Konserttips/Intervju: Vaterlarm kaller!

Foto: Arrangementsbilde
Oslos triveligste utested byr på tre dager med røddig rock.

Vaterland startet opp i 2018, i lokalene som lenge huset Den Røde Mølle i Brugata 9. Det tok ikke lang tid før kombinasjonen «røddig pizza, røddig drikke, og røddig rock» viste seg å være en vinneroppskrift, og antallet personer som frekventerer/digger Vaterland er stadig økende.

Som konsertscene har det siden oppstarten vertet uttallige dyktige undergrunnsband, og mange av undertegnedes beste konsertopplevelser fra fjoråret fant sted i Brugata. Nylig ble konseptet Vaterlarm annonsert, og vi var så heldige å få ta en prat med bookingsjef Fritz-Ragnvald Rimala Pettersen om både dette og andre ting som skjer på huset fremover.

Hva er greia med Vaterlarm?

— Når det er bransjefestival i byen, ønsker vi også å by på en mulighet for band til å vise seg frem. Vi har en scene midt i byen og driver i stor grad med undergrunnsmusikk, så dette er veldig naturlig for oss. Det blir 3 band per dag i 3 dager, og litt hyggelige DJ’s på huset på fredag og lørdag. Det hele er gratis for alle som vil og er gamle nok, aka 20 år og over.

Hva kan du si om programmet? Er det forskjellige sjangre per dag, eller er bandsammensetningen ganske tilfeldig?

— Det hele er gratis for alle som vil og er gamle nok, aka 20 år og over.

— På program som dette blir det fort litt blanding, men vi har samtidig prøvd å kurere kveldene slik at bandene kompletterer hverandre. Generelt er det ganske mye rock på plakaten, men det blir en real punkeburger på lørdag. Med DJ-sett fra Drittmaskin (som skal spille på by:Larm) og de sjangerschizofrene støyerne i Kennel kan vel temaet på lørdag sies å være opprør og fandenivoldskhet.

Hvordan foregår bookingen til arrangement som dette? Er det dere eller bandene som tar kontakt? Hva slags band ser dere etter?

— Hva kontakt angår, så er det litt både og. Som bookingsjef har jeg noen kriterier; vi må digge det bandet holder på med, vi ønsker gjerne at de har litt live-erfaring før band får sin egen helaften, og de må ha en reell nytte av det. Av og til ringer jeg band og spør “har dere behov for dette her?”. For oss er det viktig å fremheve band og bidra med det vi har, som er denne supre scenen midt i byen. Ta f.eks. Lazy Queen som skal spille på torsdagen – vi synes de er jævla kule og fortjener alle muligheter de kan få, og derfor er det naturlig å hjelpe dem på de måter vi kan. Hvis artister har nye skiver på gang eller har gitt ut musikk nylig – momentum, kan man si – vil det også telle inn i forhold til booking.

Vaterland har også rikelig med aktiviteter utenom konserter. Blant annet er det quiz-arrangement, filmkvelder med mer. Kommer dette til å fortsette og bli mer av?

— Vi pleier å si at vi “er alene hjemme hver kveld” – det er mye aktivitet, og vi har absolutt mye ambisjoner om flere arrangement av forskjellige typer. Det sosiale er gjerne i sentrum; det er ikke akkurat quiz-eliten som møter opp på Antiquiz. Vi er interessert i kulturelle uttrykk også utenom musikk, med for eksempel filmkvelder og kunstarrangement hvor lokale kunstnere er i fokus. Vi har blant annet hatt en egen kveld dedikert til Trine Grimm og hennes arbeid.

Man får inntrykk av at det er høyt under taket på Vaterland, og at de som har en idé eller et konsept er mer enn velkommen til å stelle i stand noe?

— For oss er det viktig å fremheve band og bidra med det vi har, som er denne supre scenen midt i byen.

