by:Larm Black 2020 med flere jenter på scenen

Foto: Erlend Gjerde
Vi tok en prat med Erlend Gjerde om årets utgave av Black, som har et program bestående av 18 spennende artistnavn fra Norge, Sverige, Danmark, Island, Brasil og UK på plakaten.

Neste uke går den 23. by:Larm utgaven av stabelen. Av disse årene er det nå fjerde gang by:Larm Black representerer sitt program. Black kom som et tilskudd etter klager om at det nesten ikke var en eneste gitar på by:Larm scenen. Nå tilbyr festivalen endelig et program også til rock- og metalmiljøet, og det bør man jo være takknemlige for.

Konkurranse:

Vi trekker TO heldige vinnere som får ETT festivalpass hver til årets utgave av by:Larm! Alt du trenger å gjøre er å kommentere hvilke rock- eller metalband på programmet til Black du har lyst til å se i år. Kommentaren legger du på disharmoni sin Facebook under denne postens innlegg. Vi trekker de heldige vinnerne mandag kveld og publiserer vinnerne tirsdag morgen.

Kan du si noe om årets forberedelser, hva er det store innen Black i år?

Det store med by:Larm Black i år er at det er omtrent 40% jenter på scenen. I forhold til 12% som det har vært tidligere.

— Det store med by:Larm Black i år er at det er omtrent 40% jenter på scenen. I forhold til 12% som det har vært tidligere, svarer Erlend før han forklarer at by:Larm er en del av Keychange. Et internasjonalt program som forsøker å få mer kjønnsbalanse på festivalscenen.

Videre påpeker Erlend at det å få rock- og metalscenen enda mer kjønnsnøytral jo er fult oppnåelig, men naturlig nok ekstra vanskelig i disse sjangeren hvor kjønnsbalansen er mer heftig i forhold til menn. Tradisjonelt har mange av bandene innen rock og metal fremstilt jentene i bandet mer som en slags tårnprinsesse. Den typiske tradisjonelle kvinnerollen i et manneband hvor dama gjerne seksualiseres iført korsett, lakk og lær. For Black var målet å ikke måtte ty til dette for å få mer kjønnsbalanse i programmet. Å ta denne utfordringen har Erlend (som mener det er synd vi ikke har flere rock- og metalband med damer i) lenge tenkt på å ta. Han trodde først det skulle bli vanskelig.

— Jeg føler vi har greid å finne frem til veldig gode band der hvor vi ikke har måttet kompromisse på kvalitet, sier han før han understreker at bandene med damene i ikke er tatt inn foran «bedre» band med menn for å få til kjønnsbalanse. Bandene vi har tatt inn står meget godt på egne bein. Vi måtte bare lete litt mer, forklarer Erlend.

Ønsker flere jenter på scenen

Når de først begynte å lete med god hjelp av tips fra venner i bransjen, var det ikke på langt nær like vanskelig som de først hadde antatt. Man kan nok en gang si at Black har satt sammen et solid program, bare denne gang med større variasjon av kjønnene.

— Det blir spennende å se hvordan det blir de neste årene og om det blir like lett fremover. Vi håper at dette vil være med som en slags bevisstgjøring hos flere, om at det er positivt å trekke flere jenter opp på scenen.

Får vi mer kjønnsbalanse på scenen er hypotesen at vi også får mer av det blant publikum.

Å prøve og skape flere rollemodeller som inspirerer jenter til å plukke opp gitar, bass og trommer eller hva det nå er, for deretter komme seg på en scene har flere positive sider. Ene er at i et mer kjønnsbalansert miljø blir det mye bedre for begge kjønn siden balansen blir bedre. Når det gjelder publikumsutvikling og økonomi for sektoren innen rock og metal er balansen cirka 85 – 15% innen fordeling av kjønn. Noe som sier at vi har et gigantisk utappet marked.

— Vi har mange platekjøpere, streamere og konsertkjøpere som burde rekrutteres inn i vår sjanger. Får vi mer kjønnsbalanse på scenen er hypotesen at vi også får mer av det blant publikum. Hvis vi da regner med at mennene ikke faller fra, får vi nye kvinner og deretter også flere kunder å selge til. En større økonomi som også blir bedre for alle. Det er rett og slett en veldig bra ting med et mer kjønnsbalansert miljø i tillegg til at bransjen får en utvikling, sier han.

I motsetning fra tidligere år hvor Black-programmet har blitt holdt på Pokalen og Vulkan Arena, har dere nå beveget dere nærmere sentrum til Krøsset og John Dee. Hvordan tror du det blir?

— Det blir spennende å se. Å være på Vulkan og Pokalen var veldig bra, siden man bare kunne gå opp og ned hele tiden.

Siden alt lå i ett og samme bygg kunne man kjøpe billett dit og bare være på det ene stedet. Man trengte en gang ikke kjøpe ny øl for å gå mellom de to scenene. Dette var bra både for publikum og de internasjonale delegatene som traff på partnerne sine hele tiden. Men å ligge i utkanten fra resten av festivalen var ikke bare positivt. Det er jo ikke bare black metal på by:Larm Black. Noen av bandene krysser mer over og vil også passe andre blant by:Larms publikum.

