Benedikt – Balcony Dream

Bilde av musikkollektivet Benedikt. Foto: Morten Schouw
Foto: Morten Schouw

Vurdering

Benedikt – Balcony DreamKarakter 6
Med sitt andre album, Balcony Dream, har Benedikt gitt ut ett av de beste albumene så langt i 2021. Albumet er rett og slett et overflødighetshorn av fabelaktige låter.

Benedikt er et musikkollektiv som består av hele ni medlemmer. Omdreiningspunktet i kollektivet er Hans Olav Settem som har bakgrunn fra bl.a. Whales &This Lake og Jouska. Settem synger, spiller flere instrumenter, skriver låtene, produserer og mikser.

Låtskrivingen var noe han begynte med etter et turbulent opphold på et kristent, konservativt musikkgymnas. Oppholdet endte med at han ble kastet ut på permanent basis, noe som i sin tur gjorde at han søkte trøst i musikken og begynte å skrive låter. Forbildene var artister som King Creosote, Vashti Bunyan og Elliott Smith.

Og påvirkningen fra nettopp Elliott Smith høres godt allerede fra første tone. Akustisk gitar og smektende steel-gitar loser oss inn i det nye albumet, som åpner med den flotte singelen «Purple and Green». Så fortsetter det i samme imponerende stil på de ti neste låtene. Det virker som om Settem og resten av bandet har hatt et overflødighetshorn som de bare har drysset den ene låtperlen etter den andre ut av.

Det virker som om Settem og resten av bandet har hatt et overflødighetshorn som de bare har drysset den ene låtperlen etter den andre ut av.

Oser av elegant melankoli

Basisen i musikken til Benedikt er ofte akustisk gitarspill og Hans Olav Settem sin hviskende og følsomme stemme. Så legges det på lag med usedvanlig lekker vokal, steelgitar, banjo, sither, cello, piano, sag(!), trekkspill, bass, trombone og perkusjon/trommer. Låtene er mesterlig og lekkert arrangert, milevis unna å være glattpolerte.

Kall det folk eller indie-folk, eller hva du vil, poenget er at låtene er så kruttsterke at man ikke bør leke med fyrstikker i nærheten av dem. Det er en ren nytelse å høre på.

Både tekstene og musikken oser av elegant melankoli. Det tipper aldri over til å bli sutrete, selv om det går fram av tekstene at det ikke bare er solskinnsdager som beskrives. Ellers er det flere interessante referanser i tekstene/titlene. Her kan nevnes artisten King Creosote, TV-serien Malmcolm in the Middle og pave Frans.

Det er svært vanskelig å plukke favorittlåter, nettopp fordi det er så mange sterke låter å ta av.  Hvis jeg likevel skal velge ut noen, må det bli «Purple and Green», «In the Mirror», «Pope Francis» og den aldeles nydelige avslutningslåten «My Killer». Sistnevnte har Hans Olav Settem skrevet sammen med Tuva Hellum Marschaüser fra Tuvaband. Vokalen hennes løfter låten opp til høyere sfærer.

I mine øyne er dette helt klart ett av de beste albumene – om ikke det beste albumet –  som er gitt ut så langt i 2021.

De som har bidratt på Balcony Dream er:

Hans Olav Settem – vokalist og låtskriver, div instrument, prod og mix
Simen Mitlid – gitar, banjo
Sindre Skår – bass
Brage Kristian Einum – tangenter
Oddbjørn Sponås – trommer
Emilie Catrin Korsvold – trombone, vokal
Marit Othilie Thorvik – vokal
Sunniva Lilian Shaw of Tordarroch – cello, vokal
Stein Boge – trompet, gitar Ola Øverby – sag (gjest)
Tuva Hellum Marschhäuser – vokalist og låtskriver på My Killer

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*