— Absolutt, vi er veldig åpne for idèer. Vi har et segment vi opererer innenfor, så det blir jo litt åpen/lukket-profil. Vi arrangerte for eksempel julemarked i fjor, og kommer til å ha flere markeder fremover med alt fra merch og gitarpedaler til smykker og kunst. Podcast-arrangement vil også være naturlig for oss. Vi prøver å hjelpe der vi kan, og synes bare det er kult å kunne bruke vår lokasjon til noe. Pizza og øl fungerer jo til det meste.

Vaterland briljerte virkelig i fjor som konsertvenue, og så langt jeg kan se vil gullrekka fortsette i 2020. Er det noen konserter du ønsker å fremheve?

— Av de som er annonsert er det flere. Blant annet Wormrot, som kommer fra Indonesia. Å få dem til oss er veldig kult. Ellers er jo selvsagt danske LLNN et navn å få med seg – her er jeg kanskje litt biased siden jeg spiller i det ene supportbandet (Subnoir og Attan står også på plakaten, red. anm). La oss heller ikke glemme Nord Mot Nord! Det er det eneste bandet som skriver låter som “bare handler om meg” – verden er jo nå så sort-hvit, og det er godt å se at noen kan legge ut om sine egne svakheter. Samme kveld blir det også en artig liten time med DJ-sett av Jørgen Nordeng (Joddski), hvilket som kjent er interessert i hardcore og tung musikk.

Av de uannonserte er det danske ORM – de kommer onsdagen før Inferno og skal spille på Inferno pre-showet onsdagen før festivalen sparker gang for fullt.

Jeg drister meg til å spørre: Kan du meddele noe nytt fra Attan-fronten?

— Her kan jeg ikke si mer enn at vi jobber med noe kult som vi aldri har gjort før. Det er noe sykt spennende som vil annonseres om ikke altfor lenge. Vi har noen spillejobber i mars, men etter det vil vi ligge litt lavt på konsertfronten blant annet for å jobbe med dette hemmelige prosjektet. Det er noe veldig få band innen vårt segment holder på med. Selv har jeg ikke vært borti noe tilsvarende før.

Fullt program for Vaterlarm 2020:
Torsdag 27. Februar

21:00 Blackwater

Nytt rockeband fra Oslo med oppstart i 2019. Vokalist Charlotte Marie Pedersen levere autoritært på toppen av groovy grunge og energisk rock.

22:00 Lazy Queen

Grungepunk av den støyete typen, proppet med meninger, catchy låter og god vind i seilene.

23:00 WIZRD

Sjangeredderkopp med tre bein i jazz, to i hardrock og to til overs som tramper rundt akkurat der de måtte ønske. Med en en medlemsliste sammensatt av de hippeste musikerne landet har å by på er dette ikke en gig å gå glipp av.

Fredag 28. Februar

21:00 Rackstraw

Dynamisk rock and roll trio fra Lillehammer med en forkjærlighet for garage, blues og americana med store refrenger.

22:00 Third Stone

Tyggegummi-rock fra Porsgrunn, om tyggissen smakte ørken, asfalt og roadkill da.

23:00 Draken

Progressive hardrock med lening mot 70 og 80-tallet, gjennomført på en særegen og forfriskende måte. Med medlemmer fra Bushmans Revenge og Spidergawd er det i allefall ingenting å si på rutinen.

DJs: DANGERFACE

Lørdag 29. Februar

21:00 MAKTKAMP

Politisk og musikalsk sett beinhard rock fra Oslo. Et spiller nytt tilskudd til scenen, med debutalbum på trappene 21. februar.

22:00 Kennel

Blodhard støy med to trommiser, tangenter, kompjuters og forstyrrende desperat vokal.

23:00 Anti Social Rejects «ASR»

Politisk hardcore av «rakt frem og rett i trynet»-typen. Om de synger på norsk eller på engelsk har fint lite å si når allsangen treffer deg midt i pannebrasken.

DJs: DRITTMASKIN

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*