandet har til rådighet, låter som Freewheel Burning, Turbo Lover, Painkiller og Electric Eye, før de med Hell Bent For Leather (minus motorsykkel) satte punktum for en vel gjennomført supportjobb.

Kjent og kjært, men langt fra uten overraskelser

I likhet med Iron Maiden åpnger også The Iron Maidens med UFO’s Doctor Doctor, bortsett fra at disse jernjomfruene bruker Maiden’s coverversjon og ikke originalen. I det Winston Churchill’s berømte tale runger ut av PA’en skjønner vel alle de fremmøtte at det er Maiden’s mest klassiske åpningslåt Aces High som får starte showet. Denne etterfølges av kjære klassikere som Revelations og Wasted Years (med Cyborg-Eddie på scenen), men også flere overraskelser i form av låter som Maiden knapt har spilt live, blant annet Losfer Words, som Maiden ikke har spilt siden 1984.

The Trooper blir fremført med vokalist «Bruce Chickinson» iført uniform, veivende med både britisk og norsk flagg, som et patriotisk publikumsfrieri. Ellers serveres vi låter som ikke akkurat har frekventert setlistene til moderbandet de senere årene, som Murders In The Rue Morgue og The Prisoner. Men det mest oppsiktsvekkende innslaget var Alexander The Great, som må sies å være den mest etterspurte låta Maiden aldri har fremført live!

The Iron Maidens leverer. Foto: Willy Larsen
Imponerer som helhet

Vokalist «Bruce Chickinson» har både stemmen og autoriteten til å fronte et Maiden-tributeband, mens gitaristene «Davina Murray» og «Adriana Smith» har plukket soloene prikkfritt.

Vokalist «Bruce Chickinson» har både stemmen og autoriteten til å fronte et Maiden-tributeband, mens gitaristene «Davina Murray» og «Adriana Smith» har plukket soloene prikkfritt. Bandet som helhet imponerer med sine tolkninger av kildematerialet. Men skal jeg pirke på noe, så må det være at bassist «Steph Harris» ikke er like autoritær og frampå på scenen som hun burde være. Man savner den distinkte, metalliske klangen som tross alt er essensielt i Maiden-soundet. Og selv om trommis «Nikki McBurrain» gjør en god jobb med å drive bandet, så var det enkelte trommebreaks og overganger som ikke fungerer helt.

Bandet er flinke til å balansere mellom glemte perler som Still Life, som Maiden ikke har spilt siden 1988, og faste innslag som The Number Of The Beast. Etter Phantom Of The Opera lar de publikum velge mellom Fear Of The Dark og The Evil That Men Do. Ikke overraskende var det mest stemning for førstnevnte, før de avsluttet med Run To The Hills som eneste ekstranummer.

Et tributeband vil jo aldri bli det samme som å se «the real deal», men samtidig blir man lettere revet med i en mindre og mer intim setting som dette, noe stemningen og responsen gjennom konserten understreker. Noen sårt savnede tilskudd i en ellers upåklagelig settliste, samt det visuelle, gjør nok også sitt. Men at jeg fortsatt har stemme igjen etter konserten, er et under!

Etter en kikk på settlista og hvilke låter de veksler mellom på turneen, så er det flere låter jeg gjerne kunne tenkt meg å høre. Likevel må jeg si meg veldig godt fornøyd med låtutvalget, som bestod av både klassikerne man forventer og låter man har savnet i repertoaret til Maiden. Alt i alt er er de nok det beste Maiden-tributebandet jeg har sett. Jeg storkoste meg både gjennom settet til Painkiller og The Iron Maidens, og ser dem mer enn gjerne igjen!

The Iron Maidens @ John Dee 11.4.2019 : 9/10

Settlist :

Aces High
Revelations
Wasted Years
Losfer Words
The Trooper
Murders In The Rue Morgue
The Prisoner
Alexander The Great
Still Life
The Number Of The Beast
Phantom Of The Opera
Fear Of The Dark
Run To The Hills

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*