Inferno 2023: Legendarisk opptreden fra Dold Vorde Ens Navn

Foto: Hans Martin Høydahl
Dag 3 av Inferno Metal Festival 2023 bød på legender som Arcturus, Watain, Nile og Vemod, men Disharmoni la sin elsk på de «mindre kjente» bandene på John Dee denne dagen. Der holdt Dwaal, Svalbard, Gaerea og Dold Vorde Ens Navn svart messe. Sistnevnte fikk publikum til å gå av skaftet så metallgjerdene fikk testet sin styrke.

Vurdering

Dold Vorde Ens Navn: 5/6Karakter 5

DOLD VORDE ENS NAVN består av veteraner fra den norske svartmetall-scenen, med medlemmer fra band som Dødheimsgard, Ulver, Satyricon, Ved Buens Ende og Strid, for å nevne noen. Trommene står Myrvoll for, Cerebrus står for bassen, Haavard for gitaren og på vokal er det ingen ringere enn Vicotnik. Live legger bandet til en ekstra gitarist.

Det ble fort blest rundt bandet når nyheten kom at denne gjengen hadde funnet sammen i 2019, og nå har DVEN en fullengder og en EP bak seg. EP’en Gjengangere i hjertets mørke kom i 2019 og albumet Mørkere ble utgitt i 2021. Soundet forankret i 90-tallets andre bølge av svartmetall, men med enda mer dynamikk og teksturer med dramatiske eskaleringer og toneskifter.

Fullstappet John Dee

Vicotnik er en fantastisk frontmann, flankert av like fantastiske musikere.

Bandet starter settet med «Er det måneskinn?» og introen med klare folketone-elementer bringer tankene i retning Dovregubbens hall. Sist ut på scenen kommer en mørkkledd skikkelse i sort regnfrakk med hetten over hodet. Under hetten skimter man de fandenivoldske øynene til Vicotnik. Herfra og ut ser bandet seg ikke tilbake. Vicotnik er en fantastisk frontmann, flankert av like fantastiske musikere. Det er stort, det er nært, det er drama og ikke minst smil. Bandet er i perlehumør og John Dee er fullstappet til randen. Vicotnik gestikulerer og spankulerer over hele scenen og gir alle med kameraene oppe mulighet til å fange noen blinkskudd.

«Hvem vil ha det mørkere?» spør Vicotnik, og får med en gang svar fra publikum «VI VIL HA DET MØRKERE». Så var låt nr to i gang. «Jeg vil ha det mørkere» sitter som et skudd og publikum er med på allsang på refrenget. Flere tester ut hvor sterke gjerdene foran scenen egentlig er, men de holder også denne gang. Publikum tar fullstendig av – det er vilt og med masse smil. Alle vil gjerne fremst og se dette vidunderet av et band.

Den eneste låten som ikke spilles fra albumet deres er «Ensomhetens rytter» ellers spiller de gjennom alle låtene. I tillegg har de med «Vitnesbyrd» fra EP’en sin.

Foto: Hans Martin Høydahl
Vi er dødens budskap blant de levende

Tekstuniverset til DVEN kommer så til de grader til sin rett i det mørke lokalet.

Bandet er på sitt sarteste på «Det falt et lys i min mørke krok», hvor tempoet dras ned og det gis rom for Haavards gitar sammen med en roligere vokal fra Vicotnik. Det hele er et mesterlig verk og et mektig skue live på John Dee. For de av oss som elsket Ulver sine tidligere album, er denne opplevelsen som balsam for sjelen.

Låten eskalerer og Vicotnik messer «– Vi er dødens budskap blant de levende» mens melodiene fortsetter å bukte seg som en slange. «- Det virker som det ondet eldes kun, men aldri dør. Og merkelig blir løgnen bare enda mere sann enn før. Men hvorfor håpe og hvorfor tro, når bare gammel gift vil gro». Tekstuniverset til DVEN kommer så til de grader til sin rett i det mørke lokalet.

Bandet avslutter settet sitt med «Determinismens Paradoks» og avslutter sitt sett etter åtte låter. Dold Vorde Ens Navn gikk av scenen til enrom applaus fra salen. Denne konserten vil det gå gjetord om i lang tid.

  • Er det Måneskinn?
  • Jeg vil ha det mørkere
  • Syke Hjerter
  • Arvesynden
  • Det falt et lys i min mørke krok
  • Vitnesbyrd
  • Løgnens abstinenser
  • Determinismens Paradoks

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*