DumDum Boys @ Rockefeller

Foto: Øivind Svendsen
DumDum Boys solgte ut tre desemberkvelder på Rockefeller.

Det kan sies å gå bra for «alle de fire store» fra 80-tallet når gjelder å trekke publikum til konsertene sine nå for tiden. Denne betegnelsen gjelder som kjent Jokke og Valentinerne, deLillos, Raga Rockers og DumDum Boys, som alle begynte på 80-tallet. Jokke og Valentinerne er riktignok blitt til reinkarnasjonene Valentourettes og Valentinerne, med forskjellige erstatninger for Joachim Nielsen som døde i 2000.

Der alle de nevnte bandene selger ut Rockefeller både en og to ganger, har DumDum Boys greid å selge ut tre ganger på rad nå i mørke desember. DumDum Boys begynte som Wannskrækk i 1978 før de ble DumDum Boys i 1986. Siden har de utgitt 11 studioalbum og 2 konsertplater. Det siste studioalbumet «Armer og Bein» ble utgitt 19 oktober i høst. Samme kveld hadde de en på forhånd ikke annonsert konsert i Prindsens Hage i Oslo, der de spilte hele det nye albumet.

Like energisk

Noen av sangene er nesten 30 år gamle, men holder seg like godt i dag.

I 2017 hadde DumDum Boys ingen konserter, noe som ikke har skjedd siden 2005 ifølge hjemmesiden deres. I 2018 har de hatt 29 konserter til sammen, så man kan trygt si at de har tatt igjen for tapt tid. Deres siste konsert i år besto av 19 sanger, raskt og energisk framført på rett under en og en halv time. Jeg har sett DumDum Boys tre ganger før på festivaler; den første var på Kalvøya i 1993, en gang på Øya i 2006 tror jeg det var og siste gang før i kveld var på Norwegian Wood i 2010. Med så mange år mellom hver gang jeg har sett de, kan jeg ikke si at jeg husker noe større detaljer fra konsertene, bortsett fra at sceneopptreden deres er like energisk nå 25 år etter for min del. Det at de ikke har mista energien deres kan forklare at DumDum Boys stadig trekker publikum til konsertene sine.

Kveldens konsert kveld er en tilnærma lik blanding av gamle og nye sanger. DumDum Boys bytter på nye og gamle sanger ganske jevnt utover konserten bortsett fra helt på slutten da klassikerne deres blir mer dominerende. Da kommer Stjernesludd, Splitter Pine og Metallic Hvit på rekke og rad. Selv om de får best respons fra publikum på de mest kjente sangene, er det god stemning igjennom hele konserten. En Vill en, Slave, Kremfjes og Boom Boom er andre høydepunkter. Noen av sangene er nesten 30 år gamle, men holder seg like godt i dag.

Ikke bare nostalgi

Tekstene til Kjartan Kristiansen har sin egen vri og Prepple er rett mann til å formidle dem live.

Da jeg bare har vært middels interessert i DumDum Boys siden jeg hørte dem på radioen første i 1989, er det ikke bare nostalgi som gjør at jeg synes at sangene har holdt seg den dag i dag. Av sangene fra den nyeste plata «Armer og Bein» synes jeg Champagne på Senga, Full Fyr, Frem fra Glemselen og Tilgi Oss Aldri gjør seg bra live. Stilmessig er de forskjellige; Champagne på Senga kan høres ut som en mulig radiohit med et refreng man husker, mens Full Fyr har en forsiktig diskobeat og til og med en liten instrumentalsnutt fra i I Was Made for Loving You Baby. Frem fra Glemselen er en rask punkrock med en tekst som handler om et par som hadde en selvmordspakt. Tekstene til Kjartan Kristiansen har sin egen vri og Prepple er rett mann til å formidle dem live.

Tilgi oss aldri er det Aslak Dørum derimot som står bak. En ganske rolig låt til DumDum Boys å være, og kan minne litt om tittelsangen Blodig Alvor fra debutplata med samme navn fra 1988. Et ankepunkt med konserten er at det bare er En Vill en fra «Blodig Alvor» som er med på settlista i kveld. Naturlig nok er det (for) mange sanger fra de nyere platene deres, da spesielt den siste. Hele seks sanger fra «Armer og Bein» blir spilt i løpet av kvelden.

Det musikalske er i sentrum

Prepple kommer av og til med noen små vittigheter til publikum, men bruker mest tid på å synge tøft og bra.

Stilmessig er det ikke veldig stor forskjell på de klassiske sangene til DumDum Boys og de nyere sangene deres, men de nyere sangene trenger nok noe lengre tid i live-repertoaret for å kunne måle seg mot de gamle publikumsfavorittene. DumDum Boys har ikke veldig mye publikumsfrieri eller sceneshow i løpet av kvelden. Det musikalske er i sentrum. De har et stødig samspill med Kjartan Kristiansen sitt røffe gitarspill, sammen med Aslak Dørum på bass og Sola Jonsen på trommer, pluss ekstrahjelp fra Martin Horntveth fra Jaga Jazzist på keyboard og diverse andre instrumenter.

Det er lite som blir improvisert her, selv med musikalsk ekstrahjelp fra Horntveth. Prepple kommer av og til med noen små vittigheter til publikum, men bruker mest tid på å synge tøft og bra. Han tar av seg T-skjorta si på slutten av konserten, og finner fram sin indre Iggy Pop med bar overkropp. Iggy Pop står jo som kjent bak sangen DumDum Boys som ble navnet til kveldens band, den gangen i 1986.

DumDum Boys @ Rockefeller 8.12.2018: 8/10

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*