Erling Ramskjell – Overaltover

Foto: Ådne Evjen
Han har ikke før gitt ut albumet Radikal merkelighet 2 sammen med rapperen Klish, før han nå slipper et duettalbum kalt Overaltover. Når man i tillegg vet at han kommer med soloplate på nyåret er det betimelig å spørre seg om Erling Ramskjell for tiden er vår mest produktive artist?

Vurdering

Erling Ramskjell – 5/6Karakter 5

Nå er ikke kvantitet nødvendigvis en betingelse for kunstnerisk kvalitet, så la oss se på innholdet og det musikalske i Overaltover. Vi kan godt starte med låten «Vi vs dem». Et steintøft og seigt bassløp driver fram duetten med en av Erling Ramskjells forbilder, Stefan Sundström. Sammen nærmest snerrer de fram «Det e vi mot dem, vi mot dem, vi mot dem» over et kaldt, men tøft, industrielt komp.

Et steintøft og seigt bassløp driver fram duetten med en av Erling Ramskjells forbilder, Stefan Sundström

Spennvidden på plata kan neppe eksemplifiseres bedre enn gjennom kontrasten mellom «Vi vs dem» og den aldeles tåredryppende, vakre balladen «Slag». En låt Ramskjell synger sammen med Elin Oskal. De to stemmene kontrasterer hverandre perfekt gjennom Oskal sine lyse, glassklare stemme mot Ramskjell sin mørke stemme: «Vi utkjempa samme slag/ulike våpen ulik strid.» Får du ikke gåsehud av «Slag» bør du straks oppsøke din lokale gåsehudlege.

Gjennom tykt og tynt

Kjærlighetsballaden «Gå med me», synger han sammen med Line Saus. Det er uvant å høre henne synge på norsk, men hun har en veldig gjenkjennbar og særegen stemme uansett hvilket språk hun synger på. «Din for evig, gjennom tykt og tynt» er budskapet i låten.

For ikke lenge siden ga Ramskjell ut albumet Radikal Merkelighet 2 sammen med rapperen Klish i prosjektet Hva er det som spiser meg om natten. På Overaltover er han med på låten «All tid e merkelig». Låten er en fin miks mellom Ramskjells melodiøse stemninger og Klish sine mer direkte rap-linjer, og står fram som en av de beste på albumet.

«Din for evig, gjennom tykt og tynt» er budskapet i låten

Vi nevnte «Vi vs dem» som en av de tøffere låtene på albumet. Et anna eksempel på det er «Elsk og Ær» som han synger sammen med scenekunstner, skuespiller og vokalist (Different Kinds of Stars) Nikoline Spjelkavik. Ramskjell beskriver stemmen hennes som «ekstremt uttrykksfull», og det kan vi skrive under på.

Familien hjelper til

På nevnte «Elsk og Ær» bidrar strykerne i MIN-ensemblet (Musikk i Nordland) på strålende og strykende vis. De er med på fire av låtene, og gir lydbildet på Overaltover et godt løft.

Dette er perfekt høstmusikk!

Så har Erling også fått god hjelp av familien. Søster Bjørg Riibe Ramskjell synger på «Fri?», niesene Kaja og Luca på «Ingen legende igjen» og mamma og pappa på avslutninsglåten «Aldri førr seint». Sistnevnte låt er et modig skritt fra Erling Ramskjell, men det funker både tekstlig og musikalsk. Akkurat som det gjør på de åtte andre låten på dette finfine duettalbumet. Dette er perfekt høstmusikk!

Albumet er produsert av Are Bredal Simonsen og utgitt på Westergaard Records.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*