Adam Douglas i Olavshallen – An American Holiday 2022

Adam Douglas i Olavshallen. Foto: Tor Atle Kleven (www.kleven.net)
Adam Douglas i Olavshallen. Foto: Tor Atle Kleven (www.kleven.net)
Lørdag kveld entret artisten Adam Douglas med band scenen i Olavshallen i Trondheim, med sin gjesteartist TORA. Dette gjorde han vel vitende om at denne konserten var langt på vei utsolgt, og at den neste på søndag kveld er helt utsolgt. Hans femte år med julekonserter har slått rimelig godt an i Trondheim.

Vurdering

Adam Douglas i Olavshallen 17.12.2022 5/6Karakter 5

Adam Douglas sto frem som en fremragende vokalist på denne konserten, og det var faktisk på de rolige og følsomme sangene at han fikk vise seg mest frem. Det er en dynamikk og spennvidde i stemmen hans som imponerer. Han går høyt og lavt, opp i falsett og endrer kanskje også litt karakter i stemmen i løpet av en sang. Han synger med stor innlevelse. Det første møtet med dette var muligens på «The Christmas Song», men han fortsatte på «Silent Night», «Winter Song», «Half a happy Christmas» og ekstranummeret «River.» Alle disse var krevende å synge.

«Winter Song» var i duett med Charlotte Bredesen, og dette var en av konsertens absolutte høydepunkter. Med ei slags lyskjegle mot de to under sangen fremførte de den med et flygel som akkompagnement. Publikum ga stor respons til dette. Jeg må også ta med at Adam akkompagnerte seg selv på akustisk stålstrengsgitar på coversangen «The Greatest Gift of All». Dette ga konserten en variasjon. Når det gjelder det vokale, så vil jeg også trekke frem orkesterets koring. Det var nydelig å høre på. Det var gode musikere som var med.

Adam Douglas med band i Olavshallen. Foto: Tor Atle Kleven (www.kleven.net)
Gjesteartist TORA

Denne var en sart og rolig versjon, men også mektig og luftig med mye romklang.

Ganske tidlig i konserten kom gjesteartist Tora Dahle Aagård på, artistnavn TORA. Jeg trodde hun bare skulle bistå på et par låter, men hun var med på store deler av opptredenen, og hun var således en integrert del av konserten på denne turnéen. Hun bidro naturligvis med coole gitarsoloer, men hun skjemte ikke laget som vokalist heller. På noen av sangene vekslet hun med Adam om vokalen.

TORA tok også en egen låt, «One more drink». Dette var en rolig, tilbakelent låt med en markant rytme. Hun ga litt beskjeder under veis her til resten av orkesteret, «gå rett på brua». Men det gikk fint. Litt senere tok hun og keyboaristen en egen versjon av Dum Dum Boys sin låt, «Stjernesludd». Denne var en sart og rolig versjon, men også mektig og luftig med mye romklang. Adam tok en pause fra scena her. 

TORA under Adam Douglas' konsert i Olavshallen. Foto: Tor Atle Kleven (www.kleven.net)
TORA under Adam Douglas’ konsert i Olavshallen. Foto: Tor Atle Kleven (www.kleven.net)
Nostalgiske innslag

Dette var egentlig en pekepinn mot noe av repertoaret til Adam Douglas denne kvelden.

Kvelden åpnet med et radioinnslag fra juletida i USA på antakeligvis 1950-tallet. Det var noe «New York radio» og «Hollywood Radio» osv. Dette var egentlig en pekepinn mot noe av repertoaret til Adam Douglas denne kvelden. Han hadde sanger fra både 1940- og 50-tallet. Disse radioklippene fungerte som en rød tråd gjennom hele konserten, og de kom på når musikerne trengte et kort avbrekk ved skifte av instrumenter og klær osv. Radioinnslaget var også det som avsluttet hele konserten når musikerne hadde takket for seg. Det sto til opplysning en gammel radio på scena.

