Drudkh – They Often See Dreams About the Spring

Black metal-legendene fra Ukraina er tilbake med sitt 11. album. «Їм Часто Сниться Капіж (They Often See Dreams About the Spring)» ble gitt ut 9. mars på Season Of Mist.

Foto: Coverart

Ukrainske Drudkh er et av de mer mystiske bandene innen black metal. De har holdt på siden begynnelsen av 2000-tallet, men har aldri spilt live, aldri gitt intervjuer, ei heller noensinne latt seg avbilde. De er selve definisjonen på kvlt, men er det nettopp dette som holder dem tilbake?

På sitt 12. album gjør Drudkh det de gjør best. De spiller svartmetall på sitt blekeste, samtidig som de innlemmer mer atmosfæriske elementer. Problemet er at dette er det Drudkh alltid har gjort, og gjorde mye bedre på album som «Blood In Our Wells» fra 2006 og «Microcosmos» fra 2009.

Black metal i endring

Dessverre har fansen av Drudkh en tendens til hylle dem for at de ikke utvikler seg nevneverdig fra plate til plate.

I de siste årene har band som bl.a. polske Mgła, amerikanske Uada og finske Havukrunnu vist at man kan røre ved black metal-formelen, og at man kan bruke en masse melodiske elementer uten å miste den karakteristiske råheten. Det er strengt tatt ikke noe helt nytt; både Ulver og Enslaved viste allerede på midten av 90-tallet at det er plass til melodi og mer progressive passasjer i sortmetalen.

Dessverre kommer anklagene om at black metal band har solgt seg så fort de våger å spice opp øset littegrann. Disse anklagene blir ofte backet opp at band makter å selge første opplaget av en plate eller – grøss og gru – bli anmeldt av indiehuene i Pitchfork. Da er man plutselig ikke lengre kvlt. Dette er ikke noe problem for Drudkh; takket være sin lave medieprofil og mystikken som omfavner dem har de massevis av kvlt-kred. Dette til tross for at de er signert på en relativt stor metal label, franske «Season Of Mist». Dessverre har fansen av Drudkh en tendens til hylle dem for at de ikke utvikler seg nevneverdig fra plate til plate.

Habilt men forutsigbart

Drudkh er skomakerne som har blitt ved sin lest.

Det er ikke det at «Їм Часто Сниться Капіж (They Often See Dreams About The Spring)» er en dårlig plate. Gutta i bandet er samspilte. Plata er velprodusert, og åpningslåta Накрита Неба Бурим Дахом er veldig fet. Så kommer resten av låtene og låter mer eller mindre likt. Alle låtene starter hardt og kjapt, kjører det løpet i noen minutter før bandet roer det ned et par tre minutter, og avslutter låta hardt og kontant. Hver eneste låt! Dermed blir det forutsigbart og låtene glir over i hverandre. Etter 30-40 minutter aner man ikke lenger hvilken låt man hører på.

Drudkh er skomakerne som har blitt ved sin lest. Mange vil nok elske dem for det, men black metal har endret seg de siste årene og en rekke nye sultne band har kommet fram og hatt suksess med det samme som Drudkh gjør. Drudkh virker å ha stagnert, på et tidspunkt hvor mange unge band makter å variere formelen litt og dermed låte mye friskere. Drudkh er Drudkh på godt og ondt, dessverre blir det  for kjedelig i denne omgang.

«Їм Часто Сниться Капіж (They Often See Dreams About the Spring)»: 5 / 10

Drudkh på Facebook

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*