Dødelig konfekt på den første utgaven av Oslo Deathfest i helgen!

Eirik viser frem Oslo Deathfest Merch. Logo av Stian Hjertvik. Kunst av Serpentchron.
På fredag og lørdag er det duket for historiens første Oslo Deathfest. disharmoni møtte primus motor, Eirik Waadeland, for en liten prat om både festivalen og sjangeren, og det kommer frem at dersom han får det som han vil, så vil Oslo vokse frem som den ledende death metal hovedstaden. En ting er sikkert, alle som er glad i hardtslående musikk bør ta til Kniven og Blå for å støtte undergrunnen i norsk metal!

Sjekk ut eventet for Oslo Deathfest på Facebook.

«From the rotten tombs of Norway we give you Oslo Deathfest!» Slik hilses du velkommen på festivalenes facebook-event-side. Estetikken viser til at det skal være, og at det vil bli grimt, men under alt det dystre spirer en death metal sjanger i hovedstaden tilsynelatende uten noe tegn til stopp. For undertegnede, som utenforstående og utenbysfra, oppleves det som at mye av denne fremveksten har utspring fra en mindre gruppe personer, og en av disse – kanskje den viktigste – er Erik Waadeland som nå har dyrket frem en egen Deathfest-festival i Oslo.

Dersom du har vært på konset i Oslo og sett noen av de tunge konsertene de siste årene så har du garantert sett denne smilende og tvers igjennom hyggelige karen, og sjansen er stor for at han også da har stått på en scene foran deg. Vi tok en liten prat med Eirik om sjangeren og festivalen i seg selv.

Møt Eirik Waadeland – primus motor bak helgens Oslo Deathfest! Foto: Bjørn Nicklas Pettersen Myrvang.
Først av alt, Eirik, så kan du få mulighet til å introdusere deg selv. Du er en mann av sjeldent mange talenter. Hvordan vil du fortelle de som kanskje ikke kjenner deg, hvem Eirik Waadeland er?

— Det ble en stor suksess og da fikk jeg bekreftet for meg selv at dette må det bli mer av.

— Hei! Eirik fra Oslo Deathfest crewet her. Jeg er i tidlig 20-åra og flytta fra bygda i Hemsedal til Oslo for å dyrke lidenskapen min om å drive med band og kulturvirksomhet. Noen av prosjektene jeg driver med for tiden er bandene: Ruun, UMA, Celestial Scourge og flere. Ikke for å da glemme festivalen som skjer denne helgen.

Apropos, festivalen, Oslo Deathfest, kan du fortelle litt om hvor tankene om en egen festivalen kom fra?

— Jo, de tankene kom vel så fort jeg begynte med selvstendig booking utenfor bandene. Jeg gjorde min første ordentlig arrangør-gig 10. desember 2022 med to kompiser av meg (Johannes Bratli og Snorre Palmstrøm). Den gikk under navnet «December Destrüction». Der var målet å samle undergrunnen i death metal miljøet under samme tak og skape en mulig katalysator for noe mer. Det ble en stor suksess og da fikk jeg bekreftet for meg selv at dette må det bli mer av.

Hvilken målsetting har dere for festivalen?

— Målet med festivalen er å vekke liv i death metal miljøet i Oslo/Norge. Skape et event som fans av sjangeren kan delta i, og som forhåpentligvis vi kan videreføre i flere år framover. Ikke minst lage en festival som utvider  sub-sjangrene mer i byen.

Oslo Deathfest lineup plakat. Laget av Stian Hjertvik.
Årets lineup er uten tvil imponerende, med blant andre Obliteration, Undergang, Sovereign. Hvilke band er du mest stolt over å ha fått med på festivalen?

— Vanskelig å si når jeg liker alle bandene veldig godt. Vi har jobbet mye med å finne en lineup vi føler funker godt helhetlig. Men det blir fort Undergang som tar seieren for min del. Utrolig hyggelige karer og ikke minst fantastiske på scenen. Vi hadde de på Blå tidligere i år sammen med Ruun. Etter den konserten så måtte vi ha de tilbake så fort som mulig.

