De Press åpner skattekammeret

De Press @ Rockefeller
De Press på Rockefeller 13. september 2019. Foto: Johannes Andersen
Skivene Block To Block og Product fra tidlig 80-tall ga bandet kultstatus i Norge. Nå relanseres begge platene.

Tekst: Justus Moe

De Press ble stiftet i 1980 av Andrej Nebb, Jørn Christensen og Ola Snortheim. Allerede året etter mottok de Spellemannprisen i kategorien rock for plata ”Block To Block”. Det er denne som i forbindelse med 40-årsjubileet for utgivelsen blir relansert i disse dager, sammen med oppfølgerplata Product fra 1982.

Block To Block blir av mange regnet som et av musikkhistoriens beste album i Norge og ble sett på som meget nyskapende i sin tid. Det var med på å introdusere sjangeren ”New Wave” for det norske publikum og kombinerte tekst på både norsk, engelsk og på vokalist Nebbs barndomsspråk, polsk. Sammen med en kreativitet og utforskertrang i lydbildet ble Block To Block en skive med noe helt nytt på det norske markedet.

Begge platene er produsert av John Leckie, som har jobbet med band og artister som Paul McCartney, John Lennon, Pink Floyd, George Harrison og Radiohead.

De Press "Block to Block" coverart
«Block to Block» coverart
Reunion er ikke helt utelukket

Den første inkarnasjonen av De Press ble avsluttet i 1983, men gjenoppsto i 1990 med nye plateutgivelser frem til 1993 da originalbesetningen gikk hvert til sitt for siste gang. De Press har dog fremdeles vært aktive da vokalist Andrej Nebb har holdt bandet i live med nytt personell og flere plateutgivelser og konserter i Polen de siste 15 årene.

De har også turnert i Norge de siste årene og i forbindelse med en opptreden på Buktafestivalen i Tromsø i 2017 ga Nebb et intervju til avisen iTromsø der han ikke utelukket at man en gang i fremtiden får se originalbesetningen på scenen sammen igjen.

Jeg har lyst til å gjøre det! Men Ola har lagt spillinga litt på hylla, og Jørn har mye arbeid med andre grupper, så det blir litt vanskelig. Men jeg skulle gjerne ha gjort det, med en liten endring: Jeg synger bare nå, da jeg ikke klarer å spille bass lenger, så jeg måtte uansett ha hatt med min nye bassist, sa Nebb til iTromsø den gangen.

Block To Block og Product er tilgjengelige på digitale plattformer og CD i dag, og på LP 9. juli.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*