Tons of Rock 2022 – Rått fra 1349

Foto: Johannes Andersen
«Det kom et skip til Bjørgvin i 1349…» Slik lyder historien. Det vi fikk oppleve i Vampire-teltet på Ekeberg i dag var om mulig enda mer rått og brutalt enn sagnet. Anført av Ravn og Frost står ikke 1349 tilbake for noen.

Vurdering

1349 live på TOR 2022 5/6Karakter 5

Norske 1349 fikk æren av å øse fra sin innholdsrike katalog på Vampire Stage kl 15.20. Bandet som ble dannet i 1997 omtales av flere som soundtracket til norsk black metal. Bandet har en hengiven fanskare både i inn- og utland, har turnert over hele verden og har sju album bak seg. Det seneste, The Infernal Pathway, fra 2019. Albumet befestet bandets posisjon som et av de mest kompromissløse bandene i sjangeren.

1349 har vært beryktet for å ta små klubbscener like seriøst som store arenaer og festivaler

1349 har vært beryktet for å ta små klubbscener like seriøst som store arenaer og festivaler. Dette har gjort at de jevnt har økt sin popularitet med tiden. Bandet består av Ravn, Archaon, Seidemann og Frost. Sistnevnte er kjent som en av black metals aller største trommeslagere, men de fleste kjenner han nok fra et annet av Norges mest kjente black metal band, Satyricon.

Nominert til Spellemannpris i 2014

Bandet har en karakteristisk sound fra den andre bølgen av norsk black metal og sammenlignes ofte med band som Gorgoroth, Darkthrone og Mayhem. I 2014 ble 1349 nominert til Spellemannprisen for Massive Cauldron of Chaos i kategorien metal.

Bandet har en karakteristisk sound fra den andre bølgen av norsk black metal

Bandet går på scenen nesten nøyaktig på tiden. Frost og Archaon marsjerer inn på scenen med en fakkel og spytter ild på de fremste radene. Bandet går rett i strupen på publikum med «Sculptor of Flesh» fra deres 2005-album Hellfire, før de mørner tilhørerne enda mer med «Slaves». Flere i publikum har stått og ventet på bandet i lang tid, det er veldig tydelig at gjensynet med 1349 er både viktig og hjertelig.

Det hele eksploderer med «I am Abomination», også den fra nevnte Hellfire-plate. Ravn spytter ut ordene som en general i full mars fra helvete: «I have crossed infernal wastelands /
To plant my flag amongst your bones» Det hele er kledelig kontrollert, men ikke slik at det blir kjedelig. Tvert imot, vil jeg påstå – 1349 har balanse i det de leverer. De er ekstremt dyktige musikere, musikere som deler fra alle sine inspirasjonskilder.

Publikum i sin hule hånd

Konserten avsluttes med «Abyssos Antithesis» fra The Infernal Pathway. De har hatt publikum i sin hule hånd i 45 minutter. En maktdemonstrasjon er over. Gjengen har levert alt de har og mer til, og publikum er strålende fornøyd. Rått og brutalt – sånn vi liker det fra 1349!

Lyden var for øvrig meget god fremme ved scenekanten, og det ble også meldt om meget god lyd lengre bak i lokalet.

«Sculptor of Flesh»
«Slaves»
«Through Eyes of Stone»
«Golem»
# Intermezzo
«I am Abomination»
# Intermezzo
«Stand Tall in Fire»
# Intermezzo
«Atomic Chapel»
«Dødskamp»
«Abyssos Antithesis»

 

Fotogalleri: Johannes Andersen

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*