Høytidsstemt Christel Alsos i Olavshallen

Christel Alsos live i Olavshallen.
Christel Alsos i Olavshallen. Foto: Ivar Rømo
Mandag kveld entret Christel Alsos stille og rolig scenen i Olavshallen. Kledd i en lang, hvit kjole så hun nærmest ut som en engel der oppe på podiet. Det ble en stillferdig, ettertenksom og nærmest litt sakral konsert for de om lag 900 som hadde møtt opp i Olavshallen.

Vurdering

Christel Alsos @ Olavshallen 11.12.2023 5/6Karakter 5
Christel Alsos ga ut juleplata si, I Den Kalde Vinter i 2013. Denne turnéen var således et tiårsjubiléum for denne utgivelsen. Dette var grunnen til at Christel omtalte den som litt spesiell for henne.

Mye har skjedd på disse ti årene. Jeg har fulgt denne artisten fra nærmest før hun ga ut den første fullengderen sin i 2007 og til nå. Den gang var hun bare 22 år. Det var vel sånn omtrent ti år siden jeg overvar en konsert med henne på et halvfullt Dokkhus. Manageren hennes sa til meg at hun skulle gjøre julekonserter med Kurt Nilsen, og da sperret jeg opp øynene, for jeg hadde ikke hørt noe om det før. Ok, det er nå den viktigste grunnen til at hun i dag kan gjøre en egen konsert i Trondheims storstue. Hun er en klart større artist nå.

Foto: Ivar Rømo
Konserten en samlet helhet

Dette er en sang om den nære juleglede og den stemningen vi har inni oss.

Christel Alsos åpnet med den siste julesingelen sin, «Et sted i minnet». Dette er en sang om den nære juleglede og den stemningen vi har inni oss. Det er litt billedaktige forestillinger. Idéen til disse fikk hun fra soundtracket til filmen Home alone. Hun sier selv at dette er en film hun «må» se hver jul, og sangen handler om akkurat det å ha minnene om en god jul med seg, og inni seg, uansett hvordan verden egentlig ser ut. Dette gjelder også om man rekker hjem, om man er der alene eller har fullt hus.

Det var en rolig åpning, og egentlig fortsatte hele konserten i den stille og behagelige høytidsstemningen. De neste sangene var «Det Hev Ei Rose Sprunge», «Det Kimer Nu Til Julefest», «Vi Tenner Våre Lykter» og «Tenn Lys».

Hele tiden var det et avdempet akkompagnement, fortrinnsvis på akustiske instrumenter. Trommeslageren brukte til og med bare hendene på en sang. Både lyssetting og scenedekor var også med på å underbygge dette. Jeg vil tro disse musikerne har en bakgrunn innen jazz. Vi fikk både piano, fiolin, mandolin, xylofon, kontrabass og en slags langeleik/dulicimer inn i det instrumentale. Ellers var det også en del flotte koringer på enkelte av sangene.

Foto: Ivar Rømo
Trenger å møtes i en urolig tid

Temaet i Christel sin juleforestilling var også at vi trenger å møtes og samle oss om noe felles i denne urolige og vanskelige tiden i verden.

Christel Alsos spilte det meste av det hun har gitt ut som julemusikk. Dette gjaldt også henne julesang fra 2017, «Desember». Dette var hennes første egenlagde sang på norsk. I tillegg kom det et par amerikanske evergreens. Det var «I’ll Be Home For Christmas» fra 1943 og «Silver Bells» fra 50-tallet. Disse to var på repertoaret til Bing Crosby og Dean Martin i sin tid.

Jeg vil likevel stoppe litt opp ved én sang, «I Denne Søte Juletid». Her var det en voldsom instrumental avslutning, nærmest en dissonans i lydbildet. Dette oppfattet jeg som en kontrast til tittelen på sangen og en kommentar til dagens urolige verden. Temaet i Christel sin juleforestilling var også at vi trenger å møtes og samle oss om noe felles i denne urolige og vanskelige tiden i verden.

Christen Alsos live i Olavshallen
Foto: Ivar Rømo
Høytidsstemt og stillferdig konsert

Til slutt ble det «Deilig Er Jorden» med et stående og syngende publikum.

Jeg vil også kommentere avslutningsnummeret på det oppsatte programmet, «Nordnorsk Julesalme». Her var Christel alene med keyboardisten som akkompagnerte henne på orgel. Det ble ei virkelig fin stund i konserten. Hennes særegne preg i stemmen er godt kjent.

Første ekstranummer var «Silent Night» til et akkompagnement på strenginstrument og orgel. Dette ga en litt egen vri på den internasjonalt sett mest spilte julesangen. Til slutt ble det «Deilig Er Jorden» med et stående og syngende publikum.

Personlig hadde jeg kanskje heller ønsket meg Morten Harket sin låt, «A Kind of Christmas Card». Hun har spilt inn en virkelig bra versjon av den plata, og hun ga den ut i november. Det ville vært litt mer originalt.

Christel Alsos gjennomførte en konsert helt i samsvar med det hun har gitt ut på plate. Det er høytidsstemt og stillferdig. Terningkastet må gis ut fra det. Jeg er nok likevel klar over at noen kanskje synes dette blir vel tungt og høytidelig.

Foto: Ivar Rømo
Christel Alsos sitt eget «juleunivers»

Skal du ha rocke-jul, så må du heller ta en tur på konsert med venninna hennes fra Hver gang vi møtes, Silja Nymoen. Der får du et frekt og friskt show på Byscenen med Silya And The Bad Santas.

Christel Alsos har skapt sitt eget «juleunivers» i den andre enden av skalaen. Hun var også oppriktig glad for at folk hadde funnet veien til Olavshallen og ville være sammen med henne.

Christel Alsos sin gruppe består av Andreas Bye, Marius Graff, Jo Berger Myhre, Voldsdal Sørensen og Andreas Löwe.

Settliste:

 • Et Sted i Minnet
 • Det Hev Ei Rose Sprunge
 • Det Kimer Nu Til Julefest
 • Vi Tenner Våre Lykter
 • Tenn Lys
 • Desember
 • Joy To The World
 • Silver Bells
 • Jul, Jul, Strålande Jul.
 • I Den Kalde Vinter
 • I Denne Søte Juletid
 • I’ll Be Home For Christmas
 • O Helga Natt
 • Auld Lang Syne
 • Nordnorsk Julesalme
 • Silent Night
 • Deilig er Jorden

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*