by:Larm 2021 – Emil Kárlsen på Sentrum Scene

Emil Kárlsen på by:Larm - Foto: Johannes Andersen
Nordsamiske Emil Karlsen holdt en fin og kraftfull konsert på Sentrum Scene på fredag.

Vurdering

Emil Kárlsen på by:Larm 2021 (Sentrum Scene) 5/6Karakter 5

Emil Kárlsen har med seg sju andre musikere på Sentrum Scene denne kvelden. Det er – i tillegg til Kárlsen på vokal og akustisk gitar – en på elgitar, en på synth, en på bass, en på trommer, ei på kor og to felespillere. Dette sørger for et fyldig og dynamisk lydbilde, og lyden er upåklagelig.

Kárlsen, som også er med i popbandet Resirkulert, er en god frontfigur. Han er lavmælt, men tydelig og trygg. Han snakker litt mellom låtene, men ikke i Bruce Springsteen-stil, bare akkurat nok. Apropos Bruce, bandet til Emil sparker skikkelig godt fra seg, og i støtene tar man seg i å tenke på nettopp Bruce sitt E Street Band.

Selv om live er noe annet enn plate, er det artig at det som på plate er fint og velprodusert, røsker skikkelig fra på scenen. Kraftfullt, rett og slett. Backdropen må også nevnes: Det er bilder av natur, bl.a. med snødryss som beveger seg fint over bildene, og samisk kunst. Veldig effektfullt.

Emil snakker om det samiske uttrykket «å ta seg en tur til Søvnfjellet». Et uttrykk brukt i stedet for å si at man skal gå og sove. Så joiker han både bestefar og bestemor. Den sterkeste joiken er bestemors joik, «Áhkku». Bestemor til Emil kjempet tre store kamper i livet sitt: Kampen for samiske rettigheter, kampen for kvinners rettigheter og kampen mot kreften. Den siste kampen tapte hun, og det er rørende å høre låten/joiken, som starter rolig, men som så tar av skikkelig.

Emil Kárlsen tar seg tid til litt folkeopplysning om de tre forskjellige typene joik: Naturjoik, dyrejoik og personjoik. De 50-60 som har møtt opp følger godt med, og sånn blir ikke dette «bare» en pop-konsert, men også en konsert med seriøst innhold, mening og budskap.

Alle foto: Johannes Andersen.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*