Bilde fra Undergang/Ruun konserten Januar 2023. Fotograf: Ukjent

Hva gjorde at du landet på to festival-scener, henholdsvis på Kniven og Blå?

— To scener skaper noe der publikum kan få mer variasjon og utvalg.

— To scener skaper noe der publikum kan få mer variasjon og utvalg. Om man foretrekker en mindre scene i kjelleren, eller en større klubb scene. Lokalene fungerer godt sammen og er heldigvis veldig nærme hverandre. Vi var veldig glad i ideen om å starte det hele på Kniven, flytte moroa videre til BLÅ, og avslutte dagen på Kniven igjen. Da får man kommet tilbake til litt DJ-er og noe godt å drikke på. Og ikke minst få lufta seg litt i samme slengen

Som en som oftest frekventerer black metal-konsertene i og rundt hovedstaden, så har jeg en følelse av at death metal har vært på stadig fremvekst i hovedstaden. Hvordan opplever du death metal miljøet i Oslo for tiden?

— Miljøet har definitivt fått en stigende popularitet. I aldersgruppen min ser jeg stadig flere band dukke opp som dyrker death metal. Når vi startet Ruun i 2017 så håpet vi at det ville komme mer death metal band i vår alder for å «konkurrere» litt framover med den veldig populære black metal scenen som de fleste forbinder norsk ekstrem metall med. Jeg opplever en ny gnist og lyst i miljøet som resulterer i at folk blir mette på black metal og ønsker noe annerledes og forfriskende for byen. Hvor jeg personlig opplever death metal som en mer variasjons-vennlig sjanger. Man må ikke være 100 % «Trve» for å drive med dette. Så Oslo har en lovende framtid som death metal hovedstad nå som ting ser ut til å vokse mer og mer.

Du som kjenner sjangeren bedre enn de fleste, har du noen fremadstormende band i sjangeren som vi bør ha øynene klistret på?

— Det er mange å velge i. Men mine gode venner i Horrifier og Inchoation som deltar på festivalen må nok nevnes blant flere. Begge slipper ny musikk i desember. Bare å glede seg! Deception og veteranene i Blood Red Throne er også to band jeg må nevne. Hvorav Deception er utrolig frampå i den moderne/tekniske sounden og Blood Red Throne som har holdt fortet i flere tiår.

Har du noen siste ord til de som fortsatt kanskje sitter på gjerdet og lurer på om de burde ta turen til den første utgaven av Oslo Deathfest?

— Vi gleder oss masse til å huse disse bandene og vise dere hva death metal har å by på. Håper vi ser du som leser dette i helgen!

— Hvis du er fan av death metal og ønsker en festival med et dødelig konfekt av band, så er Oslo Deathfest for deg. Vi håper du blir med og pusher driven videre sammen med oss. Er du også en av de som synes ekstrem musikk virker spennende og er litt utenfor din vanlige komfortsone, så er dette et trygt og inkluderende event for nye og gamle fjes i og utenfor miljøet.

— Til sist må jeg nevne crewet jeg jobber sammen med. Mia, Daniel og Sten Ove. Takk for at dere vil bli med og starte dette. Stian Hjertvik må bli nevnt. Han er en fantastisk grafisk designer som lager plantene våre og logoen vår. Anbefaler han på det sterkeste. Vi gleder oss masse til å huse disse bandene og vise dere hva death metal har å by på. Håper vi ser du som leser dette i helgen!

Ta turen!

Dere hørte det fra selveste primus motor – ta turen til Kniven og Blå! Støtt opp om sjangeren og som Eirik nevner over her – metal sjangeren er et fantastisk inkluderende og hyggelig sted å være i vinterkulden. Hett blir det også!

PS. Dersom du er nysgjerrig på hvordan Eirik høres ut på plate, så anbefaler vi å sjekke ut UMA, RUUN eller Celestial Scourge;

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*