— Vi følte nok at disse bandene ikke fikk yte like godt av by:Larms øvrige muligheter til å trekke det uavhengige publikummet inn. Noe vi føler vi kan gjøre mer av nå med å være inni byen, sier han.

Mindre hovedvenue til  de største bandene

Nå ser vi en retur til røttene, hvor det heller bookes flere uetablerte navn. Slik at vi nå kan gå og oppdage det som er nytt over det allerede etablerte.

I tillegg er Vulkan Arena en ganske stor venue. De første årene Black ble holdt hadde de en litt annen profil enn nå. Navnene som ble booket var i større grad etablerte. Noe også by:Larm gjorde. Nå ser vi en retur til røttene, hvor det heller bookes flere uetablerte navn. Slik at vi nå kan gå og oppdage det som er nytt over det allerede etablerte. Band som skal spille på Vulkan bør være en større hype og som trekker et større publikum. Det blir veldig tomt med en 70 – 150 mann i en sal hvor det er plass til rundt 650.

— Jeg ønsket meg en mindre hovedvenue til de største Black bandene og da er John Dee et veldig bra sted, påpeker han før han poengterer at det ikke blir noe problem å bare holde seg på Black om det er det man ønsker. Kniven blir benyttet som en hub med forspill hvor det blir servert både drikke og mat til Black delegatene hver dag. Til venstre fra der ligger Krøsset og til høyre John Dee.

Du er ikke redd for at John Dee blir for lite da?

— Ingenting er så gøy som utsolgt og kø. Derfor håper jeg litt på at det blir for lite, for da har vi gjort noe riktig, svarer han.

Hvordan har bookingen gått for seg?

Vi har i hvert fall klart å tilby tre helaftener til rock- og metalmiljøet på by:Larm, og da kan man ikke klage på det lenger, sier han med et smil og poengterer at alle de fire Spellemannsnominerte innen metal i år også har spilt på Black.

— Helt til siste slutt prøver vi å fange opp navn som skal på plakaten, sier han og forklarer at av deres 18 band er det 6 demoband og 12 utenom. Disse 12 bookes sammen med de som booker det øvrige by:Larm programmet.

Sammen med mange ulike mennesker i bransjen snakker de om hva som skjer og rører seg. De reiser mye på forskjellige showcasefestivaler for å se konserter når de prøver å finne navn. Black Mirrors fra Belgia så de nede på Eurosonic i januar. Disse ble booket for bare to uker siden, så slottet holdes åpent helt til siste slutt for å kunne fange aktuelle navn.

— Det som er spennende nå er hvor vidt rock- og metalmiljøet kommer seg ut for å sjekke programmet. Håper folk kommer seg ut for å benytte muligheten. Mange sier de er opptatt av nye ting, men derfra å komme seg ut for å se 18 nye band… Vi har i hvert fall klart å tilby tre helaftener til rock- og metalmiljøet på by:Larm, og da kan man ikke klage på det lenger, sier han med et smil og poengterer at alle de fire Spellemannsnominerte innen metal i år også har spilt på Black.

Av alt dere har booket i år hva er du mest spent på å se?

— Jeg er spent på å se Nervosa. Tre jenter fra Brasil, som spiller thrashmetal ala tidlig Sepultura. Det gleder jeg meg veldig til å sjekke ut. Jeg er også spent på Navian, som er et spennende ungt instrumentalt norsk band. Vet ikke helt hva jeg skal sammenlikne det med, men det er teknisk, hardt og kult. Ellers har vi jo LÜT, som alltid leverer. Bandet har ny plate på gang og det tror jeg kan bli ganske bra. Så har vi trondheimsbandet Combos. De har hatt en god utvikling, kommer med nye låter og har ny plate på gang som kommer til våren. Svalbard tror jeg også blir ganske heftig, sier han mens han ser gjennom årets program.

Kommer du til å sjekke noe av det andre by:Larm har å by på i år?

— Jeg har mer enn nok med å sjekke bandene på Black. I tillegg til å ta meg av alle delegatgjestene som kommer tilreisende, sier han før han kommer med en viktig poengtering til dere som spiller i norske rock og metalband.

Kom dere ut og våg å prate med folk er vel det aller viktigste tipset til alle som ønsker å stå på scenen.

Dra på by:Larm som delegat for å kunne gå på seminarer og kurs for å lære hvordan bransjen funker. Det er flere agenter, festivalbookere og management som er på festivalen for å sjekke de utvalgte navnene. Så her er det en meget fin mulighet å bygge nettverk og treffe relevante folk.

— Kom dere ut og våg å prate med folk er vel det aller viktigste tipset til alle som ønsker å stå på scenen. Har du delegat i tillegg er det forspill på Kniven hver dag, hvor by:Larm i samarbeid med Høstsabbat, Tons of Rock og Midgardsblot serverer gratis mat og drikke. Her møtes mange fra bransjen, så har man lyst til å bli kjent med folk så er dette stedet man bør være.

Mange i rock- og metalmiljøet har vært skeptisk til Black, men faktisk så bør dette sjekkes før man sier noe mer.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*