Mens jeg nå er inne på gode gamle sanger, så kan jeg nå si litt om dem. I en instrumental åpning tror jeg vi fikk en kort sang fra 1950, «Silver Bells.» Denne ble først innspilt av Bing Crosby, men Dean Martin kom også med en versjon i 1966. Etter den kom en jule-låt av The Eagles, «Please come home for Christmas» fra 1978. Denne sangen følte jeg var en cool, laid back låt.

Så kom det en gammel hit igjen fra 1945, en som Adam Douglas omtalte som den ultimate amerikanske julesangen. Det er Mel Tormés, «The Christmas Song.» Denne ble innspilt av Nat King Cole i 1946, men det var Coles nye versjon litt senere på året med strykere, som fikk populariteten til å stige. Nat King Cole gjorde ellers flere innspillinger av denne julesangen. På scenen i Olavshallen var Adam Douglas ren vokalist på denne, akkompagnert av en mann på flygel. Her fikk vi også en fin solo på flygelet.

Charlotte Bredesen og Adam Douglas i Olavshallen. Foto: Tor Atle Kleven (www.kleven.net)
Charlotte Bredesen og Adam Douglas i Olavshallen. Foto: Tor Atle Kleven (www.kleven.net)

Det var Adam Douglas sin korist og duettpartner, Charlotte Bredesen, som tok seg av vokalen her. Skikkelig bra og et morsomt innslag!

Hvis vi hopper frem i konserten, så kom det en virkelig frisk og swingende gammel låt, «Sleigh Ride» et stykke ut i settet. Først ble denne utgitt i 1959, men mest suksess hadde vel The Ronetts i 1963. Denne sangen var med på Phil Spectors julealbum, A Christmas gift for you fra samme år. Det var Adam Douglas sin korist og duettpartner, Charlotte Bredesen, som tok seg av vokalen her. Skikkelig bra og et morsomt innslag!

Av andre coverlåter som Adam har tatt med på denne julas repertoar, kan vi nå nevne to canadiske artister. Det var The Bands «Chritsmas must be tonight» fra 1977 og ekstranummeret «River» av Joni Mitchell fra 1971. Ellers hadde han med Paul McCartneys «Wonderful Christmastime» (1980). Denne var ny på julerepertoaret hans. Adam stilte også med en soul/blueslåt, «Back Door Santa» fra 1968 av Clarence Carter. Denne sangen høstet stor applaus. Det var ikke så rart, for her var det kraftig rytmikk og en cool solo på flygel i bluesstil samt at Tora tok en gitarsolo. En skikkelig frisk låt.

Charlotte Bredesen. Foto: Tor Atle Kleven (www.kleven.net)
En konsert med variasjon og litt humor

I det totale bildet av konserten vil jeg trekke frem noen av de vokale prestasjonene, spennvidden i repertoaret og de morsomme påfunnene. 

I det totale bildet av konserten vil jeg trekke frem noen av de vokale prestasjonene, spennvidden i repertoaret og de morsomme påfunnene. Dette med den radioen, samt at de kledde seg om i julegensere, var underholdende. Her samlet de seg i en tett gruppe og tok sangen «Ugly Sweater Blues.» Dette var en coverlåt av en amerikaner, JD McPherson og hentet fra hans juleplate, Socks fra 2018. Her fikk vi også en solo på et lite klokkespill. Denne amerikanske musikeren er også fra Oklahoma, i likhet med Adam Douglas. Ellers var det nå morsomt med TORA som gjest. Hun var jo også glad for å få være med på dette.

Hvis jeg skal si noe, så må det kanskje bli at praten mellom sangene kan forbedres. Dette gjelder ikke alt, men litt. Det var til opplysning også noen gripende historier. Ellers vil jeg personlig hatt noe mer blues. Det var da vel to bluesartister der.

For Adam Douglas sin del så handler det jo også om at han må stille med noe nytt for hvert år. Det er jo en god del gjengangere blant denne julefansen til artistene. I år var det nye Tora Dahle Aagård, denne radioen og noen nye sanger. Ikke dårlig det!

P.S. Det er ikke for sent å få med seg denne juleturneen, det er satt opp to konserter på Oslo konserthus mandag 19. desember og på Parken kulturhus i Ålesund 21. desember.

Alle foto: Tor Atle Kleven (www.kleven.net)

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*